Imprimeix
Categoria: Pasqua
Vist: 1383

Dijous Sant. Missa del Sant Sopar/Divendres Sant. Celebració de la Passió del Senyor






Els següents actes de la Setmana Santa catòlica, després del Diumenge de Rams, són La Missa del sant sopar el Dijous Sant, i La celebració de la Passió del Senyor el Divendres Sant.



Els dos actes es celebraren a les 18 h a Cala Rajada i a les 20 h a Capdepera. La Missa del sant sopar amb la representació del lavatori de peus a alguns dels assistents, per part del celebrant, és una part important de la cerimònia, que representa quan Jesús ho va fer amb els seus apòstols.











El Dijous Sant, considerat el dia de la fraternitat, ja que Jesús, amb l'acte de compartir el pa i el vi amb els seus deixebles i després rentar els seus peus, es feia servidor dels altres, com també el recordatori del sant sopar, el darrer que Jesús va celebrar amb els seus deixebles abans de ser capturat.


Cerimònies amb una àmplia participació de fels a Cala Rajada, on tornaren a assistir els infants de la catequesi, acompanyats dels seus familiars, i a Capdepera la participació va ser menor.




Participaren en el lavatori de peus els infants de la catequesi a Cala Rajada i alguns voluntaris més joves que acudiren a la missa a Capdepera.





Acabades les celebracions només a Capdepera hi va haver processó, sortiren els passos de l'Esperança, La Verònica i el Crist a la Creu, en un recorregut per Vila Roja i amb l'acompanyament musical de la Banda de Cornetes i tambors, que donà un punt de solemnitat.

Acabada la Missa del sant sopar, va quedar oberta la Casa Santa a cadascuna de les parròquies i posteriorment se celebrà l'Hora Santa.










El Divendres Sant, dia central de la Setmana Santa, dia de la celebració de la "Litúrgia de la Passió del Senyor", juntament amb la lectura de la Passió, l'adoració de la Creu, esdevenen els moments claus de la cerimònia. Una celebració on la lectura de la Passió segons Sant Joan substitueix l'Eucaristia i esdevé el centre de l'acte, per a després, en acabar, donar pas a l'Endavallament de la Creu tradicional.




A Cala Rajada, com és costum, va tenir lloc la representació de l'Endavallament de la imatge de Crist de la Creu, per dipositar-lo al fèretre de vidre que tradicionalment sortia en la processó pel poble.




A les fosques i en un profund silenci, només trencat pel cant del Miserere per part de la Coraleta Verge del Carme, que aportà una gran solemnitat al moment, els fidels assistents, esperaren asseguts fins a la finalització de la cerimònia. Com ja ho recordarem, a Cala Rajada no hi havia processó, per tant, acabat l'Endavallament acabaren els actes de Divendres Sant. Mentrestant, a Capdepera, una vegada acabada la celebració dins l'església, sense fer l'acte de l'Endavallament (com és costum des de fa anys), sortiren els passos i el Crist en processó com estava previst, aquesta vegada en un recorregut per Vila Nova.

En aquesta ocasió es comptà amb l'acompanyament musical de la Banda de Música de Capdepera, que donà un punt de solemnitat juntament amb el silenci respectuós dels que seguien les imatges. Tornà a sortir la Confraria Verge de l'Esperança amb el seu pas, acompanyant a la Verònica i el Llit del Sant Crist.




El dijous va presidir les dues litúrgies a Cala Rajada i a Capdepera el rector Mn. Xisco Bernabeu, acompanyat de Mn. Pere Orpí a Cala Rajada. Mentre que el divendres el rector va presidir la celebració a Cala Rajada i Mn. Pere Orpí ho va fer a Capdepera.



El bon temps (malgrat una mica de vent) acompanyà les processons a Capdepera, amb una acceptable participació de persones que acompanyaven els passos.