Organitzada per la Tertúlia Gabellina i Oriental, la visita-homenatge a  la cova de Na Barxa (Sa Font de Sa Cala) va dur-se a terme el dia previst, es a dir 16 de juny.  Devers les 10 del matí, els caminaires se concentaren a la plaça de l'Orient i poc després iniciaren l'anada cap a Sa Font de Sa Cala, sortint de Capdepera pel carrer Port i seguint per la carretera del cementiri. Un passeig. 
A l'arribada a l'entrada de la cova ens esperaven un parell més que havien arribat amb cotxes (hi dugueren una escala per facilitar l'accés). 
La cova consta d'una sala inicial coberta de verdet on arriben les ones de la mar, per  cert molt moguda aquell dematí. Explorant arribaren a una segona sala inundada, molt més ampla, amb algunes formacions calcàrees (estalactites, columnes i estalagmites) i alguns racons de... brutor.

Després de les preceptives fotografies i l'exploració de l'indret sortiren a la primera sala per a fer l'homenatge que els "tertulians" havien peparat. De fet la visita a la cova era un senzill homenatge  Dorothea Bate, una investigadora del Museu d'Història Natural de Londres, que va explorar algunes cavitats de la costa mallorquina, entre d'elles na Barxa, i es va dur mostres d'ossos trobats en el seu interior. Una d'aquelles mostres era un exemplat complet d'una espècie desapareguda a Mallorca, el Myotragus , una mena de cabreta molt peculiar.
En Toni Flaquer va dirigir unes paraules als presents agraïnt la seva presència i explicant els motiu de l'homenatge. Acte seguit en Biel Mir va llegir unes paraules com a responsable de la traducció del capítol de la biografia de na Dorothy Bate descobridora del primer esquelet complet de Myotragus. I per acabar en Miquel Flaquer "Llull" va oferir un dels seus mnòlegs, d'aquells que no tenen desperdici (esperam poder reproduïr-lo complet).

A la sortida, tots els participants van rebre una còpia de la traducció del capítol que fa referència a Capdepera, traduït , com hem dit, per en Biel Mir i que podeu llegir a les planes de Cap Vermell

http://www.capvermell.org/index.php?option=com_content&view=article&id=10168:dorothy-bate&catid=7:colmlaboracions&Itemid=28

De tornada a Capdepera ens esperava un dinar de cabrit al forn, senzillament excel·lent, cuinat a L'Orient. Com a curiositat el vi, fet a Valldemossa, era de nom myotragus. Tot un detall.

 

Arribant a l'entrada de la cova de Na Barxa


Lectura dels parlaments a l'interior de la cova.


Imatges de l'interior de la cova. Sala gran.


Llac interior


Vi valldemossí myotragus