Imprimeix
Categoria: Excursions
Vist: 3223
Van poder constatar els efectes de la torrentada




Aquest darrer diumenge de març, una dotzena de membres del col·lectiu Herbes de can Planetes hem celebrat i gaudit d'una calçotada en aquesta finca. Abans d'anar per feina hem estirat les cames fins a sa Farinera, un indret per on discorre el torrent de na Maians, que fa de partió municipal entre Artà i Capdepera i ofereix una exuberant vegetació, alimentada per l'aigua que corre pel seu llit.

Les pluges torrencials del passat 9 d'octubre provocaren que l'aigua d'escorrentia sortís de la mare del torrent i arrasàs una zona de 300 metres de llargària per una vintena d'amplada d'aquest acollidor bosc de ribera. No era la primera vegada que passava; abans, seria l'any 1941 o el següent, una altra torrentada va fer malbé aquest indret. Des de llavors ençà la vegetació s'havia recuperat, però ara ha quedat  novament devastat per la força de l'aigua. 

En aquests 300 metres de recorregut, el terreny presenta un desnivell d'una vintena de metres; l'accentuada pendent, entorn del 6 %, accelera la velocitat de l'aigua d'escorrentia, que impacta amb força sobre el sòl i la vegetació. Primerament, l'aigua erosiona un terreny tou i s'emporta la terra; una vegada descalçada la vegetació, l'aigua tomba els arbres i els arrossega torrent avall. El resultat és una completa devastació.



Abans era un espai agrícola, amb horts que es regaven amb l'aigua del torrent. Encara hi he vist sembrar patates; es feien primerenques perquè la vegetació protegia les patateres del fred i les ventades, alhora que la descomposició de la capa vegetal que cobria el sòl del bosc oferia escalfor.

Les obres de reparació dels danys es troben paralitzades. Els Serveis Hidràulics i Obres Públiques han de prendre decisions per a restablir el trànsit i reduir l'impacte erosiu de les torrentades, unes obres que m'agraderia que fossin consensuades amb els afectats i es realitzassin el més aviat possible.

Us mostrem algunes imatges de la zona vora el torrent: