Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 1962
Un home i un canet





CAPDEPERA POBLE:
 L’any 1942 amb 3.500 habitants, 62 establiments. 21,  en l’actualitat.



 

    Ens costa creure que la informació que, dies passats, ens va oferir en “Meyme” a la seva secció “Fent memòria”, relatiu al tancament de “la Caixa”, s’arribi a substanciar i l'entitat d’estalvis canviï d’emplaçament.

Si així fos, no seríem únicament el meu canet i un servidor els qui ens dolguéssim pel fet de quedar-nos sense aquesta característica entitat que fa tant d’anys – es parlava de 83 – que és a Capdepera. En els darrers anys, la clausura dels més dispars establiments comercials s’ha succeït al nostre poble, alguns d’ells han preferit ubicar-se a la zona turística, més rendible econòmicament. I això sense parlar d’alguns departaments municipals, jutjat de pau i, ben prest, la policia local.

Sembla que el Crèdit Balear, ara Popular, integrat des de fa poc temps en el grup Santander, correrà la mateixa sort i abaixarà les persianes de l'edifici de can Creu de la plaça de l’Orient. Manca una confirmació, encara.

Pel que respecta al despatx de Correus del carrer de la Llum, ja que aquest organisme compta amb uns espaiosos locals a Cala Rajada que, per si sols, són el forniment capaç de bastir el subministrament del servei a tot el municipi de Capdepera, podria així mateix seguir idèntic camí que “La Caixa”. Només manca demanar-se (el canet i l’amo ho hem fet): I a l’Ajuntament, a la Sala, quan li tocarà?”


Petita vila gabellina

Per tant, Capdepera poble, si tot el que s’ha dit fins aquí arriba a fer-se realitat, passarà a ser cada cop més reduït, més minso. Això sí – segons comentaven personalitats de relleu de la contrada – “molt més tranquil, anhelant una futura millor qualitat de vida” (sense tenir en compte la propera existència d'hotels d’interior), malgrat que a la llarga – i dispensau el que tal volta sembli una exageració per part nostra – pugui derivar Capdepera en segona entitat a jutjar per la seva densitat de població.

Per ventura podria restar una cosa així: Capdepera (CALA RAJADA) ¿?.  Tanmateix, el peix gros es menja el petit. No n’hi ha més de fetes!  Un amic ens comunicava que la  pròxima setmana  vendria a hostatjar-se uns dies a un hotel de Cala Rajada, per a veure'ns. Quan li demanàrem a quin hotel passaria aquests dies de vacances ens digué que a l’hotel Font de sa Cala…. I és que Cala Rajada arriba fins a sa Cala, o més lluny… És quelcom semblant a Correus que si, a la correspondència adreçada a Via Joan Carles I, no hi figura 07590 Cala Rajada pot haver-hi problemes per al destinatari. O com aquell espot publicitari que anunciava un agroturisme local i oferia una ruta per arribar-hi, assenyalant que després d’Artà s’havia de passar per baix del Castell de Cala Rajada, arribar a aquesta localitat i, una volta allí,  tombar cap a cala Mesquida, i ja haurien arribat.

Quan hom s’atura a revisar els arxius del passat gabellí i topa amb la referència que l’any 1942 – ja ha plogut d’aleshores ençà –, amb 3.156 habitants en tot el municipi, Capdepera poble comptava ni més ni manco que amb 62 establiments comercials de variada mena, on trobàvem hostatges, cafès, sabateries, carnisseries, fusteries, botigues de queviures, confiteries, fotògrafs, fruites i verdures, fàbrica de begudes carbòniques, cereries, ferreries, merceries, molins de farina, forns, barberies, teuleres, teixits, mecànics i comerços d’obra de pauma, hom es posa les mans al cap i resta bocabadat si ho compara amb l’actualitat  d’aquesta Capdepera tan diferent a la d’abans. 

Sí, les comparances són odioses, però és el que hi ha. Els mateixos gabellins així ho hem volgut. Per tant, que ningú es planyi. I si per tornar més petits la nostra qualitat de vida ha de millorar, benvingut sigui  aquest “llogaret”…. !!!???