Imprimeix
Categoria: Noticies
Vist: 1951
El club de lectura torna després del confinament amb el llibre pendent de La Retornada de Donatella di Pietrantonio


 

 

Divendres 12 de juny, a les 19 hores, a la biblioteca de Cala Rajada es va fer el tradicional club de lectura, que habitualment es realitza a la biblioteca pública de Capdepera, però per les noves circumstàncies de confinament es va canviar la ubicació per garantir l’espai entre els tertulians.

Primerament, la lectura ajuda a la creativitat i el club de lectura no pot restar al marge. Nou espai, nova distribució, però mateixes ganes de sempre entre els tertulians, que a poc a poc s’aproximaren al nou recinte amb certa prudència i respecte. D’altra banda, el comentari del llibre va ser molt complet i més seriós del que en un principi podria haver estat, suposadament, pel tema fonamental d’aquest llibre, La retornada (L’Arminuta, en dialecta abruzesse). La bibliotecària en va fer la presentació, així com realitzà unes quantes recomanacions de llibres com En tiempos de contagio de Paolo Giordano que explica la por a tot el que ha pogut canviar aquest contagi.

Seguidament, alguns àvids lectors s’atreviren a trencar el gel i comentaren que el llibre els hi havia agradat i que havia estat molt fàcil de llegir. Captivats per la personalitat de l’autora, que té el treball arrelat a la seva terra natal, comentaren el delicat tema de la seva protagonista, una nina que es retornada per part de la seva família adoptiva a la seva família biològica. Es parlà que es coneixien casos semblants per part d’alguns membres de la tertúlia. La vida real colpeja a una nina, que comença a ser massa madura abans d’hora, una experiència duríssima. El fet que la veu narrativa sigui el de una nina de tretze anys, de la qual no es diu el nom, li atorga aquesta visió interessant per al lector que li pot recordar a altres obres com la d’El curiós incident d’un gos a mitjanit, de Mark Haddon, salvant les distàncies, perquè el narrador també és un adolescent.

Posteriorment, un altra àvid lector, va realitzar molt acuradament tota una radiografia de la situació de la protagonista dins la família i la seva relació amb l’escola. La relació amb els germans no és fàcil, però també l’ajuda de la germana li aporta un refugi on pot aferrar-se. D’altra banda, la distància entre els tertulians no els va fer arrufar en absolut i tothom tenia ganes de participar i dir la seva. La biblioteca aportà galletes i aigua que es repartiren entre els assistents. En el llibre l’autora també fa menció dels plats que mengen a la regió com les albergínies a la parmesana i hi ha algun passatge que ens pot recordar la seva professió.  Donatella di Pietrantonio va guanyar el premi Campiello amb aquesta novel·la. Destaca la seva reflexió quan diu, respecte a la seva professió d’odontòloga: « No tenc la necessitat de triar, m’agrada mantenir aquesta professió, perquè abans que res, una altra feina et dona una certa llibertat».



Finalment, l’espai blanc de la biblioteca de Cala Rajada, envoltada de llibres convidava encara més a seguir amb una postertúlia, perquè els tertulians tenien des de feia estona la necessitat de comunicar-se, i a realitzar un amic invisible amb un llibre i una bossa de regal, que amablement preparà Sole Peiró de la llibreria Lletres.

 

S’acabà amb un sopar per celebrar, aquest pic sí, la retornada. La propera trobada serà dia 11 de setembre per a comentar el llibre Sara i els silencis, de la mallorquina Maria Escalas.