Aquesta vegada la Biblioteca Digital afegirà un text que no té res a veure amb Capdepera o Cala Rajada, encara que segurament en té més del que sembla.


Estam acostumats a investigar els escriptors i artistes estrangers, molts d’ells alemanys, que es refugiaren a Mallorca durant l’etapa republicana, fugint de les persecucions que els règims autoritaris els infligien. N’han sortit un munt de llibres i articles, i en el futur en sortiran molts més encara.

Però hi ha una altra cara de la moneda, que es concreta en què, després de l’etapa republicana i la fi de la segona guerra mundial, foren molts els dirigents feixistes que es refugiaren a allò que sembla que encara s’anomena Espanya, també dit Estat espanyol. Efectivament, el triomf del feixisme a Espanya i la seva massa llarga perllongació en el temps, va fer possible que es convertís en refugi de tota mena de feixistes, molts d’ells criminals de guerra: alemanys, belgues, … i romanesos, com és el cas que ens ocupa.

Francesc Lladó fa una primera aproximació a un personatge, el dirigent feixista romanès Grigore Manoilescu, que va viure alguns anys a Mallorca, a Sóller.

Com sempre, aquest text es pot descarregar en format PDF des de la Biblioteca Digital de Cap Vermell.

M. L.



Clicau damunt l'imatge per accedir al dossier