Imprimeix
Categoria: Medi ambient
Vist: 1971

Comentari climatològic del mes de novembre de 2010










La primera impressió que ens fa quan miram les anotacions formulades del mes de novembre passat, és una distribució dels meteors aquosos observats al llarg dels dies.
La meitat exacta del mes, o sigui 15 dies, tinguérem la visita de les pluges, en més o menys quantitat, arribant al final a 135,1 l/m2. Que es pot qualificar de respectable i molt pròpia  de la tardor.
El dia de més pluja correspon al dia 7, en què el vent bufà de llebeig, amb una precipitació de 38,5  l.m2. Pel llebeig, precisament, entraren la major part  de les borrasques de novembre. En els deu primers dies, la suma de les precipitacions fou la més elevada, amb 71,7  l/m2. Baixà en els següents deu dies, amb només 1,8 litres, per tornar a pujar els dies restants fins als 61,6 l/m2.



Durant aquest mes, nou foren els dies que tinguérem vent que entrava pel llebeig i ens portava l’aigua al nostre territori. Altres vents,  bufant de distints indrets, ens procuraren precipitacions menys importants.
Tres foren els dies en què les tempestes elèctriques aparegueren, el dia 1 al dematí, la nit del 7, i dia 21 tant al matí icom al capvespre.


La temperatura màxima del mes correspon a dia 14 amb 21,7 graus, i la mínima de les màximes, amb 15,2 graus, a dia 26, amb vent de llebeig.
La mínima del mes pertany a dia 28, amb 10,1 graus; anotam la màxima de les mínimes el dia 5, amb 17,7 graus.
La humitat de la comarca, sempre considerable, entre el 39 % de dia 9, fins al 96 % de dia 29, altra vegada amb pluja tot el dia i vent de llebeig.

La pressió atmosfèrica, molt baixa, 755 el dia 8, i la més alta els dies 3 i 4 del mes amb 788.



Joan Espiritusanto i Marquès