Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 3707

 De quan

Jack Bilbo,

exguardaespatles

d'Al Capone,

inaugurà

el bar Wikiki

a Cala Rajada

(1932)

A manera d'introducció

Kurt Schwitters(1887-1948) va ser un pintor alemany que, després de passar per Noruega, es va exiliar a Alemanya, fugint dels nazis. La seva forma d'expressió artística va ser, bàsicament, el collage. Després de la Segona Guerra Mundial, la incorporació de materials sense valor a l’obra d’art que Schwitters va dur a terme va servir de referent a distints moviments artístics de l’època, des de l’informalisme al pop art.

Raoul Hausmann (1886-1971), de la seva banda, fou un pintor, fotògraf i escriptor austríac. També va trobar en el collage i en el fotomuntatge  la forma expressiva més adient al seu art, fortament compromès des del punt de vista polític. Com Schwitters, també es va haver d’exiliar i ho va fer a França; abans, va viure un temps a Eivissa, d’on se’n va anar fugint de la Guerra Civil espanyola.

Gràcies a la correspondència establerta entre els dos artistes, sabem que la primera exposició individual de Schwitters a Anglaterra la va fer a  la galeria de Jack Bilbo. “Mr. Bilbo –li deia– és un gàngster de l’art, no sé si el coneixes, tenia un bar a Barcelona”. Segurament, Schwitters devia pensar que Housmann podia tenir-ne alguna referència o l’hauria pogut conèixer quan va viure a Eivissa, entre 1933 y 1936.

Jack Bilbo i el bar Wikiki

 Qui era, Jack Bilbo? Aquest personatge, que en realitat es deia Hugo Cyrill Kulp Baruch, va néixer a Berlín (1907) en el si d’una família jueva. Als 16 anys va emigrar als Estats Units i, segons conta a la primera autobiografia novel·lada que va escriure –Al servei d’Al Capone–, entre molts d’altres treballs que va fer hi figura el de guardaespatlles d'aquest cèlebre mafiós. Però la biografia de Bilbo ha estat titllada de frau, i el cert és que John Kobler, autor de The Life of Al Capone, no es refereix a Bilbo per res. Fos com fos, cert o no que arribàs a treballar per al famós gàngster, el nostre personatge es va crear una fama que el va acompanyar tota la vida.

Cap a 1930, Bilbo va tornar a Europa i per reblar el clau va publicar Carrying a gun for Al Capone. The intimate experiences of a gangster in the bodyguard off Al Capone.

El 1932, el president de la República Francesa, Paul Doumer, va ser assassinat per l’agitador rus Paul Gorguloff. Aquest hauria proposat a Bilbo que l’ajudàs a dur a terme el magnicidi, però Bilbo s’hi va negar. Per mitjà d’una carta, Gorguloff li va anunciar dia i hora de l’atemptat, i tot i que, juntament amb el seu editor, es varen posar en contacte amb la policia alemanya, i aquesta amb la francesa, no foren a temps d’evitar la mort del president Doumer. Bilbo va publicar a la premsa la seva versió del magnicidi, en l’execució del qual acusava la policia francesa d’estar-hi relacionada. Això li va suposar veure’s estret tant per la policia francesa com l’alemanya. I, lògicament, haver de fugir.

Amb els doblers que aconseguí arreplegar d’alguns amics i de qualque editor, va arribar a Mallorca, i més concretament a Cala Rajada. En aquella època, el llogaret ja comptava amb un nucli important d’estrangers, bastants d’ells exiliats, sense oblidar un grup de partidaris de Hitler (aleshores, a Palma ja s’havia creat una secció del Partit Nacionalsocialista). Bilbo, a Cala Rajada, no hi tenia cap feina, de manera que, amb l’ajuda d’alguns amics, va obrir el Bar Wikiki, que es va convertir en refugi d’exiliats il·lustrats i d’antifeixistes.

En qualsevol cas, l’estada de Bilbo a Cala Rajada va ser efímera, ja que al poc temps va vendre el bar i va partir cap a Barcelona. Cap a 1933 se’l localitza intal·lat a Sitges.

Quan esclatà la Guerra Civil, Jack Bilbo va col·laborar amb les forces lleials a la República, fins que aconseguí arribar a Londres, on va treballar per als serveis secrets –de manera extraoficial, per ser estranger–, a la recerca d’espies nazis. I, a més, a Anglaterra va donar a conèixer la seva faceta de pintor, amb notable èxit. A aquest època correspon l'anècdota amb què encetàvem el nostre treball.

Aquesta és la història, evidentment resumida, d’un  guardaespatlles d’Alfonso Capone. Un personatge gens ni mica convencional que, per circumstàncies de la seva biografia, un bon dia va venir a parar a Cala Rajada i hi deixà la seva empremta en forma d’un bar ben singular. El Bar Wikiki va ser reobert en la dècada dels 60, amb el mateix nom i en el mateix lloc on, un dia, l’havia inaugurat Jack Bilbo.

Image