Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 2296

Miquel Piris



Aquesta setmana s'han celebrat diverses conferències Anti 5G de Joan Carles López Sancho a Mallorca, un senyor que té una empresa que es dedica a fer mesuraments de "contaminació electromagnètica" (igual que Francesco Lanza, un dels principals impulsors de "Mallorca Says no to 5G" que té aquesta empresa: www.baubiosol.com). Conflicte d'interessos? Sens dubte. Si miram la formació d'aquest home, veurem que té EGB i després estudis, seminaris, etc, en diverses entitats com ara Gigahertz Solutions (WTF!!??). Facultat de física? Cap. López és un personatge conegut entre els científics que fa anys que intenten explicar a la gent la ciència que hi ha darrera els aparells electrònics. Difícil combatre amb ciència a un home que sempre deixa anar titulars sensacionalistes com ara que el menjar acumula radiació o que estam envaïts per electrosmog, boira electrònica contaminant. Ells mateixos adverteixen que aquest senyor, quan va anar a programes com Espejo Público, en realitat desinforma i res del que diu té cap base científica (1). Ara López s'ha apuntat al carro del 5G perquè és el que toca, viu d'això, de crear por i després qualque incaut passa per caixa perquè li digui que si continua vivint a ca seva, morirà per culpa de la contaminació electromagnètica. Tranquils, en Francesco Lanza també construeix cases on això no passa. Quins cracs!

Què és el 5G? Què amaga aquest nom que tant preocupa a gent que tots estimam i respectam? Vol dir, simplement, quinta generació. La telefonia mòbil fa 37 anys que és entre nosaltres. La primera generació de mòbils arribaren a principis dels 80 i pesaven 800 grams: era l'1G, telèfons que només servien per telefonar i fer peses. La segona generació, el 2G, va arribar als 90 amb els famosos SMS i els primers smartphones. Amb el 3G va augmentar la velocitat i la capacitat de transmetre dades i tots ens vam posar internet al mòbil. I, finalment, arribà la 4G que són els mòbils de quarta generació, els que tenim ara. El 5G és la propera generació de mòbils. Què ens promet? Més antenes amb menys potència. Això farà que hi hagi una major cobertura per evitar zones d'ombra i així permetre, per exemple, que un cotxe autònom pugui circular sense problema per tot el territori. I això és tot. I això és necessari? Clar que no!!! És tan poc necessari com dur corbata: no fa falta. Necessitam internet, xarxes socials, velocitat per veure vídeos de whatsapp i fer videoconferències per viure? No. Un moment, espera, vés a un poble que no tenguin cobertura, a la muntanya i demana'ls a veure com s'ho fan per a fer gestions bancàries com expliquen en aquest documental d'Arte (2) o demana-li a una persona que hagi fet teletreball durant el confinament si una mica més de velocitat no li hagués anat bé. En fi, cadascú es posa les necessitats al nivell que vol o pot. Atenció perquè als perills del 5G dels que parlen al documental d'Arte no hi ha ni una paraula sobre salut. Per? Perquè no suposa cap perill en aquest sentit.

Però les persones que pertanyen a les plataformes anti5G pregonen que ens durà un munt de perills. Fins i tot hi ha “científics” (ho pos entre cometes perquè existeixen persones que es fan dir científics que les necessiten) que asseguren que és el causant del Covid. Em va fer molta gràcia el tuit d’un senyor de Nova Zelanda que deia que s’estava desplegant el 5G per tot el territori i no hi havia ni un cas d’aquesta malaltia.



Sembla que fins i tot les plataformes anti5G han descartat que hi hagi cap relació amb el temible virus, en López arribà a dir a Última Hora que això és un invent dels que volem fer mal a la seva credibilitat. Però bé, ja heu vist que en Miguel Bosé ho relaciona amb microxips i un temible Bill Gates que han convertit en una mena d'anticrist. Què hi ha de veritat en tot això? Res. Les ones de ràdio que fa servir el 5G són les mateixes que el 4G i que la TDT: ja estam sent bombardejats per elles des de fa anys. Des que va començar la telefonia mòbil, fa quatre dècades, no s'ha demostrat ni un sol cas que ho relacioni amb el càncer. Per què? Perquè la freqüència d'aquestes ones de ràdio són més suaus, tenen molta menys energia que la llum visible: si la llum visible tengués l'energia d'una bala de les que maten, l'energia de les ones de telefonia seria la d'un floc de neu (no, en realitat no té l'energia d'una bala la llum visible: els científics han d'elevar-ho a aquesta magnitud per poder oferir una cosa a escala humana). Per entendre-ho, podeu veure aquest interessant capítol de Quèquicom (3) on surten científics (de veres) parlant també de salut.
Des que som nats, tots, absolutament tots els humans d’aquest planeta, hem estat travessats per ones de ràdio. Una ràdio portàtil amb antena de tota la vida rep molta més intensitat d’ones que un mòbil de darrera generació, aparells molt més sofisticats i sensibles. Quan va aparèixer l’electricitat també hi va haver un moviment en contra perquè deien que li faria mal a la gent. Ho podeu veure a la il·lustració de principis el segle XX:



Cada pic que han canviat de generació de mòbil hi ha hagut mogudes que alertaven dels perills que corríem. Però, de moment, encara no s'ha pogut demostrar que causi cap efecte: ni perniciós ni beneficiós. Això qui ho diu? Per exemple, Alberto Nájera, professor de radiació a la Facultat de Medicina d'Albacete i físic (4). És de fiar aquest home? Des del meu punt de vista, havent treballat en divulgació científica durant més de 10 anys, sí. Però no us fieu ni d'ell ni de mi: hi ha una cosa que es diuen "revisions sistemàtiques" d'estudis científics. Aquestes revisions són molt diferents de les interessades i/o narratives. Les primeres fan servir estudis validats que no són triats per si van bé o no a la tesi del que els vol analitzar. S'agafen un grapat d'estudis sobre influència de les ones de telefonia sobre la salut i punt. Idò totes les revisions sistemàtiques diuen que no hi ha cap problema per a la salut. Però, tot i això, els científics estan obligats a dir "encara no s'han pogut demostrar" per si un dia algú troba qualque cosa i aquí és on s'agafen els López Anti 5G. El que demana aquest col·lectiu és la prova diabòlica o inquisitorial: exigeixen un fet negatiu, que no s'ha produït, per tant, impossible.

-Va, demostra que la telefonia mòbil no fa res!
-És que no fa res.
-Ah, ho veus: segur que fa!

Però si vàreu anar a escoltar en López al teatre de Capdepera, segur que us va dir que hi ha estudis científics que demostren que sí, que les ones dels mòbils fan mal. Sí, n'hi ha. Però falta veure com està fet l'estudi. El mateix professor Nájera em posava un exemple clarificador: Si tu agafes un ratolí de laboratori i li poses una llum de 60 watts, al ratolí no li passarà res. En canvi, si li poses uns focus 24 hores de 7000 watts, segurament el mataràs. Llavors, el teu estudi científic podrà dir que la llum visible mata. Idò això: a les exposicions que ens enfrontam en el nostre dia a dia, no hi ha cap mena de perill. Si agafes unes cèl·lules humanes a damunt una placa de petri, els hi fots una dosi de microones per damunt de les quals rebem en el nostre dia a dia, ben segur que les acabes fregint. Hi ha un estudi que fan servir de referència els anti5G on un biòleg va fer exactament això. Llavors altres científics li recordaren l'existència de la pell, que fa de barrera, però ja era massa tard.

Al món hi ha moltes coses per a preocupar-se, moltes. No importa inventar-ne de noves. La Covid, els propers virus, el canvi climàtic... Tant de bo hi hagués un moviment com l'anti5G per exigir mesures contra una cosa que, ara sí, els científics diuen que ens pot exterminar com a espècie. Però un tema tan cabdal com aquesta protesta l'hem deixada en mans dels adolescents. Amb tot el meu respecte per na Greta i tots els joves que lluiten per això, quina vergonya feim els adults. Igual ens l'haurem guanyada a pols l'extinció.

Per cert, el meu interès en aquest tema és el mateix que m'impulsa a explicar la realitat a la gent des que som periodista: intentar escatir que hi ha de cert o no en tot el que ens envolta. Ho dic perquè a Mallorca ja hi ha molts anti5G que "m'adoren" i, fins i tot, algun més agosarat que hi ha qualcú que em paga. Un moment, també he fet grans amics debatent sobre aquest tema i que han fet un gir de 180 graus sobre el tema en veure la informació que els aportava. Pocs, però d'haver-n'hi, n'hi ha. Em puc equivocar en moltes coses, segur, però poques vegades he estat més segur sobre un tema com aquest perquè l'he investigat a fons. A mi també em preocupa que els meus fills puguin arribar a vells: no vull que ningú, absolutament ningú, mori abans d'hora. Sé què és, ho he viscut a la meva família i és molt dolorós. El meu interès pecuniari sobre la telefonia mòbil és zero. Zero també és el nombre d'euros que cobraré per fer aquest i tots els articles que public a Cap Vermell.

Com a ciutadans ens toca informar-nos i prendre decisions sobre què ens creim i què no. Ja fa anys que ens bombardegen amb teories de la conspiració. Ara, amb les xarxes, això s'ha intensificat. Una mica és el que he intentat transmetre en aquesta cançó (la meva veu, amb tota seguretat, és molt més perjudicial per al sistema nerviós que no el 5G, quedau advertits abans de fer clic... Paradoxalment, acab de fer un clickbait, com el títol de la cançó;-):




______________________

1. https://twitter.com/najera2000/status/1173377269798264833

2.- https://www.arte.tv/es/videos/093002-005-A/5g-ventajas-y-riesgos-de-la-red-movil

3.- https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/quequicom/antenes-si-a-casa-del-vei/video/5553819/

4.- http://blog.uclm.es/albertonajera/falta-informacion/