Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 1137

Verge de l’Esperança,

patrona de Capdepera.




Llorenç Tous










Del retaule d'Issenheim de Matias Grünewald

Tota la llum del Sol,  Verge Maria, concentrada en vostre sí, resplendeix en tot lo món, com anunci de esperança segura. Des de que el món és món, mai havia aparegut en la terra un signe tan clar de canvi salvador.

Els àngels canten i els mortals obrim el cor a la alegria perquè estau posseïda de l’Esperit de Déu, autor de la vida. Per a Ell els segles són com un dia, mentre nosaltres els contam un per un com un temps de desterro i aflicció, sospirant per l’arribada de Jesús, el vostre fill.

Callam davant vos, plena ja de Déu, mentre Josep amb tots els pares i mares del món, contempla admirat l’obra del seu amor, de l’amor de Déu, Pare  de la vida, de tota vida.

Aquesta és l’altra vida, la de Déu mateix, feta petita al nostre abast, per tal de poder trepitjar nostra terra, com tots nosaltres, els mortals.

Aquí vostre Fill, Senyora, començà el seu camí de Natzaret al cel, amb la Creu a mitjan lloc. Mestre de pau i amor, capdavanter vers la Glòria, per obrir-nos a tots la porta.

De aquesta vida tan petita i tan gran, que ara vos duis dins el vostre sí, Mare, deixau-nos adorar el misteri, del que Josep és testimoni amb tots els pares i mares del món. Deixau-nos venerar  el seu batec, com pobres criatures, que resten sense parla davant tan gran amor: “Déu és amb nosaltres”.

¿Qui serà capaç de donar parla al nostre silenci per donar a entendre el que veiem dins vos, Mare, com l’admirable obra de Déu, més gran que la Creació del món?

Després que passareu per la Creu, vostra maternitat se obrí a posta ara el món sencer dins vostre cor se agombola. Nosaltres que sabem fins on arriba vostra dignitat i altura, alabam Déu, li donam gràcies, demanam perdó i ens deixam estimar sense mida.

Natzaret por vos, Mare, ha estat i és la capital dem món salvat. Aquí cantam amb els àngels, aquí tots per vos hem tornat néixer i des de aquí amb vos volem seguir el vostre Fill.

Aquí vos, Mare, descobrireu qui sou per Déu i per a nosaltres els humans. Pobre Mare, tan gran i tan petita, tan jove i tan eterna, tan plena de bondat i de misericòrdia, tan maternal i fecunda.

Vostre Fill, Mare, a punt de néixer de vos, és com un far en mig de forta tempestat. Ara a Natzaret reneix l’esperança i comença el camí de salvació. És estret i empedrat, però li bastà a Déu per encontrar-nos. Aquí l’hem trobat petit i pobre, humil i entranyable.

Com vos, Mare, li donareu un si total, volem també nosaltres acollir-lo  confiats i seguir-lo de prop.                

Llorenç Tous  06/12/2021