Imprimeix
Categoria: Medi ambient
Vist: 2167
TALLER DE LLATRA:



DEL GARBALLÓ A LA SENALLA






Emmarcat dins les activitats d’agenda primavera-estiu que organitza el PN de Llevant, el passat dissabte 28 de maig, es va dur a terme un taller per conèixer i aprendre com es treballa la palma.
Com es prou conegut, tradicionalment a la zona d’Artà i Capdepera, l’ofici de llatrer ha tengut un paper molt destacat dins l’activitat econòmica de la comarca, tan és així, que a mitjan segle passat, un 60% de la població de la zona es dedicava a l’elaboració de la palma. Actualment són ben pocs els artesans que s’hi dediquen i que en coneixen bé l’ofici, per això, tallers com el d’aquest dissabte són importants perquè es valori la feina ben feta i es transmetin i mantenguin els coneixements d’aquesta activitat tan antiga i important.
El taller fou conduït per l’artesà artanenc Guillem Caselles “Xoroi”, tot un mestre de l’obra de palma, que amb l’ajuda d’alumnes seus, i de manera molt entenedora, mostrà tot el procés que comporta l’elaboració d’objectes fets amb les fulles del garballó, així com també una exposició d’estris i objectes d’usos tradicionals fets d’aquesta manera.
Els assistents, uns 25, d’edats molt diverses, pogueren extreure les palmes del garballó i aprengueren a “trenar” els brins extrets de la palma (fer llatra), i fins i tot alguns en cosiren per obtenir-ne un petit cistellet. Tots ells quedaren molts satisfets de la jornada.
Des d’aquí volem donar les gràcies a n’en Guillem per la seva amabilitat i per contribuir amb el seu esforç a mantenir les nostres tradicions.