Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 3112
"Soc autodidacte...me va millor fer l’esborrany a ma, després faig la foto o l’escaneig i llavors faig les línies i els colors amb la tablet".

.

 


Té 16 anys i fa quart d’ESO. El dibuix i l’atletisme han estat ha estat les seves grans aficions des de petit. Gaire bé tot ho fa des de l’i-pad. Té compte a Instagram. Signa com a jony_arts. 400 seguidors a Instagram. Es vol dedicar a la il·lustració. Aquesta podria ser la targeta de presentació de Joan Pons Servera, l’autor del cartell de Sant Antoni 2021. Heu d'ampliar els dibuixos per veure la qualitat dels detalls. Sa mare, na Marga Servera, ens adverteix que és molt reservat i que li haurem de treure les paraules una a una. Però es veu que en Joan quan parla del seu univers gràfic es transforma i ens parla amb coneixement i passió.

- Joan, com sorgeix aquesta afició al dibuix?
- De petit, de sempre, ja m’ha agradat molt pintar i tot lo relacionat amb el dibuix. Des d’infantil i primària. Però fa un any i mig ja m’hi he posat més en serio, vaig posar un compte a Instagram i crec que aquest darrer any he millorat molt.

Has tengut qualque professor? Has anat a classes extraescolars o ets més autodidacte?
- Soc autodidacte amb tot el que ara faig, n’he anat aprenent tot sol. Però fa molts any, cinc anys vaig anar amb na Coloma i feia una cosa molt diferent al que faig ara. I també, de petit, vaig anar a classes amb en Mateu Estarelles.



-Als teus dibuixos hem vist un nom JONY_ARTS, en una marca d’aigua, què és, què vol dir?
-És la meva firma digital. El meu nom a Instagram. Per deixar constància que és un dibuix fet meu.

- Bé, parlem del cartell de sant Antoni. En primer lloc, enhorabona!. Com va ser que te comanaren fer el cartell?
- Na Marisa Cabrer és amiga de ma mare i el seu fill, n’Arnau, sap que pint, i un dia me demanaren si el volia fer, però sense ser una comanda oficial. Jo el feia i si els agradava tiraven envant. Me digueren el que volien i com ho volien, per quan, i jo, poc a poc, el vaig anar fer...

- Idò els hi va agradar, no?
- Sí, jo anava enviant el que feia a na Marisa per saber el que trobaven i els me deien si havia de canviar una cosa, afegir una altra,...i sí, crec que els ha agradat.

- I quan el tengueres acabat?
- Uf, gairebé el darrer dia,...justet,.. m’anaven demanant canvis....

- En concret, quan?
- El dia dels Reis.


- Ha estat molta feina fer totes les caricatures dels membres de l’Obreria?
- Sí, aquest sistema de feina me costa molt, he d’estat molt de temps per saber com ho vull fer,...i vaig estar més de quinze hores.

- I com vos organitzareu? Te passaren fotos?
- Sí, me deien aquest sí, aquests són el que han d’anar més endavant, qui era l’Obrer major,...coses que no sabia.

- I per dibuixar les cares, com ho fas, tens qualque programa d’aquests que te fan l’avatar? quin programes de dibuix utilitzes?
- No, ho faig tot jo. Utilitzo una aplicació per la tablet. El Procreate. Un programa de dibuix d'Apple molt complet que té moltes eines, capes, compatible amb molts formats,...

-Te va costar molt aprendre a manejar aquest programa?
- Al principi sí, va ser complicat, però durant el confinament de la pandèmia vaig poder treballar i experimentar molt i ara crec que ja he progressat molt. He publicat una evolució dels dibuixos del 2020 i crec que se nota molt.



- Treballes tot en digital?
- No, me va millor fer l’esborrany a ma i després faig la foto o l’escaneig i llavors faig les línies i els colors amb la tablet.

- Tens ordinador potent?
- L’aplicació és per l’ipad. I l’any passat vaig estalviar per poder comprar-la.

- Quins són els artistes que més t'agraden o que tens de referència?
- Les artistes que tenc com a referencia principalment són dues. La primera es diu Laia López, una jove artista de Barcelona que vaig descobrir fa molts d’anys i des del principi l’he tenguda com un gran exemple. I la segona es diu Lana Jay, és una artista d’Austràlia de la que m’encanta la seva tècnica a l’hora d'utilizar textures en l’art digital.

- I de cara al futur, a tu t’agradaria dedicar-te professionalment o això sols és una afició més com l’atletisme?
- No, si pogués m’agradaria dedicar-m’hi professionalment. De moment me costa fer coses per altra gent. Com diu ma mare, quan me fic en el meu món, no hi ha qui me tregui...puc estar hores i hores pintant. Per acabar el cartell m’havien d’insistir, per altres coses, no.

 

- Bé, això és una característica d’un artista, no?
(riu, i al fons se sent sa mare que també riu) Supòs, no ho sé...

- I si algú te vol comanar qualque dibuix?
Si és senzill sí; perquè ara acabaré quart d’ESO i els estudis me duen molta feina. Però si es de dues figures en un cap de setmana o dos ho podria fer.

- I l’any que ve, què?
Faré el batxiller artístic, a Manacor. I després m'agradaria estudiar il·lustració que és una especialitat de disseny gràfic.
Vos envio aquests dibuixos més nous que he fet. Un d’ells és la meva imatge d’iInstagram, i aquí teniu l’adreça: https://www.instagram.com/jony_arts/

Molt bé, ara ja te coneix tothom! Volem encoratjar-te a continuar i ja saps que tens aquestes pàgines per publicar el que vulguis...Enhorabona i gràcies!


L'Obreria de sant Antoni li va lliurar un cartell A2 en reconeixement i gratitud per haver fet el cartell.