Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 1498
"Aquí resideix el petit però transcendental error en el concepte de la realització de la llibertat i la immortalitat. Un es retira de l'antiga comunitat i no s'adona que la necessita fins que ja és tard."







Reflexions de Tolo Alzina al voltant del llibre "LA MALALTIA COM A CAMÍ" de Thorwald Dethlefsen i Rüdiger Dahlke



 

Benvolguts lectors, una setmana més continuo amb la història que vaig començar la setmana passada. Com ja vaig esmentar la intenció de comentar aquest text és convidar a la reflexió, opinió, qüestionar, i invitació a l'acció.

"Però amb el càncer experimentem alguna cosa totalment diferent: el cos veu com les seves cèl·lules, cada vegada en major nombre, alteren el seu comportament i, mitjançant una activa divisió, inicien un procés que en si no condueix a cap fi i que únicament troba els seus límits en l'esgotament de l'hoste (terreny nutrició).

La cèl·lula cancerosa no és, com ara els bacils, els virus o les toxines, una cosa que ve de fora a atacar l'organisme sinó que és una cèl·lula que fins ara realitzava la seva activitat al servei del seu òrgan i, per tant al servei de l'organisme en el seu conjunt, a fi que aquest tingués les millors possibilitats de supervivència. Però, de sobte, la cèl·lula canvia d'opinió i deixa de identificar-se amb la comunitat. Comença a desenvolupar objectius propis i a perseguir-los amb afany.

Dóna per acabada l'activitat al servei d'un òrgan determinat i posa per sobre de tot la pròpia multiplicació.

Ja no es comporta com a membre d'un ésser multicel·lular sinó que retrocedeix a una etapa anterior de vida unicel·lular. Es dóna de baixa d'una associació cel·lular i, amb una multiplicació caòtica, s'estén ràpida i implacablement, creuant totes les fronteres morfològiques (infiltració) i establint llocs estratègics (metàstasi). Utilitza la comunitat cel·lular de la qual s'ha desprès per la seva pròpia alimentació.

El creixement i multiplicació de les cèl·lules canceroses és tan ràpid que de vegades els vasos sanguinis no donen l'abast per alimentar-les. En aquest cas, les cèl·lules canceroses prescindeixen de l'oxigenació i passen a la forma de vida més primitiva de la fermentació. La respiració depèn de la comunitat (intercanvi) mentre que la fermentació pot la pot realitzar cada cèl·lula per si mateixa.

Aquesta triomfal proliferació de les cèl·lules canceroses acaba quan ha consumit literalment a la persona a la qual ha convertit en el seu sòl nutrici. Arriba un moment en què la cèl·lula cancerosa sucumbeix als problemes d'abastament. Fins aquest moment, prospera.

Queda la pregunta de per què la que va ser excel·lent cèl·lula fa totes aquestes coses. La seva motivació hauria de ser fàcil d'explicar. En la seva qualitat de membre obedient de l'individu multicel·lular només havia de realitzar una activitat prescrita que era útil a la multicel·lular per a la seva supervivència. Era una de tantes cèl·lules que havia que havia de realitzar un treball poc atractiu "per compte d'altri". I ho va fer durant molt de temps. Però, en un moment donat, l'organisme va perdre el seu atractiu com a marc per al propi desenvolupament de la pròpia cèl·lula. Un unicel·lular és lliure i independent, pot fer el que vulgui, i amb la seva facultat de multiplicar-se pot fer-se immortal. En la seva qualitat de membre d'un organisme multicel·lular, la cèl·lula era mortal i esclava. ¿Tan estrany és que la cèl·lula recordi la seva llibertat d'antany i torni a l'existència unicel·lular, per tal de conquerir per si mateixa la immortalitat? Sotmet a la comunitat als seus propis interessos i, amb implacable perseverança comença a llaurar-se un futur de llibertat.

És un procés pròsper i el defecte no es descobreix fins que ja és tard, és a dir, quan la cèl·lula s'adona que el sacrifici de l'altre i la seva utilització com a terra nodridora comporten també la pròpia mort. El comportament de la cèl·lula cancerosa és satisfactori únicament mentre viu el hoste; el seu final significa també la fi de el desenvolupament del càncer.

Aquí resideix el petit però transcendental error en el concepte de la realització de la llibertat i la immortalitat. Un es retira de l'antiga comunitat i no s'adona que la necessita fins que ja és tard. A l'ésser humà no li fa gràcia donar la seva vida per la vida de la cèl·lula cancerosa, però la cèl·lula de el cos tampoc donava la seva vida amb gust per l'ésser humà.

La cèl·lula cancerosa té arguments tan bons com els de l'ésser humà, només que el seu punt de vista és un altre. Tots dos volen viure i fer realitat les seves ànsies de llibertat. Tots dos estan disposats a sacrificar l'altre per aconseguir-ho. En l'exemple de l'Estat passava una cosa semblant.

L'Estat vol viure i fer realitat la seva ideologia, un parell de dissidents també volen viure i fer realitat les seves idees. Al principi, l'Estat tracta d'eliminar els dissidents. Si no ho aconsegueix, els revolucionaris sacrifiquen a l'Estat. Cap de les parts té pietat. L'individu s'extirpa, irradia i enverina les cèl·lules canceroses mentre pot, però si guanyen elles aniquilen a el cos. És l'etern conflicte de la natura: menjar o ser menjat. Sí, l'ésser humà es dóna compte de la implacabilitat i miopia de les cèl·lules canceroses, però ¿veu també que ell es comporta de la mateixa manera, que nosaltres, els humans tractem d'assegurar la nostra supervivència pel mateix procediment que utilitza el càncer?

Aquí està la clau de el càncer. No és casualitat que proliferi tant en la nostra època ni que se li combati amb tanta obstinació i tan poc èxit. (Les investigacions de l'oncòleg nord-americà Hardin B. Jones indiquen que l'esperança de vida dels pacients no tractats sembla més gran que la dels pacients tractats). La malaltia de el càncer és expressió de la nostra època i expressió de la nostra ideologia col·lectiva. Experimentem en nosaltres com càncer només allò que nosaltres mateixos vivim. La nostra època està caracteritzada per l'expansió implacable i la persecució dels propis interessos sense miraments sobre les fronteres (morfologia), establir llocs estratègics per afavorir els seus interessos (metàstasi) i fer prevaler exclusivament les seves idees i objectius utilitzant a tots els altres en benefici propi (parasitisme) ".

Bé, per ara, ho deixem aquí, i, sempre recordant que el que aquí s'expressa és una identificació amb els pensaments, la coherència, i, singular visió que tenen els autors respecte l'analogia entre la societat i la malaltia, en aquest cas, el càncer.

Continuarà la setmana que ve, fins llavors, m'acomiado amb una forta abraçada, una salutació afectuosa i amb molt de cor,

Tolo Alzina