«Sara i els silencis» de Maria Escalas va ser el llibre escollit per encetar un nou curs del club de lectura, que estrenava connexió per videoconferència




Divendres 11 de setembre de 2020, a la biblioteca del Centre Cultural Cap Vermell de Cala Rajada, un grup de fidels lectors assistiren a la tertúlia del club de lectura, que tenia com a llibre de capçalera Sara i els Silencis de Maria Escalas, una obra dura sobre la realitat quotidiana de la malaltia del càncer, però també amb varietat de temes com la música, l’homosexualitat, l’assetjament, etc.

Primerament, davant la situació de contagis que ha patit el municipi, s’optà per la modalitat de videoconferència pels assistents que no vengueren a la tertúlia, tot i que s’ha de dir que encara està en fase experimental. Asseguts en rotllana, amb mascaretes posades s’escoltà com la bibliotecària va fer la presentació del llibre i de l’autora, recomenant diferents pàgines web i repartint la tradicional guia de lectura entre els assistents, entre els quals hi hagué algun nou jove disposat a escoltar. Daltra banda, el llibre va agradar en general, tot i la duresa del tema, amb una acceptació dels problemes quotidians que atravessa la protagonista. Alguna àvida lectora desitjà tenir més coneixements de música per poder entendre tota la carrera intrèpida que exerceix la protagonista. Altra mencionà la diferència de matisos que li produí el fet d’estar escrit en llengua catalana. La conxorxa del club era genial, tot i que també es comentà que per aquella gent que tenia casos de malaltia al voltant s’havia fet molt dur.



El llibre sorgeix de l’experiència de l’autora que té la professió de música combinada amb el domini evident de la tècnica narrativa. Ademés en un dels seus vídeos promocionals, comentà que es tracta de reflectir els silencis d’aquells que callen, perquè altres no ho facin. També alguns lectors ja havien llegit la seva primera novel·la, «Abans que el teu record torni cendra» de 2016, d’aquesta premiada autora que l’any 2005 amb el relat Éxitus guanyà el 6è concurs de relats breus de dones «Paraules d’Adriana», entre d’altres guardons. L’autora, nascuda a Mallorca, però que de fa estona viu a Mataró, ha començat un bloc a internet, Idò, on narra les seves experiències vitals.
 

Finalment, comentar que tot i les resticcions lògiques per la situació sanitària actual, el club de lectura es va poder dur a terme; alguns dels assistents consideraren que el llibre tocava molts de temes però poc profundament, com el de l’homosexualitat, altres que la prosa amb la frase curta era poc adient, però en general, les anècdotes d’aquesta Sara protagonista, que lluita per dur a terme la seva activitat vital varen agradar. Tot i no haver-hi l’acostumat àpat, els tertulians gaudiren de la digestió de les paraules d’aquesta autora vinculada també amb Campos i que ara ho estarà un poc més amb Capdepera, on, tot hi haver-hi escasos silencis, hi ha una afició considerable cap a la música (que esperem que no es refredi), i això es traduí en el fet d’haver tertulianes músics entre els assistents.  La propera tertúlia serà el dia 16 d’octubre amb el llibre Vincles ferotges de Vivian Gornick. Hi estau tots convidats!
 


Joan Cabalgante i Guasp