Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 3032
L'amic Joan Sans, en nom de Cap Vermell, ha entrevistat a tres participants en el Cazafotosub Apnea celebrat a Cala Rajada, durant el Cap de Setmana del Peix Fresc 2015.

 

Aquí teniu els seus comentaris al voltant del Campionat Nacional celebrat a Cala Rajada i de la seva afició.

 

 Isidro Felipe. Canàries

Pots explicar una mica qui ets?

El meu nom és Isidro Felipe, de la selecció Canària i visc al nord de l'illa de Tenerife

 Com vas arribar fins a les competicions de Cazafotosub en apnea?

Des de petit el meu pare sempre em portava en les seves jornades de pesca submarina i aquí va començar la meva afició pel món subaquàtic, vaig començar practicant la pesca submarina i després vaig començar a combinar-lo amb el Cazafotosub en Apnea.

 

Trajectòria i principals títols aconseguits?

Sóc intructor d'Apnea per Apnea Academy i els meus principals títols han estat tres vegades consecutives subcampió d'Espanya i aquest últim tercer lloc.

 Quina és per a tu el millor lloc per practicar la fotosub?

Per a mi un dels millors llocs on he tingut el plaer de practicar Cazafotosub ha estat a l'illa Canària del Hierro, tant per la gran quantitat de vida com la claredat de les seves aigües.



Quina és la teva millor foto?

La veritat que no et sabria dir, totes les fotos que he fet sempre tenen alguna cosa d'especial per a mi.

Quina és la major satisfacció que t'ofereix aquest esport?

Les satisfaccions són moltes, des de les sensacions que pots experimentar en l'aigua practicant l'apnea com interactuant amb la fauna marina, però jo crec que la major satisfacció és la quantitat tan gran de bons amics que m'he trobat pel camí.

...I decepcions?

Les decepcions gairebé sempre vénen donades per les administracions, ens sentim moltes vegades amb falta de suport de la seva part.

Els teus armes fotogràfiques?

El meu principal arma fotogràfica és la constància i la passió pel que faig.

Que t'ha semblat la zona de Cala Rajada on heu competit?

La zona de Cala Rajada em sembla un lloc fantàstic per a la practica d'aquest esport i personalment he quedat encantat amb la gran quantitat de vida que hi ha a la zona i els seus fons i em sembla genial que les administracions estiguin apostant per recuperar una zona tan bona com aquesta.

Un consell per a algú que es vulgui animar.

Sempre aconsello partir d'una bona base per desenvolupar el nostre esport amb les màximes garanties de seguretat i crec que per això seria bastant aconsellable fer un curs d'Apnea amb el qual podem gaudir molt més del Mar. Disposem d'una pagina www.cazafotosub.com on es pot trobar molta informació sobre aquest esport.

En últim lloc m'agradaria agrair tant a les autoritats com a l'organització de l'esdeveniment i tota l'atenció rebuda.

 

Xavier Salvado. Catalunya

Pots explicar una mica qui ets?

Sóc un jove de 24 anys que des de petit no ha pogut viure sense estar a prop del mar. Començant com a pescador submarí, vaig deixar definitivament el fusell a tenir la meva primera càmera a les mans. De professió biòleg, he trobat en aquesta disciplina un escenari magnífic per gaudir de la meva passió pels peixos en companyia d'altres participants i fer grans amics.

Com vas arribar fins a les competicions de Cazafotosub en apnea?

Vaig arribar a les competicions de Cazafoto el 2013, quan em vaig comprar la meva petita camareta i Carles Font (delegat federatiu de Catalunya i integrant del mateix club) em va animar a participar.

Trajectòria i principals títols aconseguits?

Ja que només fa 3 anys, títols pocs, a destacar que he quedat:
- Campió de la Copa Catalana 2014 i 2015
- Campió de Catalunya de Càmeres compactes en 2014 i 2015
- Subcampió de Catalunya absolut en 2015
- 8è Classificat al Campionat d'Espanya de 2014 (Adeje)
- 2n Classificat al Campionat d'Espanya de 2015 (Cala Rajada)

Quina és per a tu el millor lloc per practicar la fotosub?

Hi ha una gran multitud de llocs. Per aigües cristal·lines i abundància de grans peixos, està clar que les Canàries despunta, però la Mediterrània per a mi és especial, ja que en ser un mar oligotròfic, hi ha una gran multitud d'espècies, la gran majoria petites i que suposen un plus trobar-les i treure'ls bones fotos.

I com no, destacar la Costa Brava, que amb una gran varietat d'ecosistemes diferents en pocs quilòmetres de costa es porta la palma.

Quina és la teva millor foto?

És molt complicat triar una foto com a millor, ja que totes elles tenen un record especial i això és el bonic.

Quina és la major satisfacció que t'ofereix aquest esport?

El primer és compartir l'aigua amb "friquis" de la mar com jo i el segon és la gran progressió que es va notant per part de tots, millorant any rere any i aconseguint gaudir cada dia més del mar.

...I decepcions?

L'extrema competitivitat que es viu per part d'alguns, fa que et puguis portar grans decepcions de les persones més apegades a tu.

Els teus armes fotogràfiques?

El meu equip actual és una Olympus E-PM1 (Micro 4/3) amb l'objectiu estàndard 14-42 Zuiko i flash Sigui & sigui YS-250 PRO.

També tinc pendent d'arreglar la sabata del flaix d'una Nikon D90 amb carcassa Hugyfot. Esperem que per a l'any que ve ... je,je

Que t'ha semblat la zona de Cala Rajada on heu competit?

És una zona amb una gran biodiversitat, sobretot la zona de Cala Lliteres, que va sorprendre gratament a tothom amb les seves espectaculars voltes i contrallums, així com la gran quantitat de peix i la seva plàcid comportament (qui no es va passar mig dia jugant amb les precioses sofrages?)

Un consell per a algú que es vulgui animar.

Qui es vulgui iniciar, es va a adonar que el mar no és tot peixos grans i va a aprendre a gaudir de qualsevol sortida. A part del satisfactori que resulta treure aquesta instantània desitjada, aquesta suma que es va a quedar no només a la retina, sinó en el disc dur i podran gaudir tots els que ens envolten.

 

Irene Mestre. Catalunya 

Pots explicar una mica qui ets?

Em dic Irene Mestre i sóc una apassionada del mar. Treball durant tota la setmana pensant en quan va a arribar el moment de submergir-me. Intento ficar-me a l'aigua cada cap de setmana i tots els festius possibles ja que és quan puc entrenar. Sòl anar amb pescasubs i això em fa ser més polivalent. M'he d'adaptar a les condicions del mar i al fons que ells vulguin anar a pescar. Poques vegades vaig de infanteria. Això em fa esforçar-me més i tenir més ritme a l'aigua. D'aquí em surt l'instint de caça foto.

Com vas arribar fins a les competicions de Cazafotosub en apnea?

Vaig començar amb la pesca submarina i al poc vaig veure que necessitava aprendre més i em vaig interessar pel club SPAS de Mataró, que anaven a impartir un curset. Vaig fer el curs de pesca i allà vaig conèixer gent que feia cazafoto. Jo no tenia ni idea que era i des que vaig començar no he pogut parar de practicar-lo.

Trajectòria i principals títols aconseguits?

Subcampiona de Catalunya femenina de caça fotosub apnea a 2009.
Tercera classificada femenina al Campionat d'Espanya de cazafotosub apnea de 2009.
Subcampiona de Catalunya de caça fotosub apnea classificació femenina en 2010.
Subcampiona d'Espanya de caça fotosub apnea classificació femenina en 2010.
Subcampiona de Catalunya de caça fotosub apnea a 2011.
Campiona de Catalunya i subcampiona d'Espanya en 2014.
Campiona d'Espanya i subcampiona de Catalunya del 2015.
Esponsoritzada per MARES des de 2010.
Col·laboradora esporàdica amb fotografies subaquàtiques i terrestres amb algunes revistes (Revista Apnea Pesca submarina, Butlletí anual del club SPAS, revista Immersió, Revista Pesca a bord i algunes webs).

Quin és per a tu el millor lloc per practicar la fotosub?

Sens dubte Tossa de mar o Medes, encara que qualsevol raconet de costa et pot sorprendre. Últimament em tir més per Mataró i és increïble la varietat d'espècies que tenim, aquest any hem tingut la fortuna de trobar-nos amb una manada de dofins! I en la selectiva de Catalunya realitzada a la Boia també vam veure un Mola mola. 

Quin és la teva millor foto?

No et puc dir amb claredat quin és el meu millor foto ja que totes tenen la seva història. Em va encantar fer el meu primer gobio lleopard en una cova de Portbou. Vaig al·lucinar amb el primer lepadogaster. Em vaig emocionar amb els abadejos, tamborins, peixos trompeta, pejeperros, morenes pic ànecs ... al Ferro. L'any passat vaig gaudir a Tenerife amb els seus gossos, llangardaixos, sorells i la rematada final va ser nedar amb les tortugues.

Quina és la major satisfacció que t'ofereix aquest esport?

El fet d'haver d'estar en constant aprenentatge. Cada any traiem espècies noves. Això implica major coneixement de l'hàbitat submarí i del comportament dels peixos. I cada any el nivell de qualitat fotogràfica s'assembla més al de fotobotellas. Això és brutal !!

D'altra banda, aquest esport et permet conèixer gent que igual que tu està al·lucinada amb aquesta modalitat. El major premi és classificar-te per un Nacional i conviure amb els amics de les diferents federacions cada any. És una experiència súper enriquidora. Tots tenen alguna cosa a aportar. Sempre aprens. Sempre intentant absorbir els coneixements que et van transmetent els que porten ja molts anys en això de la caça fotosub i també dels que acaben de començar i l'agafen amb tanta passió. És addictiu, un cop aquestes en el món ja no pots sortir-ne.

I decepcions?

A vegades la competitivitat va per sobre de l'amistat. Aquesta ha estat la meva gran decepció. Però també et serveix per valorar més a la bona gent que et demostra que hi són passi el que passi. Però no és res de nou, això et pot passar a la feina, a l'escola, en qualsevol part.

Les teves armes fotogràfiques?

Doncs tinc els meus truquets. M'agrada trucar als peixos fent sorollets. Aixeco la mà esquerra per enquadrar en diagonal als serrànids, de vegades faig servir filtres vermells a la llanterna per no espantar els gobis i segons que peixos ...

Quant al meu equip fotogràfic és súper senzill. Utilitzo una G11 amb un flaix extern. També tinc una rèflex però no la utilitzo en competició. Prefereixo anar més lleugera i més ràpida i la veritat que això m'ha valgut per guanyar aquest campionat en concret.

Que t'ha semblat la zona de Cala Rajada on heu competit?

És preciós. Vaig quedar enamorada fins i tot abans de submergir-me. Envejo les aigües que teniu. Els fons espectaculars i plenes de vida. Heu aconseguit tenir un petit paradís i em sento una privilegiada d'haver-ho pogut gaudir aquests dies. Hi ha unes coves espectaculars, tubs, viseres, bancs de peixos, jocs de llums, la sorra blanca paradisíaca, la posidònia espectacular, morenes fora de les seves coves que em va impressionar bastant veure-les serpentejants al seu aire, normalment aquest comportament és més comú a la nit . I com ho teniu muntat. Súper ben organitzat, chapeau!

 

Un consell per a algú que es vulgui animar.

No cal que inverteixi molt de cop. Cal començar amb qualsevol compacta que tingui un bon macro i si vols més qualitat i invertir en rèflex també aconsello les càmeres de segona mà. El que compra aquests equips en te cura com la seva joia més preuada.

Gaudeix del que fas en tot moment. La competició queda en segon pla. Jo sempre dic que vaig de vacances, m'ho prenc com unes vacances. El més important és seguir gaudint cada moment, de cada fotografia, de cada recerca d'alguna espècie, cada entrenament, el simple fet d'anar a l'aigua ja és una festa. I per descomptat aconsello tenir un company d'aigua. Per seguretat i per aprenentatge. Tant de bo s'animés més gent i sobretot més al·lotes que sembla que els costa una miqueta més.

El proper nacional crec que se celebrarà a la Gomera. És una motivació afegida l'anar a gaudir-hi dels seus fons marins. No podeu desaprofitar aquesta oportunitat!


Imatges submarines de Joan Sans