Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 3006





  • Editorial | febrer 2014

    David Abril Hervàs Diputat del grup MÉS Les convencions, als partits democràtics, servien un temps per renovar idees, encarar debats socials i ideològics necessaris. Res d’això a la recent Convención Nacional del Partido Popular, on l’únic que ha renovat el PP és el seu maletí de consignes amb el (...)

  • EL PP, és un partit democràtic?

    Pere Sampol i Mas Director de la Fundació Emili Darder Amb motiu de la convenció celebrada pel Partit Popular a Barcelona, un articulista d’un diari de Balears criticà durament, amb motiu, les declaracions d’Alicia Sánchez Camacho en les quals assimilava el sobiranisme català amb el terrorisme (...)

  • Absurd + censura = Llei de símbols + esborrany de Decret

    Maties Bennàssar És absurd fer una Llei sobre l’ús dels símbols institucionals de les Illes Balears, i en lloc de limitar-se a explicar com desenvolupar aquests símbols, es regulin tots uns procediments i escandaloses sancions, per prohibir-ne tots els altres. És absurd que en la justificació de (...)

  • La contrareforma de l’avortament

    Francisca Mas Busquets Advocada A la darreria d’aquest 2013 es va concretar la promesa electoral del PP que deia que “canviarem l’actual regulació de l’avortament per reforçar la protecció del dret a la vida, així com de les menors”. La plasmació de tal afirmació ha superat totes les expectatives, (...)

  • Prebes de cirereta | febrer 2014

    Per què no ens diuen si el señor Bauzá ha ensenyat al Ministre Marroquí a entregar el territori als hotelers , a canvi de què el Ministre li ensenyàs a manejar els drets civils atenent la seva experiència amb el poble saharahui? Per què el Cardenal Rouco no aclareix si els exorcistes que ha posat a (...)

  • 40 anys després, ens cal reiniciar el sistema per evitar el col·lapse

    Margalida Maria Ramis Sastre Àrea de Territori i Recursos del GOB El GOB va celebrar, a finals del passat 2013, 40 anys des de la seva constitució com a grup dedicat inicialment als estudis ornitològics i que ben aviat es convertiria en el defensor dels espais i hàbitats naturals d’aquesta illa (...)

  • El dret a la participació en l’educació

    Jaume Ribas President COAPA Balears El darrer any i mig hem viscut una mobilització sense precedents dins el món educatiu a les Illes Balears. Darrera tota la mobilització de la comunitat educativa en contra de les polítiques educatives tant del Govern de les Illes Balears com de l’Estat hi ha, (...)

  • Una Conselleria sense arguments i sense suports

    Nanda Ramon Mestra Fa estona que la Conselleria d’Educació del Govern de les Illes Balears ha quedat sense arguments i sense suports. És el que passa quan no es té raó. Després de mesos d’autoritarisme i d’imposició, la deriva irracional de J.R. Bauzá i el seu Govern ha arribat a nivells (...)

  • Pello Urizar

    Pello Urizar Secretari General d’Eusko Alkartasuna i diputat d’EH-Bildu al Parlament Basc Per David Jordi Llobet i Josep Valero Pello Urizar té 45 anys. És el secretari general de Euzko Alkartasuna (EA) i parlamentari d’EH BILDU en el Parlament basc, per la circumscripció de Guipúscoa. És titulat (...)

  • L’Espai Mallorca i l’apoderament cultural

    Jaume Reus Gestor cultural de l’Espai Mallorca L’Espai Mallorca torna a ser ben actiu a Barcelona des del passat mes de setembre gràcies a la iniciativa de l’Associació Crits i Renou que el gestiona. El nou model de centre cultural i social poc té a veure amb l’anterior, tot i que s’ha mantingut el (...)

  • “Encara Més per l’Obra”, el renaixement necessari

    Macià Calafat El passat dijous 30 de gener, al Centre de Cultura de Sa Nostra, l’Obra Cultural Balear va fer una Assemblea de socis per elegir l’única candidatura presentada, “Encara Més per l’Obra”. La llista, encapçalada per Jaume Mateu, és continuista respecte a l’anterior. Mateu estarà acompanyat (...)

  • Caterina Mas, batlessa de Petra: Els petits canvis són poderosos

    Llorenç Carrió Caterina és una dona ocupada dedicada en cos i ànima al seu poble. Aprofitant que té una reunió a la seu del PSM a Palma, feim una entrevista al despatx de Joan Verger (secretari d’organització). Baixar a Palma haurà sortit a compte! Na Caterina es mostra des d’un primer moment propera, (...)

  • La cua silenciosa

    Sebastià Mesquida La de l’atur no és una cua que corri cap a la finestreta per fer-se amb alguna cosa estimable. És una cua silenciosa que es mira a si mateixa, com si no trobàs les paraules que necessita. En la cara de cada u es poden entreveure raons particulars, però tots participen de la (...)

  • Doctrina de xoc (re)centralitzadora

    Rafael Borràs Ensenyat Ateneu Pere Mascaró En el seu llibre “La doctrina del xoc” Naomi Klein ens compara les polítiques de xoc neoliberal amb els xocs elèctrics aplicats de bon de veres a presoners i a malalts com a manera de doblegar-los, domesticar-los, i imprimir sobre ells una nova (...)

  • El dret a decidir... també sobre la nostra sostenibilitat

    Josep Valero Un territori insular és físicament limitat. Sol tenir uns recursos escassos. I forma un ecosistema propi i singular. Els seus habitants conformen uns hàbits socials i culturals amb relació al seu entorn específic. Aquests hàbits han estat sacsejats, modificats i fins i tot oblidats, amb (...)

  • La narrativa tènue de Joan Perelló

    Miquel Àngel Llauger Professor i escriptor Joan Perelló, amb una trajectòria poètica ben personal i sòlida, se’ns estrena, entrada la maduresa, com a narrador. O se’ns estrena com a autor que publica un volum de narrativa, perquè aquest L’error o la vida conté relats que pertanyen a reculls premiats i (...)

  • Sant Sebastià: festes populars vs PP

    Antoni Noguera Regidor de MÉS per Palma És un clam: l’Ajuntament de Palma ha muntat les pitjors festes dels darrers anys. Amb una programació mediocre, molt poc imaginativa i una nul·la connexió i concertació amb els gremis culturals de Palma, les festes alternatives i la ciutadania en general. No (...)

  • Versos de joc i d’enginy. Miquel Àngel Llauger El mussol i el mixet

    Maties Garcias Professor Amb una ja ben notable carrera literària al darrere com a poeta, narrador i traductor, Miquel Àngel Llauger ens fa a mans un nou volum de versos de procedència anglesa: El mussol i el mixet, un volum de 86 pàgines que il·lustra la seva filla Carme. Es tracta d’un aplec (...)