Imprimeix
Categoria: Noticies
Vist: 738
Els tertulians es congregaren a la biblioteca nova de Capdepera per parlar del llibre de Juan Tallón


 

Divendres 16 de juny de 2023, a les 20:30 hores a la Biblioteca de Capdepera, es realitzà l’última tertúlia de la temporada del club de lectura. El llibre escollit per tancar la xerrada va ser «Obra Maestra» de Juan Tallón. Els tertulians s’aproparen a la figura de l’escriptor gallec i a la genialitat de la seva obra, que complí totes les expectatives. 

Primerament, res feia pensar que els primers tertulians entrarien en conversa agradable a l’espera de la resta de convidats. Sobre la taula hi havia un llibre d’escultures de Jorge Oteiza (1908-2003), i una tira còmica de Max que argumentava que l’escultura desapareguda de Richard Serra l’havien abduïda un marcians, perquè aquest és el vertader motor de l’obra de Tallón: la desaparició d’una escultura de 38 tones d’un museu. En aquest sentit es va fer un repàs dels museus més emblemàtics d’Espanya, des del Reina Sofia fins al Guggenheim, es parlà de la seva estètica i un tertulià no entenia com de bon principi havia criticat un dels museus més importants d’Espanya, l’autor de llibre.

Seguidament, la bibliotecària posà sobre la taula un seguit de fotocòpies sobre les obres més importants de Serra, des dels seus treballs més monumentals als fets amb plom, aquí una altra tertuliana va posar de relleu la professió del  plomaire, persona que instal·la objectes de plom, segons el DIEC2, a les imatges es podia contemplar les marques que havia deixat una escultura monumental cilíndrica, així com l’enorme peça rectangular que es va fondre segurament pels ferrovells de torn, qui varen fer desaparèixer la peça. D’altra banda es va fer un incís en el gran equip que portava Serra amb ell per treballar cada escultura. També es comentà l’origen mallorquí de l’escultor Richard Serra, qui semblà tenir una fesomia mallorquina i familiar. La peça en qüestió era l’anomenada Equal-Parallel/Guernica-Bengasi. També es reivindicà la figura de Macarrón, gran perjudicat per les comandes museístiques de l’Estat. Els transportistes se’n feien creus que allò que portaven al camió fos una escultura, que és el vertader motor de la novel·la. Curiosa també l’afirmació que realitzà la bibliotecària al principi de la tertúlia, que tota la trama i el cúmul de despropòsits que apareixen en la novel·la no són més que el reflex de com pot arribar a funcionar tot un país. El llibre en general agradà a tot el públic assistent, qui confessava que tal vegada si aquesta obra no hagués format part del club, segurament no l’haguessin llegida. Sigui com sigui queda clar que la ploma de Tallón és magnífica i que retrata perfectament amb els seu cúmul de veus (devers 76) el transfons cultural d’una Espanya estrambòtica.

D’altra banda, també es comentà el fet de la importància obsessiva que certs autors donaren al Guernika de Picasso, que rebé l’atac amb un esprai vermell per part d’una ecologista, i per aquesta raó ara està precintat amb un vidre gruixat que li fa de mampara i que evitarà que el fet torni a passar. També es parlà de l’equip Crònicas i la seva versió de les Meninas i com Velázquez creà uns punts de fuga que varen fer de forma enigmàtica que el seu quadre cobrés la profunditat i perspectiva que té. D’altra banda, a principis del 80, l’escultor viatjà en dues ocasions a Mallorca, i mantingué contactes amb Bartomeu March Servera i va visitar el seu palau de Cala Rajada. Però el contacte no va fructificar, perquè no hi va haver encàrrecs. Més tard, el Pacte de Progrés també va pensar en ell pel projecte land-art de Cala Mondragó. Tot i els vincles amb l’illa, només s’ha exposat la seva obra aquí en una ocasió, el 2007 a la galeria Altair, els quinze gravats Between the Torus and the Sphere. 

Finalment, i com ja és habitual, el club acabà amb una menjada aperitiva a la sala petita, on es pogueren tastar unes bones amanides, així com els pa de la ciutat alemanya que també surt al llibre. Així doncs, són molts de títols que han passat enguany pel club, des de la visita de Max i el seu llibre què, fins a L’últim amor a Txernòbil, amb una gran il·lusió per fomentar la lectura i el plaer d’una agradable conversa. També s’incorporaren noves tertulianes a l’àpat final. S’espera que la propera temporada del club sigui tant profitosa com a aquesta. La pròxima tertúlia serà dia 15 de Setembre amb el llibre titulat Una temporada en el purgatori de Dominick Dunne. Bon estiu, lectores!

Joan Cabalgante i Guasp