La mostra uneix la seva pintura de contingut intimista, simbòlica i transcendent amb l’art gòtic de la torre


L’exposició s’inaugurà el dia 1 de juny i romandrà oberta al públic fins el 30 de setembre de 2011

La torre i els seus voltants s’ompliran de pintures i escultures de gran format

 










 

    Dia 30 de juny poguérem assitir a la roda de premsa i a la visita de l'exposició de Joan Bennàssar a la Torre de Canyamel. Acompanyats de Lluís Morell, l'autor ens mostrà les seves creacions pictòriques exposades a l'excepcional espai interior de la torre  i les impressionants esculptures que l'envolten. Totes les obres són de gran format i mostren la força i alhora la sensibilitat de Joan Bennàssar. Divendres, dia 1 de juliol va tenir lloc la presentació amb un gran ambient i molta presència de públic que pogué admirar i  comentar les obres exposades, gaudint d'una vetllada molt especial.






Ja s'ho paga visitar la Torre de Canyamel, feliçment recuperada com a museu, però com a galeria d'art   resulta una visita imprescindible durant aquesst estiu, que podrem fer fins dia 30 de setembre.

   Enhorabona a l'artista i a responsables de Sa Porxada de Sa Torre per l'iniciativa.



   La Torre de Canyamel, un edifici gòtic construït a finals del segle XIII, avui convertit en museu, acull a partir del dia 1 de juny l’exposició del pintor Joan Bennàssar titulada Estiu a la Torre de Canyamel, que romandrà oberta al públic fins el 30 de setembre. Es tracta d’una selecció de pintures i escultures elaborades per l’artista pollencí durant l’any 2011, tot i que també s’inclou alguna peça anterior.

   Joan Bennàssar ha seleccionat per a aquesta mostra principalment obres de gran format, amb la voluntat d’unir la seva obra a la monumentalitat de l’edifici, una construcció espectacular que a les seves parets duu escrita la història cristiana de Mallorca. Es tracta d’una selecció de pintures de temàtica variada –s’hi poden veure músics, escenes amoroses, figures femenines, ciclistes o llenços inspirats en el vi- amb un fort contingut intimista, simbòlic i transcendent. També hi ha escultures de gran format, que ocupen el pati del recinte i la part superior, la major part d’elles elaborades en bronze o ciment.



   Les obres que conformen aquesta exposició han estat seleccionades de manera molt acurada i ubicades en les parets de la torre amb absoluta sensibilitat, amb la finalitat de, en primer lloc, harmonitzar dues maneres d’entendre l’art, però també, amb la voluntat de no llevar en cap moment protagonisme a l’espai, que per ell mateix té el seu encant propi i que resulta encisador al visitant.

   Tanmateix, el resultat és espectacular, doncs en un mateix espai s’uneixen dos conceptes –l’arquitectura gòtica de la torre, per un costat, i l’obra de Joan Bennàssar per un altre- profundament mediterranis, profundament nostres, absolutament bells i d’una plasticitat  aclaparadora.



   I és que la pintura i l’escultura que Joan Bennàssar presenta en aquesta exposició es pot definir-se com a plenament mediterrània, ja que tant ell com la seva obra som fills d’aquest antic mar solar. És mediterrània, és Mediterrani pur, perquè viu en una vigoritzada comunió amb la vasta pàtria que va de les dures i aspres muntanyes del Marroc fins a Turquia, aglomeració de cultures, encreuament de camins, bressol de la rica i noble Costantinoble. Els llatins van anomenar aquest mar Medi-Terranem, és a dir, mar entre terres. I Mallorca és una terra, un país, entre aigua. I per això, quan deim que la seva obra és mediterrània estam dient que és filla de tot aquest món, hereva d’aquesta cultura; estam assegurant que la seva pintura és conseqüència d’un art que té a les seves esquenes milers d’anys d’història. A la seva obra és present el paisatge mediterrani, íntim, meravellós, líricament il•luminat i els quadres ens narren, tossuts com les ones del mar, la història global dels segles que han navegat per les aigües d’aquest vell mar.



   Però també plenament mediterrània és la Torre de Canyamel, que va reobrir les seves portes l’any 2009 convertida en un museu, de detallada i sensible exposició sobre el camp mallorquí. En aquesta torre, en els darrers set-cents anys, hi han corregut entre les seves sòlides i robustes parets els nostres avantpassats, fills també d’aquesta mar, d’aquest sol, d’aquesta terra i del seu paisatge. I les seves factures gòtiques, perfectament restaurades i conservades, són un exemple d’arquitectura purament mediterrània, d’un estil gòtic de característiques pròpies que li donen una singularitat única a tota Europa. Un tresor mediterrani en la nostra petita illa mallorquina.