Imprimeix
Categoria: Xafarderies
Vist: 2378
Temps de bolets




Amb l'humitat i les pluges, en els nostres camps i boscos, comencen a sortir els primers bolets. Ja hem vist forts, blaves i alguns exclatassangs.

Diuen que enguany la temporada serà més tardana, perquè les pluges no han estat suficients i el sól no esta molt banyat. Depenent de la continuitat de les pluges, l'humitat i temperatures suaus, podem tenir una temporada més o manco bona. Esperem que sigui una bona temporada i els boletaires passin gust.


Les imatges que acompanyen el text estan preses a la nostra contrada.



D'altra banda a Diario de Mallorca el cuiner calarajader, Felip Esteva (autor del llibre "Els plaers del boletaire" publicat per Cap Vermell), ens ofereix una recepta amb bolets. 


Algunes normes bàsiques

Quan sortim al bosc a buscar bolets hi ha una sèrie de normes, que tot bon boletaire coneix i respecta. Cal, doncs, que les tinguem en compte:

 - En primer lloc cal respectar el bosc, és a dir, no gratar la terra, no arrencar cap planta, no malmetre els arbres joves, etc.

 - No arrencar els bolets amb rampins ni fer servir cap altra eina que pugui fer malbé el substrat sobre el que viu el bolet per tal de no fer malbé el miceli del fong. Caltallar els bolets pel peu, amb un ganivet.

        - Portar  els bolets en un cistell de vímet per tal que mentre anem caminant pel bosc, caiguin les espores a terra per entremig dels forats assegurant la seva dispersió.

 - Respectar els bolets. Només cal collir aquells bolets que coneguem des del punt de vista gastronòmic o que tinguin algun interès científic (per fer un estudi...). No malmetre els bolets desconeguts ni els metzinosos, perquè tenen un important paper a fer dins el bosc.

 - No deixar res al bosc d´allò que s´hi ha dut. Les restes de matèria orgànica poden alterar les característiques del sòl i les deixalles inorgàniques (vidre, plàstic, llaunes...) no es degraden, embruten i són un perill (incendis...).

 - Evitar els crits, el soroll i l´ús de la ràdio o cd, que poden espantar els animals i alterar els seus costums.

 - No encendre mai foc ni fumar. La majoria dels incendis forestals comencen per un descuit o per una cigarreta mal apagada.

  - Recordar que el millor èxit per a un boletaire és que el seu pas pel bosc no es noti.

 L´única norma segura per evitar una intoxicació greu és tenir la certesa absoluta que coneixeu tots els bolets que us poseu al plat.