Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 958



Na Llóbriga és una petita cala situada en la vessant sud de sa talaia de Son Jaumell. És una platgeta poc visitada, potser per haver de caminar per arribar-hi o per ser una platja de còdols en lloc d’arena. Sigui com sigui, quan hi he anat, mai hi he trobat gent, ni durant l’hivern ni durant l’estiu, tampoc quan l’Ajuntament la va triar per ser “la platja dels cans”.

Poca gent la visita, però així i tot la darrera vegada que hi vaig anar (ara farà dues setmanes) me'n vaig dur la sorpresa de trobar una capsa gran de plàstic plena de botelles de vidre (curiosament totes iguals) i de plàstic. Vaig tenir un bon disgust.

No és la primera vegada que hi trobo deixalles a la cala. Recordo que fa temps que vaig trobar un bidó de plàstic ple d’oli o un altre dia que, de camí, vam trobar pneumàtics... És cert que, després d’avisar, van ser enretirats.

El cas és que algú va gaudir d’una festeta i va deixar les seves deixalles a la platja. No arribo a esbrinar si els mateixos consumidors van “arrepleglar” els seus fems (no entenc com poden dur les botelles plenes i no poden tornar-les buides), o si algú altre els va arraconar i els va deixar allà mateix, pensant que s’arreplegarien tots sols.



Sigui com sigui, vaig decidir tornar-hi uns dies després (devers deu dies) amb unes bosses per si encara eren allà les deixalles i dur-les a reciclar. I efectivament allà m'esperaven dins caixa ben plena.



De camí vaig trobar un curiós dibuix fet amb bocins de rajoles. Qualcú més creatiu que jo va decidir fer "art" amb un petit abocament d'enderrocs, en lloc d'enretirar-los o avisar.



El que no tinc clar és qui ha de fer netes les platges sense serveis, si és Costes, l'Ajuntament o són els adjudicataris de les explotacions de les platges, tenint present com es fan els lots. Segons els plecs de platges, el lot 2 inclou les següents platges:
Lot2. Cala Agulla, Cala Moltó, Na Llòbriga i Cala Lliteres: Playas de Capdepera SL.

El plec tècnic diu:
"Aquest servei inclou la neteja de totes les platges objecte d’aquest plec (art. 3). Les responsabilitats de retirada dels residus i de gestió del sediment són vigents durant tot l’any i s’hi inclou la temporada baixa (hivern).
En el cas dels lot de 1 a 5, les actuacions a realitzar es diferenciaran en:
- Temporada alta: des de l’1 d’abril al 31 d’octubre (ambdós inclosos).
- Temporada baixa: la resta de l’any.
El servei de neteja l’haurà de prestar obligatòriament dins l’àmbit temporal establert".

O sigui que, durant la temporada alta na Llóbriga s'ha de fet neta manualment tres vegades per setmana, perquè ara som en plena temporada alta.

Entenc que l’adjudicatari s’ha d’encarregar de netejar "manualment" les platges sense serveis que inclou el lot. Si és així, sembla que a na Llóbriga no es compleix el plec correctament. 

És llàstimós l'incivisme dels qui van deixar els residus, però a més..., realment es fan netes la "Resta de platges" ( cala Moltó, cala Lliteres, caló del Rei, cala Rotja, sa Pedruscada, na Ferradura, n'Aguait, es Carregador i n'Aladern) quan pertoca?  Es controla suficientment?  Vull creure que sí, que el cas de na Llóbriga ha estat una excepció puntual.