Imprimeix
Categoria: Entrevistes
Vist: 3020
Actualment exposen obra gràfica i escultures al Centre Melis Cursach



Havíem quedat per conversar amb na Francesca i  na Laura el dimecres de mercat. No sospitàvem que, a l’exposició que presenten al Centre Melis Cursach, hi hauria tot un seguit de visitants entrant i sortint.  Així que, en lloc de fer l’entrevista conjuntament parlàrem amb cadascuna per separat.

Ens asseguérem al millor lloc de la sala, a la fresca, aprofitant l’ombra del carrer Fondo, gaudint d’un suau ventent que apaivagava la calor del migdia.

 

Primer parlàrem a amb na Francesca.

-  Per què el titol de l’exposició, RETRO SPECTIVE?
-  A aquesta exposicó trec tota la meva producción des de fa 20 anys fins ara. A les voltes hi ha dibuixos d’una carpeta que vaig fer devers el 95, restes d’una exposició que vaig fer a Manacor, i a la sala de dalt, l’obra més actual. Per això és una retrospectiva.  Però també ho és pels objectes que acompanyen l’obra gràfica. Els objectes són un enllaç amb el passat, una mirada enrere.

Resulta curiós que usant una técnica nova, tan “moderna” com és la manipulació de fotografíes i imatges amb l'ordinador,  relacion objectes antics. Per exemple, hi ha la mobilette de l’amo  Antoni “Cataiol”, però també hi ha la seva bicicleta, amb ella anava a arrabasar paumes a Aubarca. Cada objecte té una història relacionada amb una persona.

 - Parlem dels teus darrers treballs.  Com fas els teus muntatges?
- Jo partesc d’imatges, moltes d’elles obtingudes amb el mòbil (abans amb una senzilla càmera compacta)  que trec de la vida quotidiana i del meu espai, i després les relaciono. Faig  una mena de “collage” d’imatges usant  l’ordinador. Abans retallaven i aferraven imatges al paper i ara ho feim amb programes informàtics que ens faciliten la feina i ens ofereixen majors i millors possibilitats.

- Parla’ns del “Beelovers”… Abelles, ovelles?
-  Jo tenc una gran passió per les abelles i el món que les envolta. L’amo en “Toni Cataiol” se les estimava i em transmeté aquest amor per les abelles, per aquesta tradició avui en dia en perill de desaparèixer. Per això he creat un “santuari”, un lloc de culte. Aquí ens sona estrany, però per als estrangers no ho és tant, ho entenen millor.
Visitar aquest lloc és conèixer els éssers que el formen i recuperar l’antic culte als boscos i a les feines artesanals, tenint present que és un lloc fràgil (per això limitam la visita a 10 persones) on trobarem abelles “salvatges” a les penyes des Sequer i un espai que s’ha conservat amb els seus valors naturals.
 Jug amb la paraula “bee lover”, en sentit d’abella i ovella (be). La idea és donar a conèixer el mòn de l’apicultura tradicional i treballar amb llana. Hi ha molta gent que em duu peces relacionades amb l'apicultura que tenen per casa i troben que estaran millor aquí. Vull acalarir que no és un museu.
La gent que ens visita se'n duu una imatge de Capdepera molt diferent.

-  Hi ha previstes visites…
- Sí, vull donar a conèixer aquest espai preservat perquè la gent interessada pugui visitar-lo amb respecte, en grups reduïts, per poder gaudir completament i no afectar  l’harmonia del lloc. Seria una experiència d’ecoturisme: per a mantenir el lloc es permet la visita i alhora el visitant pot ajudar a mantener l’espai.

Amb motiu de l'exposició hem  programat dues visites: dia 15 a les 10 hores i dia 16 a les 17.30 hores. També hi ha la possibilitat de visitar el santuari si se formen grups a partir de 5 persones i adaptam el dia que els vagi millor. Aquest és el programa de la visita:

 

Mentre parlam amb na Francesca, na Laura ha atès alguns visitants i s’afegeix a la conversa que mantenim a la portassa de Sa Cotxeria.

Na Laura ens conta que és de Guadalajara, però estudià a Madrid, on va rebre formació artística, treballant l’escultura i especialitzant-se en el metall.  Fa uns deu  anys arribà a Mallorca i s’instal·là a Artà, cercant tranquil·litat i qualitat de vida. Ara està encantada vivint entre nosaltres i se sent molt ben acollida.


- Explica’ns quina obra presentes al Centre Melis Cursach?
- Primer de tot he de dir que per a mi és un premi poder exposar amb na Francesca aquí al Centre Melis Cursach. Com na Francesca, he presentat obra variada, unes peces que tenc des de fa anys i d’altres de més recents. Concretament, al pati trobareu forja, que tenc des de Guadalajara, feta a un taller artístic amb forja, quan treballava amb el meu mestre Àngel. De fet, si pogués ho seguiría fent, perquè m’agrada molt.

A la sala blanca hi trobam escultures que jo anomen Ícars. Son peces plenes de moviment, amb ales, i  que expressen la llibertat dels Ícars que volen. Tècnicament están fetes amb filferro de coure i alumini combinat amb fulles de figues de moro, un material que presenta una textura molt especial i que uso per fer les ales.

A les voltes persent escultures fetes amb materials variats. Hi ha bronzes, pocs, però són peces que m’agraden molt, no debades durant set anys vaig fer feina en fundició. El meu padrí ja traballava amb el bronze. Això sí, resulten molt cars. Per això empr altres materials menys cars i que donen bon resultat. De fet, cerc materials naturals i m’adapt a l’objecte. 

-  Com és el teu procés creatiu?
- Ja he comentat que moltes vegades trob un objecte natural i intent adaptar la peça al material. Crec que és una forma de reciclar, reutilitzar i resignificar els materials naturals i de rebuig. D’una banda tractam la mare-natura amb respecte i usam el que en ens ofereix com a base per a la creació artística.
 També vull dir que actualment no em basta la creació personal i individual. He decidit obrir el meu taller  i compartir-lo.



El proper divendres dia 14, a les 19 hores, farem un taller d’escultura obert a tothom. Pens que cada un de nosaltres tenim a dins un artista potencial, només necessita recursos per poder sortir i manifestar-se. Sols deman que duguin alicates per a treballar el filferro.

Si us hi voleu apuntar, aquí teniu el meu correu electrònic:
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

També podeu visitar la meva pàgina web i vereu el que faig
laurahedrosa.wordpress.com

 
Moltes gràcies a a aquestes dues artistes i recordau que podeu vistar la seva exposicíó conjunta RETRO SPECTIVE al Centre Melis Cursach fins dia 28 d’agost. Val la pena.