Projecció de la pel·lícula sobre El Rei Herodes filmada per Climent Garau

El Teatre de Capdepera es va omplir, el passat 26, per tal de donar-se un bany de nostàlgia i records amb l’excusa d’un Rei Herodes amb 22 anys d’edat. Bé, la cosa, com havíem anunciat, anava de la projecció d’una filmació de la darrera representació d’aquesta obra, allà cap a l’any 1989. Aleshores va ser Climent Garau Bordoy qui va voler salvar-la de la definitiva desaparició, i ho va fer amb la seva càmera de vídeo, i ara, una vegada digitalitzada aquella cinta, ha arribat l’hora que tots la poguéssim veure, com deia, per a refrescar records. Bé, diguem que també hi havia gent prou jove, en el Teatre, com per no recordar res d’allò, sinó per a contemplar per primera vegada les imatges d’una representació que, entre actors i públic, gairebé concitava la presència de tot el poble.



Però no només de “cine” anà la cosa, sinó que quatre dels actors d’aquella posada en escena del segle passat – Vicenç Nadal, Joan Genovard, Pedro Arévalo i Jeroni Sureda – al principi i al final de la projecció ens regalaren sengles escenes del Rei Herodes, en viu i en directe, amb vestuari ad hoc, amb la mateixa desimboltura, gràcia i emoció que si no haguessin passat 22 anys.

Quant a la pel•lícula, està clar que la qualitat dels aparells de gravació ha millorat molt en tot aquest temps, especialment pel que fa al so. Aquest, el so, potser va resultar la part menys reeixida i, per moments, es feia difícil seguir els diàlegs. Però bé, tampoc era essencial, ja que, com dèiem al principi, del que es tractava era de rememorar una efemèride possiblement irrepetible. Ara mateix, se’ns fa difícil intuir la possibilitat d’una nova representació del Rei Herodes, una peça que sembal definitivament cosa del passar.



Els qui no hi anàreu el dia 26, teniu ocasió de fer-ho el proper divendres dia 30.