Imprimeix
Categoria: Mateu Garau Besso
Vist: 3989
 
 "...cada minut que s’estalvia de viatge costa més de 38 milions d’euros".


Fa unes setmanes es va inaugurar un nou tram de l’AVE a Espanya, bé, més ben dit, a la península, concretament el tram entre Madrid i Alacant. Fins aquí res que no surti de la normalitat dels darrers temps pel que fa a les decisions del Govern de Madrid sobre la construcció de línies d’AVE, tant si governa el PSOE com si ho fa el PP. Per alguna cosa som una potència mundial en alta velocitat!

El que sí pot sorprendre és que el Govern d’Espanya s’ha gastat 1.920 milions d’euros en fer aquest traçat per estalviar 50 minuts. Resulta que, abans de l’AVE, el temps que es tardava per anar de Madrid a Alacant era de 3 hores i 10 minuts i ara, després de gastar-se 1.920 milions de tots nosaltres, es tardaran 2 hores i 20 minuts. Per tant, cada minut que s’estalvia de viatge costa més de 38 milions d’euros.

Però aquí no s’acaba tot i és que, perquè una línia de l’AVE no sigui tan deficitària, els preus han de ser molt elevats i, com que la diferència de preu pel mateix trajecte entre el tren habitual i l’AVE és exagerat i la gent, per estalviar-se 50 minuts, no està disposada a pagar aquesta diferència, com reacciona el Govern? Idò abaixant els preus de l’AVE, amb el lògic augment del dèficit de la línia.

 I tot això sense entrar a valorar el resultat que donen i donaran les línies d’AVE que s’han fet, entre d’altres, per Castella i Galícia.

I mentre tot això succeeix, què tenim per Mallorca? Idò un govern que renuncia als més de 400 milions que l’Estat preveu per al Conveni ferroviari amb les Illes i que, en boca de l’impresentable conseller Company, ens diu que això del tren és un “capritxo”, que no hi ha doblers, que el servei d’autobusos és genial i que la línia entre Manacor i Artà es pot fer en taxi!  

Mentrestant, l’excel·lent transport públic de Mallorca segueix tenint gent que ha d’anar dreta als vagons del tren, freqüències que s’eliminen durant els mesos que Mallorca té més població que mai, incompliment d’horaris, etc.

I ja que tanmateix per nosaltres, els que vivim aquí, no ho faran, i ja que tant els agrada omplir-se la boca de fer feina pel turisme als Delgado, Bauzá i companyia, almanco que ho facin pels nostres visitants. O es pensen que els turistes no utilitzen el transport públic? O és que no saben que precisament aquest transport públic és la qüestió més mal valorada de Mallorca pels nostres visitants?

“Capritxo” és tenir-los a ells com a governants.

 

Mateu Garau Flaquer