L’homenatge a Aurora Picornell i les tres gabellines





75 anys després del seu assessinat...




Com estava previst el dia cinc de gener a les 12,  organitzat per Esquerra Unida de les Illes Balears i pel Partit Comunist de les Illes Balers, es va retre un sentit homenatge a n’Aurora Picornell  Femenies  de 27 anys, d’es Molinar, i a les tres gabellines, mare i dues filles, nascudes a Capdepera, aquí conegudes com “Ses Torretes", veïnes també d’es Molinar, Catalina Flaquer Pasqual de 60 anys, la mare i les seues filles Antònia Pasqual i Flaquer 28 anys i María Pasqual i Flaquer de 23 anys, que foren, com ens digué Tomeu Garí primerament violades i posteriorment assassinades per un escamot de botxins falangistes, darrera del Oratori de la  Creu  devora el cementiri porrerenc.
Era la nit del reis del 1937, ara s’han complit 75 anys,  es també aquesta nit de reis però ja del 2012, quan estic escrivint aquesta commemoració, se me ve a la memòria el moments tan terriblement anguniosos que devien patir aquelles persones aquella nit, ja que no foren elles totes soles, també foren executats na Belarmina González, en Antonio González Rodriguez, en total se sap d’unes 23 persones, quan les traslladaren a aquell lúgubre lloc, per assessinar-les.



Som incapaç de arribar a comprendre, el sentiment d’aquesta família de Capdepera, quan la mare devia contemplar aquell macabre espectacle, de les seves filles essent violades i posteriorment posades davant aquella metralladora per segar la  seva vida. No hi ha persona humana que pugui resistir tan greu turment, una d’elles no morí a l'acte, quan anaren a enterrar-la  dins el clot en calç que tenien preparat, encara tenia un fil de vida. El capellà que anava a donar el tret de gràcia, també degué errar la seva funesta participació amb els assassinats.



Membres de la Memòria Històrica de Capdepera,  participaren en el homenatge, inclòs alguna era familiar, foren persones del seu poble, doble motiu per estar allà, el poble de Capdepera no oblida, recordar-les sempre i lluitar perquè barbaries com aquesta mai més puguin succeir.

 

 Joan Espiritusanto Marquès