Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 3154



Té 14 anys i fa quart d'ESO. Sap bé allò que li agrada i el que cal per aconseguir-ho. Les seves entrenadores diuen que les seves millors virtuts són la constància i l'actitud. Enguany ha tengut una gran progressió i ningú és capaç de veure el seu sostre. És  campió de Mallorca sub-16 i tercer de les Illes a nivell absolut. Va botar 1,79m aconseguint la mínima per anar als campionats d'Espanya, però en aquell moment també superava aquella marca de 1,75m que aconseguí la seva entrenadora, na Sandra Yaw als també 14 anys i que va marcar època. L'hem esperat en acabar l'entrenament del dilluns per parlar amb ell.


- Des de quan te dediques a l’atletisme?
- Fa tres anys, des del 2018 que vaig començar amb na Claudia Troppa.

- Què és allò que més t’agrada de l’atletisme?
- L’ambient que hi ha en el grup i pel que fa a les proves el salt d’alçada.


- Però què és allò que fa que un esportista com tu triï l’atletisme en lloc d’un altre esport com pot ser el tennis o el futbol?

- He anat provant i m’agrada l’ambient i l’esperit de superació que hi ha en el grup, la forma d’entrenar i, al mateix temps, el fet que es tracta d’una prova individual on no he de dependre d’altra gent.

- Què sent un atleta com tu quan veu que va superant marques?
- Que l’esforç que faig entrenant val la pena i això m’anima a seguir esforçant-me.

- I les victòries són importants? O d’una altra manera, és pel fet que guanyes competicions que t’agrada l’atletisme?
- No, si no fes aquestes marques també practicaria atletisme però és cert que també guanyar me motiva molt més.

- Parlem del salt d’alçada. Quins són els teus punts forts en aquesta especialitat?
- (Pensa una estona) La batuda i la carrera

- Ets molt ràpid?
- Sí

- I els punts més febles o a millorar?
- El arqueig. La posició quan ets damunt el llistó. Cada vegada va millor, però me costa molt millorar-ho.

- Tothom diu que tens molt bon estil. Feis sessions teòriques?
- No, però na Sandra m’ajuda molt i m’ensenya molt bé com ho he de fer.

- L’esport és un conjunt de sensacions. En el moment de la prova, quan fas la batuda, ets conscient que superaràs el llistó? Saps quan un bot el faràs bé abans d’acabar-ho?
- De vegades sí, però normalment no. Qualque pic not que no el botaré, però normalment fins que no som al matalàs no ho sé.

- La concentració és important en el salt d’alçada?
- Sí, molt

- I com ho fas tu?
- Abans de botar respir profundament, pens en cada passa que he de fer i començ.

- Ja botes més de la teva alçada. On són els teus límits? 
- No ho sé...no m'ho he plantejat.

- En quan a rècords, tu ara ets campió sub-16 de Mallorca. Quin és el rècord d’Espanya, per exemple?
- No ho sé...

- No te preocupen les marques? O el tenir referències d’altres?
- No gaire...de moment.

- A la prova de dissabte botares al segon intent 1,79m...si estaves en un bon moment, per què no provares una altra alçada?
- Jo tenia ganes de continuar però les entrenadores varen dir que aturàs i jo ho vaig entendre. Hem d’anar passa a passa i elles ho saben millor que jo. L’objectiu ja ho havia aconseguit.

- Tens 14 anys i ets de final d’any. Sempre has estat i ets el petit de la categoria i has de competir amb companys més grans que tu. Has notat qualque vegada que en les categories que van per anys naturals els esportistes que són de final d’any els hi és tot més difícil?
- Fa uns anys sí. Però ara ja no trob gaire diferència. Ens hem igualat molt.

- Hi ha més gent al Club Claudia Troppa que faci salt d’alçada?
- No som l’únic.

- I has provat altres especialitats com el salt de llargada, si tens una bona batuda també podries fer bones marques, no?
- Sí, però no m’agrada tant, ni molt manco.

- A les competicions de salt d’alçada tens tres intents i si no ho aconsegueixes ja has acabat. No ho trobes una mica injust?
- No sé. Mai m’ho havia plantejat. Així són les regles i la competició comença amb el llistó en una altura més baixa i vas progressant. Te donen els salts per triar, tu tries a quina comences i llavors ja fas la seqüència.

- Quan al campionat d’Espanya, és la teva primera experiència? Què esperes? Quines expectatives tens?
- Quan al campionat d’Espanya l’any passat ja hi vaig anar per federacions. Quan al que esper,...per posicions no esper una gran posició de medalles i tot això. Sols anar-hi ja és un gran premi per a mi. Ara una vegada allà donaré tot el que pugui per aconseguir la millor marca. És igual quedar segon o darrer, el que importa és donar tot el que pugui, fer-ho el millor que sé i quedar content amb mi mateix perquè he donat el meu 100 i he fet tot el que he pogut.

- Amb el tema de la COVID ara heu competit sense públic. Hi ha diferència en una prova com aquesta de competir amb públic o sense?
- Sí, ara ja ens hem avesat, però al principi de la represa es notava molt la falta d’ambient, una buidor, sense ambient...De totes maneres no crec que influeixi en els resultats.

- Les sabates del salt d’alçada són molt especials i cares...vols dir que ajuden tant?
- Sí, van molt bé i ajuden molt

- Són 5 cm més?
- No ho sé exactament, però a l’hora de córrer i fer la batuda ajuden i molt.

- Hi ha atletes que abans de botar compten les passes enrere,...tu necessites agafar referències així?
- No jo quan bot se que faig una carrera curta que acaba amb sis passes abans del bot. Però no estic pensant tot el temps ara 4, 5 6...no me surt natural, automatitzat. Però sé les que faig. I des d’on he de començar faig una petita carrera i després a tope sis.

- Tot l’atletisme és molt tècnic, però el salt d’alçada és el més tècnic de tots?
- Sí, és molt tècnic, si no el que més entre els que més. És passar de la velocitat horitzontal a la vertical.

- Tens qualque atleta de referència? Que admiris o segueixis?
No sé,..no segueix massa les competicions però he vist molts de salts.

- És compatible l’atletisme i els estudis?
- Sí, si t’organitzes bé no hi ha cap problema.

- I a casa que diuen?
- Estan contents de que hi hagi un esport que m’agradi tant i a més me vagi be. M’ajuden si m’han d’acompanyar a qualsevol lloc m’hi duen i si necessit, com ara, unes sabates me les compren... Tenc tot el suport.

Bé Martí, tornarem a parlar i esperam que sia per que has aconseguit millors marques. Moltes gràcies!!!

 Quedam un moment amb les entrenadores que ens comenten l’actitud den Martí, la constància i l’esperit de superació que té. És molt bon competidor, contra les seves marques. Té molt clar el que vol d’aconseguir en cada moment. Al llarg del confinament no fallà ni un dia en la seva preparació. Elles tampoc li veuen límits, ja que és molt jove... Acabàrem parlat de la Federació, de si les recolzaven lo suficient... I na Claudia ens recordà que el president de la Federació Balear és en Biel Gili, qui fou en el seu moment l’entrenador de les dues. I na Claudia està en un grup de treball d’atletes i que les coses, en aquest moment, s’estan fent bé en els diferents nivells i això ajuda.