Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 2509

"Ara els productes que estan a l’abast dels clients, estan tapats amb plàstic transparent (prèviament desinfectats), només les agafem nosaltres...

És nota la solidaritat, i els joves no deixen sortir als majors, com també venen veïns i amics a cercar la medicació d’altra gent.

En relació a les dificultats d’algunes persones, nosaltres hem ofert un servei a domicili als nostres clients més vulnerables i necessitats o que no poden sortir de ca seva o venir fins a la farmàcia. "

 












Na Mónica Rodríguez Navarro, gabellina de 44 anys i auxiliar de farmàcia. Compromesa amb la vida social del poble, treballadora del sector sanitari des de fa 18 anys i ara ja en fa 25 anys, passant per varies de les farmàcies del municipi (F. Antich 11 anys, F. Sirer 9 anys, F. Partera 1 any, 4 anys i busques a l’actual, la Farmàcia Sonia Garcia Bartolomé de Cala Rajada). És una al·lota entusiasta de la seva feina i molt apreciada pels que la coneixen, per això vol recalcar que ella sols és una part dels treballadors de la farmàcia de na Sònia, que les considera les veritables protagonistes d’aquests dies: els farmacèutics Javier Puigdoliers i Ana González Barroso, Sandra Uceda Rodríguez la tècnica de farmàcia, i Ivana Benkovich com a auxiliar.

-Sou uns dels nous herois socials. Pensaves que se valoraria tant la vostra feina?
- No, en general no li donen importància. És veritat que hi ha alguna gent que ens ho ha dit, però la majoria ho veuen com una cosa normal.

-  Parlant de treball, ha augmentat molt la feina des de que es va decretar l’estat d'emergència?
El treball és quasi el mateix de sempre, però hi ha hores del dia en les que es concentra més gent.

- En què ha canviat la teva feina des de llavors?
- Ha canviat amb el tracte amb els clients, degut als inconvenients de les mesures de seguretat, ja que despatxam darrera una mampara de metacrilat, per no entrar en contacte amb els clients, i també limitam el moviment de la gent per dins la farmàcia, amb zones acotades de transit. Ara els productes que estan a l’abast dels clients, estan tapats amb plàstic transparent (prèviament desinfectats), perquè només les agafem nosaltres si les mos demanen, mentre els esperen el seu torn.

- Hi ha més tensió, por, problemes, ... estrès?
- Bé, clar que sí, el cansament és més mental que físic, els primers dies la gent venia amb més por i tensió i ara ja venen una mica més conscienciats.

- Heu tengut dificultats a l’hora de reposar o que et donin el material necessari de protecció?
- Les cooperatives en un primer moment no ens podien distribuir tot el que demanàvem, mascaretes, guants, alcohol i gels desinfectants sobretot, durant uns dies no venien, però ara ja està normalitzat, encara que hem estat desprotegit un temps.

- Heu de posar ordre entre la gent a l’hora d’entrar o sols foren els primers dies?
- Al principi els clients no acabaven d’entendre molt bé perquè totes les modificacions de la farmàcia i les restriccions, ara ja no fa falta explicar-ho.




- El comprador segueix les normes bàsiques o les heu de recordar
?
- En general tothom les comprèn i les segueix, perquè ja són conscients de la situació, encara que potser vengui algú que no ha vengut mai i se li ha d’explicar que és el que no pot tocar o on anar.

- Els primers dies, la gent feia aplec de medicaments per si de cas?
- Sí, abans era freqüent, i ara encara n’hi ha algú que ho fa.

- Quins altres productes foren els primers que s’acabaren, els que la gent comprava sense mesura?
- Aquells que es recomanaven per a la preservació del contagi, gels hidroalcohòlics, guants, mascaretes, i també paracetamol per la febre, tot això va ser el que no es podia tornar a demanar.

- Ha canviat el "carro de la compra"? es ven ara el mateix que es venia abans?   
- En relació al carro de la compra anterior, no ha canviat molt, ja que segueixen venint a cercar els medicaments prescrits, ara es consumeixen els productes propis de l’alerta sanitària i alguns productes més per reforçar el sistema immunològic.  

- I ara que ja han passat més de 15 dies, què és lo que més compra la gent?
- Ara van més dia a dia, venen quan necessiten alguna cosa, això fa que venguis més vegades, tal vegada alguns amb l’excusa de sortir.



- Teniu de tot o falta algun producte?
- Falten coses, sobretot guants, alcohol i mascaretes (que és el més demanat ara).

- Diuen que ara venen a comprar més homes que dones, es cert? 
- No és cert, no hem notat res d'això, el que sí hem notat, és que ve gent més jove que major.  Es nota la solidaritat, i els joves no deixen sortir als majors, com també venen veïns i amics a cercar la medicació d’altra gent.
En relació a les dificultats d’algunes persones, nosaltres hem ofert un servei a domicili als nostres clients més vulnerables i necessitats o que no poden sortir de ca seva o venir fins a la farmàcia.



- Per lo general, la gent fa una compra quan ho necessiten o venen a comprar per si de cas sense necessitat? cada dia?
- Generalment venen quan ho necessiten, van al dia; tot i que sempre hi ha algú que ve cada dia.

- Diuen que alguns venen a comprar més d’una vegada al dia, es cert? es normal? se les crida l’atenció?
- Hi ha de tot, però si que hi ha gent que ve cada dia, quasi sempre són els mateixos clients. No els cridam l’atenció, perquè noltros no som policies, encara que si els recomanam sortir el menys possible de ca seva. Entenem que és una situació complicada i difícil per tots, però hi hem de posar tots de la nostra part.

- Què recomanaries a qui venen a comprar? 
- Molta tranquil·litat i no sortir de casa si no és estrictament necessari.



- Qualque cosa més per afegir...
- Volem fer una menció especial a un jove de Capdepera (que no vol que li facin publicitat), però no podem acomiadar-mos sense donar-li les gràcies, perquè en moments de des proveïment de productes sanitaris de protecció, ell, en Carles, sense ànim de lucre i totalment gratuït ens ha proveït a totes les farmàcies de la vila d’unes pantalles per protegir-nos la cara, fabricades amb la seva impressora 3D. Moltes gràcies Carlos per la teva fantàstica aportació, una abraçada molt forta i tota la nostra gratitud. Gràcies.

MOLTES GRÀCIES PER LA VOSTRA COL·LABORACIÓ I EL VOSTRE ESFORÇ ...!!!