SAFO
de Lesbos,

poemes d'amor, llegits per Maria Rotger
presentació per Carlos Garrido.
DIVENDRES 6, a les 22h

HELENA DE TROYA,
text de la Ilíada, llegits per Catalina Solivellas

DIVENDRES 13, a les 22h

Safo va ser una poetessa grega nascuda en l'any 600 aC a l'illa de Lesbos, probablement en Mitilene. Plató es va referir a ella com "la desena musa". A partir dels fragments que es conserven dels seus poemes se sap que Safo rendia culte a la deessa Afrodita ensenyant poesia, música i altres arts a un grup de dones joves per les quals, segons el poeta Anacreonte, sentia atracció sexual. D'aquesta suposada relació amb les noies de la seva internat procedeixen els termes safisme i lesbianisme per a referir-se a l'homosexualitat femenina.
L'obra més famosa de Safo és l'Oda a Afrodita. La seva poesia es caracteritza per la seva perfecció, intimisme i sentiment.
Gairebé tota la seva poesia està dedicada a noies, i alguna als seus germans. Tocava la lira mentre recitava. La influència de Safo es va estendre entre molts escriptors grecs, especialment en Teócrito, Ovidio i Catul.
Va morir al llançar-se per un penya-segat, no se sap si pel despit amorós d'un home od'una dona. Després de la seva mort es van encunyar monedes amb la seva imatge i els atenesos li van erigir una estàtua. L'any 1703, l'Església Catòlica va ordenar cremar totes les còpies dels poemes de Safo dels quals només es van aconseguir recuperar un terç.