Imprimeix
Categoria: Noticies
Vist: 1472
 
 
 
El temps calmà una mica l'horabaixa de Sant Jordi, sortí el sol però la gent quedà a casa. La presentació dels llibres dels pregons, els premis ploma de ferro, el punt de llibre i l'actuació d'AKAI no foren reclam suficient.






Dels llibres dels pregons del Mercat Medieval destacar la presència de la major part dels pregoners i pregoneres en actiu; i, com sempre, la brillant intervenció d'Isabel Moll. Aquí la teniu:

Fa un temps, vaig sentir que algú demanava quan d’anys feia que el mercat medieval de Capdepera havia començat. La resposta fou genial: es fa des de sempre...

En Pere Cortada me va demanar que digués algunes paraules el dia de la presentació del llibre dels pregons, i vaig pensar que el millor era contar quin fou l’origen del mercat medieval. Perquè rés és “des de sempre”.

Tot va començar l’any 2000, quan es va constituir una comissió per l’organització dels actes dels 700 anys de Capdepera. Me varen convidar a formar part de dita comissió, on també hi havia el meu company de Departament, el professor d’Història Medieval Pau Cateura. Entre les diverses propostes que es presentaren, la den Pau fou acceptada unànimement. Es tractava de fer un mercat medieval seguint el model d’alguns pobles de Catalunya. L’idea va quallar, i es va posar en marxa la seva organització. Com era la primera vegada que es celebrava un esdeveniment d’aquest tipus, es va creure convenient que s’havia de tirar “sa casa per sa finestra”, i en Salvador sabia molt bé com fer-ho. I així va començar una tradició

Convidaren les autoritats de la Comunitat, encara que en un principi sembla que sols hi assistia l’autoritat màxima del Consell Insular. El primer any hi va venir na Maria Antònia Munar. Començà amb un acte solemne a la capella del castell (l’origen del poble) on es llegia un pregó, i després baixava tota la comitiva cap a la Sala. Els carrers eren plens de paradetes, bàsicament de gent del poble. Tot el poble era ple d’escuts medievals i la gent anava vestida de medieval.

Vaig tenir l’honor i la responsabilitat de ser la primera pregonera, i no volia fer quedar malament a qui m’havien proposat, en Julian García i na Marieta Massanet. Mai havia fet un pregó, però n’havia escoltat un parell i tenia molt clar que havia de ser curt i concret. I així ho vaig fer, però introduint voluntàriament un acte d’indisciplina. Hi ha hagut altres 19 pregoners, alguns ja no hi són, i altres es troben aquí. Cada un per separat i tots en conjunt vàrem contribuir a l’inici i perpetuació d’una festa que s’ha convertit en tradició.

Per acabar vull llegir el darrer paràgraf del meu pregó. L’idea la vaig copiar d’un escrit de Jürgen Habermas, un dels grans pensadors del nostre temps. Amb poques paraules, resumeix el que per a mi suposa el tema del compromís:

Per què d’aquí a 700 anys el responsable de fer el pregó pugui dir de nosaltres que amb les formes de vida amb què hem crescut, i que han marcat la nostra identitat, hem sabut assumir classes molt distintes de responsabilitat històrica.

Isabel Moll
Capdepera, diada de san Jordi 2022






Per cert, el llibre és obsequi i encara es pot recollir per la biblioteca de Cala Rajada o l'OIT de Capdepera. 





Fotos, més fotos, obsequi del llibre i signatura del llibre. 









Recordar, i no és causa menor, el premi al punt de llibre que organitzà les biblioteques municipals per a Isabel Pérez. A la foto amb el seu profe de l'IES.





Preciós!