Recordança a partir d'un any de neu







Antoni Flaquer “Coix” /Bartomeu Melis “MEYME”

  Quan la primera de les fotografies que s’inclouen en aquest article –la gran nevada que enfarinà tot s’Alzinar, a Capdepera–  on únicament destaca el magatzem de la germandat de conradors i ramaders, i altres labors camperoles (avui placeta d’estacionament de vehicles de tots aquells que van a escola al col·legi d’aquell indret),  Antoni, qui això escriu,  era escolanet de la parroquial església de Sant Bartomeu del nostre benvolgut poble. Desprès ens topam amb l’altra fotografia de la pujada al Castell, encara amb les típiques figueres de moro, amb don Francisco, el notari, el rector Dalmau i un altre capellà no identificat. Antoni, aleshores, ja no era escolanet, però sí que ho era l’altre que comparteix la redacció d’aquest escrit.


Magatzem agrícola de s'Azinar en temps de neu

Tot això ve a compte de les recordances dels sotasignats envers l'època en què ens va tocar viure –quan el pare d’Antoni era l’organista de l'oratori de l’Esperança–,  al mateix temps que tots aquells (i aquelles) que apareixen a les fotografies que segueixen. “Hagués volgut, també un servidor, participar d’un homenatge a les figures de Francisca Tous “Cetre” i  Miquel Llull “Pil·lito”, d’inesborrable record, malgrat no haver participat de forma directe amb les activitats que ambdós realitzaren en vida, en benefici de la cultura gabellina”, comenta Antoni.  Però sí que érem companys i amics de la infància aquells (i aquelles) que integren dites imatges. Ja fos d’anar a escola o bé de freqüentar els escassos llocs socials del poble.


Pujant al castell de Capdepera

La Rondalla de mestre Pil·lito, aquí present, i al seu costat, l’amo en Biel “Barraca”, el pare de Pep i Joan Llull, oferiren, en aquells temps, alegres concerts als afeccionats de Capdepera.  Paco Pellicer “Barraqueta”; Colau Flaquer, Francisca Esteva “Pil·lita”; Barita Pellicer, Joana Llull i Antònia Flaquer integraren el jovenívol grup de guitarres, llaüts i bandúrries.  Volem afegir que, a l’anterior entrega referida a l'estudiantina de mestre Pere “Coix”, deixàrem d’anomenar una integrant d’aquell conjunt: es tracta de Maria Àngela Morey, mare de Mateu Garau Morey. Dispensau!


Rondalla de Miquel "Pil·litu"

I els festivals de na Francisca, tantes vegades anomenats, també volem que tenguin la seva recordança en forma d’instantània fotogràfica, quasi mai abans publicada. D’aquí la necessitat de donar-li difusió per gaudir-la qui vulgui. I com que resulta que a tres d’aquestes noies ballarines no trobam forma de conèixer-les i  no volem obviar els seus noms, és per això que tampoc escriurem el nom de la majoria d’aquestes nines (malgrat reconèixer-les a totes) per no ser descortesos.


Ballarines de Francesca "Cetra", en un dels seus festivals. 

Per tant, brindam als nostres lectors –que tenen tot el dret de col·laborar amb nosaltres, si els plau-- l’oportunitat de fer-nos arribar els noms de qui coneguin per així poder completar, definitivament,  les identitats de les 10 criatures.