Imprimeix
Categoria: Nadal
Vist: 897



Un any més seguint el costum i d'acord al ritus propi d'aquesta celebració, les parròquies de Capdepera i Cala Rajada celebraren el passat dia 24 la tradicional missa de Matines, amb les esglésies vestint les millors gales per celebrar el naixement de Jesús.  Oficià a les dues cerimònies el rector Xisco Bernabeu i concelebrà mossèn Pere Orpí a Cala Rajada.

Com ve essent habitual els últims anys, a l'església de Cala Rajada l'afluència de fidels fou major que a Capdepera, pot ser per l'horari (recordem que a Cala Rajada s'oficia a les 18 hores i a Capdepera les 20 hores), de manera que la Parròquia de Cala Rajada, quedà gaire plena i a Capdepera sols una petita parts dels bancs tenia ocupants.
 

Pel que fa al cant de la Sibil·la, aquest any comptà amb la veu excepcional de na Bàrbara Femenies Huertas, a Cala Rajada i excepcionalment la va repetir a Capdepera (per indisposició a darrera hora de Marina Moya). No cal ni dir, que ens sentim honrats per la veu i la seva interpretació de la sibil·la.

Seguidament, el cant de l'Àngel, un altre dels exponents de la nit de Matines, un cant interpretat sempre per veus joves, que en aquesta ocasió va ser na Margalida Barceló Soler, acompanyada d'un bon grup de pastorets dirigits per Maria Antònia Gomis, que ens oferí un grapat de nadales, després d'adorar al minyó del betlem instal·lat a l'església.



A Capdepera fou Carla Blanes Barceló qui s'encarregà de fer l'anunci de l'Àngel, sense acompanyament de pastorets.

A continuació va esser el moment de l'adoració del Bon Jesús pels assistents, mentre les dues corals interpretaven un bon grapat de nadales fent lluir un dels moments més joiosos de la litúrgia cristiana.

Durant les cerimònies, les corals Coraleta Verge del Carme i Coraleta Parroquial Gabellina van posar el punt musical als dos actes.
 



Un any més, destacam que a cap de les dues parròquies de Capdepera no es va pronunciar el Sermó de la Calenda, una peça pròpia d'aquest dia, que en els últims anys semblava haver arrelat i que no ha trobat continuïtat.

Destacar, que la interpretació del Cant de la Sibil·la durant les matines s'ha convertit en una joia litúrgica i un signe d'identitat a tot Mallorca, un versos apocalíptics del judici final, que foren declarats patrimoni immaterial per la UNESCO l'any 2010.

Un any més es repetí el ritus propi de la Nit de Nadal, a totes les parròquies de Mallorca (i a les del nostre municipi, no en fou una excepció), un ritus que té el cant de la Sibil·la com un element identitari molt important a la nostra illa. És una tradició centenària que ha estat reconeguda internacionalment i que es voldríem continués ressonat a les nostres esglésies, per això el Consell de Mallorca aquest any n'ha volgut fer un replec d'imatges i so de totes les sibil·les de les esglésies de Mallorca.

https://capvermell.org/index.php/agenda/comunicats/31104-el-consell-crea-un-registre-sonor -amb-les-particularitats-locals-del-cant-de-la-sibil-la

 Al finalitzar les cerimònies, el rector agraí la col·laboració de tots els qui participaren activament durant les Matines i també amb els preparatius. I com es habitual i costum, als dos temples s'acabà la nit amb el cant de "Bienvenido en estos valles pastorcillo celestial….."

 

Bon Nadal