"Capdepera, una; Capdepera, gran!"


(Història de la Tercera Edat de Capdepera, contada per un“Col·lectiu de Gent Gran”)


 

Pere Terrasa, Sebastià Sureda, Antoni Garau, Antonio Ferrera, Josep Terrasa, Josep Vives, Joan Muntaner, Francesca Flaquer, Pere Vaquer i Joan Serra – els 3 primers en qualitat de president, vicepresident i secretari, respectivament; i, el darrer, regentant la tresoreria, essent vocals la resta dels enunciats – integraven a data del 7 de gener de 1991, la Junta Directiva de l’Associació de Persones Majors de la Tercera Edat “Ca Nostra” de Capdepera. Aleshores, comptaven amb 1.851.105 pessetes de saldo favorable a les arques de la entitat, descomptant el cost de 724.485 pessetes, a què pujava el pressupost presentat al Conseller de Sanitat per a insonoritzar el local social. La Conselleria de Treball i Transports sol·licità a aquesta Associació el nombre d’usuaris i la freqüència d’utilització de línies interurbanes d’autocars per part dels socis, amb la finalitat de reduir l’import del bitllet en 300 pessetes. Per a celebrar-ho, s’organitzen per compte de l’associació de veïns “Es Faralló” uns foguerons amb llonganissa i botifarró per Sant Antoni, a més d’una excursió a Llucmajor i Cala Llombards. “Sa Nostra”, per la seva part, convida els socis a unes matances, amb posterior visita a les Perles de Manacor i al Safari pel preu de 1.400 pessetes (així ho recull l’acta que transcrivim i que ens trabuca l’ànim, ja que pensàvem que es tractava d’una convidada, quan un veu que els associats havien de pagar). Com a contraprestació, sufragaran el muntatge d’un extractor per treure el fum viciat del local (se suposa que “viciat” per la presència de fumadors a les dependències, ja que encara no havien prohibit fumar a llocs públics). I fins que no s’hagi efectuat l’esmentat muntatge de l'extractor no es podran celebrar els torneigs de parxís, tuti i dames, a causa del fort fred, per una part, i de la condensació de fum en el bar.

A 4 de febrer de 1991, l’estat de comptes presenta una existència d'1.970.889 pessetes. La festa de carnestoltes amb ball de fresses i una berenada de coca amb verdura i de dolça, va resultà molt concorreguda i animada. A l’endemà, els “manteros” es presentaren al Club, provinents de Santa Maria del Camí, i recaptaren 850 pessetes entre els socis que assistiren a les xerrades i ofertes de “Ruycal”. S’ha sol·licitat a la Conselleria de Cultura que un historiador pronunciï una conferència en el Club sobre el descobriment d’Amèrica, ja que sembla ser que existeixen diferents llocs, entre ells Felanitx i Eivissa, que donen per segur que el bressol del descobridor Colom els pertany. Així mateix, a la dita Conselleria se li demana un ajut per a organitzar una exposició (no diu l’acta de què es tracta, aquesta mostra) per Sant Bartomeu. A l'entitat “la Caixa” se li va fer la petició de subvencionar la projecció de la pel·lícula “En un lugar de la Manga” (que no de la Manxa), film còmic que ironitza sobre la figura de Don Quixot en clau picant i eròtica; la cual cosa va prohibir l’Ajuntament vista la confusió existent dintre el col·lectiu de majors. Una confusió la pot tenir qualsevol! A la vista de la decepció, es projecta una excursió a la sala de festes “Son Amar”. Sense més comentaris…

A data del 4 de març, la tresoreria regentada pel senyor Joan Serra i Melis, dona un saldo favorable a “Ca Nostra” de 2.024.113 pessetes. Amb motiu de la celebració, a tot Espanya, del “Dia del Major”, es projectà al Club el vídeo “Mallorca, illa del Mediterrani”, obsequi del Consell Insular, amb berenada de coques, dolços, taronjada i vi, a més de ball. Havent-se de celebrar una robada d’associacions de la Tercera Edat a Ciutat, amb demostracions de gimnàstica, es va preparar una partitura per a l’himne de la Federació, pel qual s’inscriu a tot aquell interessat a formar part de la coral, per tal de participar als assaigs i poder cantar amb la resta d’agrupacions a la trobada. Com que entre els afiliats es compta amb un grapat d'afeccionats a la pesca, s’acorda que les llicències seran gratuïtes per a ells. Per als qui pateixen romàtic, el doctor Gestoso efectua una conferència per a alleugerar els seus patiments; diu que l’aire condicionat és contraproduent, però la qüestió és que ja l’han instal·lat.

Es reuneixen les juntes directives de “Sol Naixent” de Cala Rajada i de “Ca Nostra” de Capdepera, per a tractar l’assumpte de la doble afiliació al terme municipal, amb la finalitat que el soci determini a quin dels dos Clubs vol pertànyer, a fi que tots els associats, en general, puguin tenir entrada lliure i gratuïta a ambdues associacions. A aquest fet se li va posar un lema: “Unir i no separar: Capdepera una, Capdepera gran! “.

Pere Llabata, president actual