Imprimeix
Categoria: Excursions
Vist: 4201

 Image

La finca de Planícia és oberta els caps de setmana
Comunicat de les associacions Amics de Banyalbufar i Bany-Al-Bahar

   El passat dissabte dia 4 d'abril,  la finca de Planícia va estar oberta a tothom. S'han habilitat provisionalment tres itineraris que et permetran gaudir, a les 445 hectàrees, dels seus valors naturals i elements patrimonials.   

  El Govern de les Illes Balears va organitzar una jornada de portes obertes per tal de que la gent de tot Mallorca i en especial als veïns de Banyalbufar i Estellencs puguin visitar la nova finca pública. L’acte comptà amb la presència del president del Govern, Francesc Antich; el conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, i el batle de Banyalbufar, Mateu Albertí, entre d’altres autoritats.
  La intenció és que un gran nombre de get pugui veure una de les finques més emblemàtiques de Mallorca. La finca romandrà oberta tots els caps de setmana a partir d’avui i s’han habilitat tres itineraris d’excursions per tal de poder comprovar la riquesa natural de Planícia.
  Planícia compta amb un total de 445 hectàrees (aproximadament una quarta part del municipi de Banyalbufar). El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí serà el titular de 427 hectàrees de Planícia (un 96 per cent), mentre que la Conselleria de Medi Ambient ho serà de les 18 restants, que inclouen les cases de la possessió, de 1.400 metres quadrats, i gestionarà la finca. La compra de Planícia suposarà la incorporació al patrimoni públic d’una de les finques més valuoses, des del punt de vista ambiental, de la Serra de Tramuntana de Mallorca.
   Planícia és una de les possessions més conegudes de la Serra de Tramuntana, sobretot a la contrada d’Esporles, Banyalbufar i Estellencs. Està situada al vessant de la Mola de Planícia, entre les finques de Son Balaguer, Son Serralta, es Rafal de Planícia i s’Arboçar. Destaca tant pels seus valors naturals, especialment pels seus magnífics boscos d’alzinar, com pels elements patrimonials que allà s’hi troben, precisament relacionats amb l’aprofitament del bosc i l’antiga activitat dels carboners.
  A més, la finca de Planícia guaita sobre la mar, amb unes espectaculars panoràmiques des d’una costa retallada de penya-segats. Als voltants hi ha conegudes fonts, com la de sa Menta i la des Garbell.  En conjunt, i des del punt de vista paisatgístic, és una de les finques més belles de la Serra de Tramuntana.
   La possessió, documentada des de l’any 1450, té unes grans cases (1.400 metres quadrats) i una altra més petita i més propera a la mar (310 metres quadrats). També hi ha una immensa tafona que és una bona mostra de l’antiga activitat olivarera de la finca.

LA GESTIÓ DE PLANÍCIA

  A partir d’ara, la Conselleria de Medi Ambient està estudiant en detall les possibilitats per tal de què Planícia pugui servir per a diversos usos ambientals. Entre els possibles usos es poden esmentar: refugi per a excursionistes (per la finca hi passa la Ruta de Pedra en Sec), centre d’interpretació de la Serra de Tramuntana (complementari al de Lluc), desenvolupament d’activitats d’educació ambiental o experimentació agrària.


       







COMUNICAT DE PREMSA

En relació a la jornada de portes obertes per a visitar Planícia, volem manifestar:
1.- Aquesta jornada és un dia històric i de gran satisfacció per Banyalbufar, poder visitar -per primera vegada- Planícia com a finca pública representa veure realitzat un somni, (i ja sabem que els somnis difícilment es compleixen).
2.- Banyalbufar agrairà, per sempre més, la decisió i l’esforç del Govern de les Illes Balear en dur a terme aquesta adquisició, amb un reconeixement especial per la implicació de la Conselleria de Medi Ambient.
3.- Aquesta satisfacció i reconeixement no pot amagar però una preocupació i un fet inexplicable, com és el que, en aquest dia tan assenyalat, la Conselleria de Medi Ambient no vol facilitar l’accés a la finca pel seu més antic i tradicional camí, la carretera vella de Planícia, la que després de passar per Son Creus, S’Arboçar i Es Rafal, arriba fins a les cases Planícia.
4.- Donam per fet que quan es va adquirir la finca, la Conselleria va rebre les claus de totes les barreres d’entrada a la possessió, (el contrari seria imperdonable) per això no entenem de cap manera aquesta negativa, quan per aquest camí i des de la Plaça de la Vila de Banyalbufar es pot arribar a peu fins ben davant les cases de la possessió.
5.- Verbalment i per escrit hem manifestat a la Conselleria la significació i la importància que té el fet de, com a “nova propietat”, no renunciar i procedir a obrir les barreres que hi ha en el darrer tram del camí esmentat, més concretament a la possessió des Rafal.
6.- Per això i perquè els banyalbufarins sabem com anar a Planícia i no necessitam que ens hi duguin amb bus, (cosa que és d’agrair per a les persones que no puguin anar-hi caminant) hem decidit no utilitzar el recorregut que proposa la Conselleria i anar a Planícia pel camí tradicional i, en tot cas, arribarem fins a on podrem.
7.- En definitiva i com que GAT ESCALDAT D’AIGUA FREDA TEM, portes obertes sí però BARRERES OBERTES TAMBÉ.

Banyalbufar, 2 d’abril de 2009



Gràfic amb l’itinerari del camí antic i tradicional.

Per a més informació:

Francesc Albertí Picornell     Francesc Xavier Vives Vich
President de Bany-Al-Bahar      President d’Amics de Banyalbufar
Telf. 667 518 357                     Telf. 971 618 000