Imprimeix
Categoria: Premis Cap Vermell
Vist: 1244

PREMI CAP VERMELL 2021  AGRUPACIÓ LOCAL DE PROTECCIÓ CIVIL





Un temporal de pluja i vent que començà el 10 de novembre del 2001 i durà una setmana devastà el municipi, principalment la primera línia de costa. La borrasca deixà un paisatge que semblava irrecuperable. El Cos de Bombers, Guàrdia Civil, Brigada d'Obres, Policia Local i fins i tot l'Exèrcit desplegaren els seus efectius per retirar els pins caiguts damunt les cases i vehicles i els que tallaven la circulació pels carrers i carreteres.

Durant una setmana els esmentats professionals, juntament amb molts ciutadans, treballaren de valent per recuperar la normalitat. Aquella devastació, així ho qualificàvem a la portada de la revista, fou l'incentiu que mobilitzà el Govern Balear i accelerà la creació de Protecció Civil a la comarca de Llevant.

Aquella no fou l'única destrossa que patí el municipi; amb pocs mesos de diferència es declararen incendis importants a Sa Mesquida i a Canyamel.

En el mes d'octubre del 2002 la Conselleria d'Interior organitzà un curs bàsic per a voluntaris locals interessats a treballar emergències. Un mes més tard es va dedicar una jornada a desenvolupar un dispositiu de recerca de persones perdudes a la muntanya. Ambdues activitats anaven destinades a captar voluntaris.

Aleshores l'Ajuntament, presidit per Joan Pascual i essent Laura Abril regidora de la Policia, prengueren la iniciativa de crear una agrupació local de Protecció Civil. Dites autoritats s'adreçaren als voluntaris de Creu Roja, als socorristes de platges i a col·laboradors en l'extinció d'incendis forestals, i aconseguiren reunir fins a quinze voluntaris. El 12 de gener del 2003 es signava l'acta de constitució de l'Agrupació de Protecció Civil de Capdepera.



El primer Cap de l'Agrupació fou Gregorio Molina. Ben aviat reberen material, uniformes i una furgoneta tipus pic-up. Seria l'any 2005 quan Gregorio deixà l'Agrupació i fou substituït per Pedro Martínez.

L'Agrupació s'anava consolidant; una de les prioritats era aconseguir una seu on fer les reunions i guardar els estris i maquinària. Entre el 2005 i el 2013 passaren d'un local a un altre, sempre de forma provisional. A aquella precarietat inicial s'hi afegiren a partir del 2008 les retallades econòmiques a conseqüència de la greu crisi econòmica que patia tot el país. Durant uns anys les reclamacions de nou material foren constants i desateses.

En el mes d'agost del 2013 Feliciano Casas substituí a Pedro Martínez; ambdós havien treballat junts dins l'Agrupació durant vuit anys. El nou Cap era gallec i havia format part de l'Agrupació de Protecció Civil de la ciutat de Vigo; per tant tenia molta experiència acumulada i era coneixedor d'altres formes d'organitzar-se més avançades que la nostra. Feliciano aconseguí l'actual local de l'Agrupació, que actualment porta el seu nom, renovà l'equip humà i rebé nou material, amb la qual cosa recuperaren la il·lusió i enfortiren el grup.

En Lluís Mestre va ser cap de Protecció Civil de l'any 2015 al 2017, el temps que en Feliciano Casas va ser regidor de l'ajuntament de Capdepera. Quan en Feliciano tornà a Protecció Civil en Lluis va dimitir com a cap de l'agrupació.

Malauradament Feliciano finà dia 2 d'abril de 2018; el substituí provisionalment Alberto Garcia, un home amb experiència que anteriorment havia format part d'una altra agrupació de Protecció Civil. Finalment l'1 de gener de 2019 fou elegit l'actual Cap de l'Agrupació: Nicolás Monchietti, el qual compta amb un grup de companys cohesionat i amb empenta.

Protecció Civil és una institució complexa, constituïda en base a la coordinació de tres organismes. Primerament, hi ha el Govern Balear, representat per la Conselleria d'Interior, que aporta la base legal i el material imprescindible: vehicles, remolc, moto-serres, moto-bombes, alternadors i vestits especials contra incendis, entre altres. Igualment interessat amb disposar de voluntaris que donin suport, quan se'ls requereix, a actuacions públiques hi ha l'Ajuntament, el qual aporta una seu, es fa càrrec de les despeses de manteniment i del material més fungible: vestits de carrer, guants, etc. El tercer puntal, i el més important, són els voluntaris.

L'Agrupació és un organisme sobirà des del punt de vista organitzatiu; decideix i gestiona tot allò que considera convenient per millorar la seva eficiència: renova i distribueix els seus efectius, cuida del bon us i manteniment del material que disposa, organitza cursos de formació i simulacres d'actuació, es coordina amb altre agrupacions assistint a reunions mensuals allà on se'ls convoca, realitza pràctiques de prevenció, etc.

El batle és el responsable del dispositiu local d'emergències, el qual inclou la Policia, els socorristes de platja, la Brigada d'Obres, la Creu Roja i, per suposat, l'Agrupació de Protecció Civil. Ara bé, essent aquest últim un equip de voluntaris se'ls ha de respectar la sobirania de la qual disposen.

El cor de Protecció Civil és el voluntariat, la generositat d'unes persones que desinteressadament aporten el seu temps, coneixements i esforços amb l'objectiu de ser útils a la societat. Normalment se'ls requereix per participar en actes preventius de suport a la Policia: curses populars, actes festius, Mercat Medieval o Fira de la Llampuga; però allò que més implica a l'Agrupació són les actuacions d'emergència en incendis o tasques de salvament.

Protecció Civil és una organització necessària en matèria de seguretat i prevenció, un col·laborador a l'hora d'organitzar un esdeveniment i una ajuda imprescindible en el moment d'encarar una malifeta de la naturalesa. La seva tasca no es pot pagar amb doblers; està demostrat que si un dia els diners formen part de la recompensa el voluntariat desapareixerà, un i altre són incompatibles. La seguretat i la protecció ciutadana ens implica a tots; estalviem riscs innecessaris.

Per la seva tasca i implicació concedim el Premi Cap Vermell 2021 a l'Agrupació local de Protecció Civil.

 

Capdepera 9 d'abril 2022