En videos i frases de Pere Fullana, Patrícia Gabancho, Miquel Llull i Josep Terrassa


"Cada vegada que llegeixo un text de Capdepera tenc l'impressió que desde Capdepera es pot fer una història general. Capdepera ajuda a explicar molts d'aspectes de la realitat de Mallorca i en general. Perquè hi ha una realitat molt viva, una quantitat d'energia que fa que brollin molts d'elements, sovint de manera descontrolada, però que constitueix un raiguer d'idees noves".
Pere Fullana

"Metodistes, socialistes i espiritistes són una part de la historia de Capdepera que ha creat un fet diferencial i ens ha donat una personalitat pròpia que molts de nosaltres encara admiram i estimam." 
Miquel Llull

"De la mateixa manera que els espiritistes volien un món millor –molt dins de la tradició de l’anarquisme primerenc–, més just, i una fraternitat universal, volien la llibertat de decidir què fer amb la pròpia vida, amb la pròpia ànima"
Patrícia Gabancho


Miquel Llull

"Agrair als estudiosos que ens han ajudat a fer de Capdepera un punt lluminós de la cultura catalana".

"Josep Terrassa és el pioner en molts d'estudis de Capdepera i des de l'any 1980 ha teixit una històra global. La combinació entre Capdepera i Josep Terrassa és una mescla esplosiva que fa esclatar espires d'emoció i esperança en els nostres cors i ens encomana a saber-ne més".

Patrícia Gabancho

"El llibre que ens ocupa és formidable. Ho és perquè és capaç de posar dempeus el petit univers d’un poble petit on aquestes tensions que dic devien ser fortíssimes."

"Josep Terrassa fa una feina ingent remenant arxius per situar cada persona en el seu entorn, per passar llista. Per establir un per un qui era cada espiritista i quin era el seu context, de manera que no està fent una llista de noms sinó que està posant costat per costat un seguit de vides, d’inquietuds, de problemes, de lluites. Amb una peculiaritat, que m’ha sorprès, i és que relaciona el món espiritista amb el món del protestantisme, un lligam que jo no he trobat a Barcelona, o que no he trobat en l’entorn d’Amalia Domingo, però que és lògic i coherent. Estem parlant de dissidències. El llibre té una precisió de detalls aclaparadora, és una escena coral de múltiples experiències, que no exclouen, és clar que no, la repressió. I que, no cal dir-ho, s’estén més enllà de Capdepera, tot i que no hi ha dubte que aquesta població hi va tenir una incidència notable".

"Gerard Horta, l’antropòleg que millor ha estudiat l’espiritisme popular i que tanca aquest llibre, em va dir una cosa terrible: que l’hegemonia marxista en els estudis històrics fa unes dècades va comportar que la memòria de l’espiritisme popular s’esvaís. Els obrers només se’ls havia de veure des de la perspectiva de la lluita de classes. No podien tenir vida espiritual. Doncs és bo que llibres com aquest de Josep Terrassa restitueixin una memòria que, n’estic segura, ha sobreviscut en moltes famílies".

Pere Fullana

"Aquest llibre no està fet aviat, és una història molt documentada en diverses fonts que ens du a trobar-nos amb la gent sense història. La gent que la història considera importants ha generat molta documentació. Generalment, falsa i interessada. En aquest llibre hi ha un relat molt pensat, que relaciona moltes informacions"

"Aquest llibre és un arsenal d'informació. És dels que més m'han fet pensar. El segle XIX és un segle de descobriments. Passen moltes coses arreu d'Europa i com be cita Terrassa en el llibre unes paraules de Lamartine quan afirmà que «el segle XIX era el primer segle cristià" Perquè en aquest moment la religió o és social, vertadera, real o no serà".

"Aquesta història contada així és una història molt bella, fascinant, la història de la gent sense història ara amb història, però què ha passat? Ens adonam de lo cruel que som els humans. Continuam amb la damnatio memoriae que instauraren els romans, la condemna de la memòria. Al poder no li interesa que segons coneixements es perpetuin. Pep Terrassa subsana un dels mals de la nostra societat, eliminar aquells que incomoden. De vegades físicament i altres els seus records"

"Als llibres Capdepera es veu molt clar allò que els historiadors tenim més present. Que estam al Mediterrani i que nosaltres, les Illes, des de l'antiguetat, vivim del comerç, de l'intercanvi. I el començ transforma les nostres societats ja que permet interelacionar-nos amb l'exterior"

"Aquesta no és una història local, és la Història des de Capdepera"