Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 3162
Aina Tramullas, veu; Sílvia Rechac, piano; Maria Infante, guitarra; Lina Sampol, trompeta; Maria de Lluc Coll, baix; Bel Miquel, percussió.


Onada és una metàfora de tot el que volem defensar, una ona que implica revolució, canvis.



Són  sis dones sobradament preparades, de conservatori; que volen llevar-se el corsé acadèmic per divertir i divertir-se, cantar i, sobretot, com diuen a l'entrevista, bon rotllo. bon rotllo. L'única cançó que hem escoltat d’elles és Passos importants (2012) del grup Oques Grasses. Tota una declaració de principis. Enllestiren un videoclip per poder participar a la Nit Jove de les Festes del Carme de Cala Rajada. Videoclip gravat amb molt poc temps i sense gaires recursos, però que ens enamorà a tots. Canten descalces. Tot just han arribat als vint. Es veu com gaudeixen, que fan fàcil el més difícil, que no saben el que és la por escènica i que tenen un gran futur, per poc que els  vagin bé les coses.
Havien de fer un concert presentació del grup dia 31 d'agost, al teatre de Capdepera. Però no podrà ser… S'han suspès totes les activitats del municipi sine die….i l'entrevista ja estava embastada…De cop i volta, els ha sortit un concert a Sóller dia 29. Allà no hi ha COVID-19, de moment!
L'entrevista traspua frescor i felicitat. Les fotos aporten la bellesa amb aquest punt d'ingenuïtat d’un nou projecte molt atractiu. Volem saber més coses!!!! Som-hi!

- Com surt aquest grup?
- La idea inicial va sortir de na Maria i na Sílvia, que tenien ganes de formar un grup. Ens ho van anar proposant a les altres, que érem companyes del conservatori, i ens va agradar la idea.

- Qui sou? Noms, instruments i experiència musical.

Bel, percussió: estic estudiant percussió clàssica al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears i sobretot m'he mogut en l'àmbit de la música clàssica.

Lluc, baix i piano: estudi piano clàssic també al CSMIB (Conservatori Superior de Música de les Illes Balears) i el meu recorregut dins l'àmbit musical ha estat quasi sempre amb grups de música, sobretot de música clàssica encara que també he col·laborat amb grups de música moderna. He començat a tocar el baix fa poc perquè em feia molta il·lusió i era l’oportunitat ideal per fer-ho.

Sílvia, piano i veus: estudi piano clàssic al CSMIB juntament amb na Lluc. Però sempre he tengut interès per la música moderna, vaig tocar en alguns grups, però tenia ganes de fer un nou projecte, i aquí estam!

Maria, guitarres: ara estic estudiant Educació Primària però al llarg de tota la meva etapa anterior he anat a classes de guitarra clàssica. Aquest projecte ha estat una oportunitat de començar a treballar amb sa guitarra elèctrica i seguir dins el món de la música.

Lina, trompeta: he estudiat Educació Infantil i actualment estic fent el Grau de Musicologia al conservatori on he conegut a totes les integrants del grup. La meva passió és la música i tocar la trompeta. Fa dos anys que estic tocant amb un grup solleric i la idea de formar-ne un altre me va encantar, i sobretot si era amb elles.

Aina, veu principal i flauta: actualment estic al CSMIB cursant el grau de Pedagogia, però quasi tot el meu recorregut dins la música ha girat al voltant d'escoles de música abraçant l'àmbit de la música moderna. Vaig començar amb la flauta travessera però anys més tard em vaig decidir pel cant, que era el que realment m'agradava i em despertava inquietuds.


- No sabem si és correcte demanar-ho. Per què tot dones?

- És cert que el fet que siguem totes dones no és casualitat, sinó que ho hem fet expressament, com per a contrastar d'alguna manera amb l'escena musical de Mallorca, on hi ha poca presència de la veu femenina, i també simplement perquè ens feia ganes.
Precisament aquesta pregunta posa de manifest que, el fet que un grup estigui íntegrament format per dones, encara és una excepció a la norma. Hi ha molts grups formats per homes, o només amb una dona, i això no ens sorprèn, és la normalitat.


Na Sílvia al piano, la nostra hippie empanada del grup!

- De tot això ara en fa...

- Vam començar fa poquet. Al febrer vam acabar de definir qui seríem les membres i la idea del grup; i al març vam començar a assajar, però, després d'aquest primer assaig, va arribar el confinament i no vam poder assajar durant uns mesos. Després del confinament, ens vàrem posar al cent per cent amb el repertori, amb l’objectiu fer el concert de presentació.


A la guitarra na Maria, que té tot el flow tocant la glosa menorquina!

- Continuam..., estil?

- Feim música festiva, ja que la nostra idea inicial era sobretot tocar a revetlles, on la gent pogués ballar, però adaptant-nos a la realitat actual, també feim algunes cançons més tranquil·les, que s'adaptin a altres ambients. Realment encara esteim experimentant per trobar quins estils ens queden bé i ens agrada fer juntes.

- Componeu cançons o són d'altres? Com les triau?

- De moment només feim versions, principalment de grups dels Països Catalans. Les triam tenint en compte si funcionen amb la nostra formació instrumental, mirant també que les lletres reflecteixin els nostres ideals i, en definitiva, si ens ho passam bé tocant-les i creim que poden agradar. Però tenim ganes de crear i compondre cançons, és un projecte que tenim pendent, però que encara no hem trobat el moment d'enllestir-lo.


Na Bel a la percussió, la madona del ritme!

 - I, el nom, ONADA, d’on surt?

- Va ser fruit d'un viatge a Girona de n’Aina, na Lluc i na Lina pel Conservatori. Érem a un bar, i pensàvem noms que reflectissin els ideals que volíem transmetre mitjançant el grup, com el feminisme o l’ecologisme. Pensàvem noms que tinguessin a veure amb tot això, i va sorgir el nom d’Onada, que és com a una metàfora de tot el que volem defensar, una ona que implica revolució, canvis.


Na Lina a la trompeta, la reina de la festa! 

- El grup, és una dèria d'estiu, o hi ha projecte de futur?

- Estam contentes amb com han anat aquests mesos d'assajos i de preparació i ens agrada projectar de cara al futur. Tenim ganes de tocar a les revetlles del pròxim estiu i de començar a girar per Mallorca.


Na Lluc, pianista experimentant amb el baix! 

- Dilluns 31 d'agost feis el concert presentació? Per què ara?

- Teníem ganes de fer el nostre primer concert abans  que acabés l'estiu, ja que, durant uns mesos, la nostra baixista serà fora fent un Erasmus i, en aquest període de temps, haurem de comptar amb un substitut fins que torni. Així haurem pogut fer un concert amb la formació original i provar com funcionam juntes en directe. Després de l’anul·lació de tots els actes públics al municipi de Capdepera, entre ells el nostre concert de presentació, hem cercat altres solucions per poder-ho dur a terme. El farem dissabte 29 a Sóller, estau tots convidats! Volem aprofitar per reivindicar que, si als actes culturals es respecten les mesures de seguretat, aquests són llocs segurs per poder compartir música, teatre...



N’Aina la veu, la cabra loca des grup!

- Què trobarà aquell que vos vengui a escoltar?
- Música animada, bon rotllo i sobretot ganes de compartir bons moments amb la gent!
 

- I a partir d’ara?
- Seguirem treballant més repertori per als diferents concerts que ens vagin sortint; i la nostra idea és que ens pugueu trobar a les revetlles de l'estiu que ve, a part d'alguna data que, segurament, podrem anunciar aviat per a aquest setembre.

- Cantar en català encara és excepcional? Hem de demanar per què.
- No crec que sigui excepcional, ja que molts de grups que destaquen ara mateix a Mallorca canten en català, però és cert que gran part de la població no consumeix aquesta música, tot i ser la llengua materna. Desconeixem les dades de quina proporció de grups mallorquins canten en català o en altres llengües, però si encara es pot veure com a una cosa reivindicativa és perquè l'ús de la nostra llengua, a casa nostra, no està normalitzat en tots els àmbits, i en aquest sentit queda molta feina per fer.

- En la música la complicitat és fonamental. Amb músics tan joves, n’hi ha?
- Clar que sí, les ganes de fer música, en joves, sempre hi són també. En el nostre cas, aquesta complicitat ha aparegut molt ràpid. Abans de començar amb Onada, moltes de nosaltres o no ens coneixíem o únicament sabíem de l'existència de les altres. Amb molt poc temps, i amb moltes ganes i il·lusió, hem plantejat i donat forma a aquest projecte. Aquest vincle és fruit de l'amistat i complicitat que hem creat entre nosaltres.



- Com repartiu les feines, improvisau molt?
- De moment, el repartiment de feines ha sortit de manera bastant natural. Cada una fa el que se li dona millor: gestionar les xarxes, fer partitures, gestionar els concerts...

- La COVID 19 no vos ha deixat actuar fins ara. Com seria per a vosaltres el proper estiu? Què vos agradaria fer?
- Ens agradaria ser als cartells de les festes que hi hagi arreu de l'illa. Tot el que sigui fer música amb bon rotllo ens agradarà!!



Segur que hi sereu!!! Moltes gràcies i bona sort en aquest nou viatge!!!