Imprimeix
Categoria: Medi ambient
Vist: 2234

Comentari climatològic del mes de setembre 2011




per Joan Espiritusanto





   La situació pluviomètrica ha millorat sensiblement  durant aquest mes de setembre, però sempre per davall del que seria exigible. El número de dies de pluja foren sis, distribuïts de la següent manera:  els primer dies del mes, en una primera tongada, se’n recolliren  fins a 7  l. m/2.; a una altra petita precipitació se’n recolliren  de 3,5 l. m2., el dia 18; i  per acabar els dies 23 i 24, que entre tots dos sumaren 17, 2  l/ m2. El total del mes arribà a 27,7 l/m2., encara insuficient per les nostres necessitats més peremptòries.
   El dia 24, anotaren la màxima pluja en 24 hores,  17,1  l/m2., bufava un vent de Ponent -Llebeig de força 2, la part del dematí  la precipitació vingué acompanyada de tempesta.



   Durant aquest mes setembre, els vents més dominants foren el Gregal, la Tramuntana i  el Ponent, i els menys habituals el Migjorn i el Xaloc. Molts d’ells totalment encalmats. Anotant el Gregal del dia 2 de força 10 i la Tramuntana del dia 18 de força 13 com els més significatius, en quant a la seva velocitat.
   Si ens referim a les temperatures,  ja acusen una lleugera davallada en relació al mes anterior, com es ben normal. Les màximes notaren una sensible disminució el dia 4, per tornar a recuperar-se  fins el dia 18, en que novament el mercuri, si encara s’utilitza, tornà davallar i situar-se baix els 25 graus. La seva màxima, correspon als dies primers del mes en 28 graus, tenien encara l’influencia del setembre, la mínima de les màximes en 23,3 graus, el dia 19, dia de vent de Tramuntana de força 11.
   Les mínimes que començaren per damunt els 25, varen anar minvant, per a situar-se molt a prop d’aquesta mesura i davallar el dia 18, igualment com hem comentat per les màximes. La mínima del mes en 21,1 graus, aquesta dia 18, i la màxima de les mínimes en 26,3 graus el dia primer del mes.



   Tres foren els dies en que tinguérem tempestes elèctriques, els capvespres del dia 3 i 5 i el matí del dia 24, Altres meteors passaren desapercebuts, sense cap incidència remarcable.
   De humitat casi mai ens falta, la proximitat de la mar ens la proporciona, el dia més humit va ser el 24 amb un 85 % d’humitat amb vents Llebeig i Ponent i el més sec el dia 19 en 62 % amb vents de la Tramuntana.
   La pressió atmosfèrica en 775 del dia 17, la més baixa, i la més alta  molt constant els darrers cinc dies del mes en 785.
  
  Durant aquest mes de setembre hem perdut 77 minuts de claror, Endesa  començarà a fregar-se les seves mans pel major consum, i per l’aplicació indecent de les seves “estimades estimacions”