Imprimeix
Categoria: Collaboracions
Vist: 2583

Fedea  ha fet un estudi sobre un programa d’educació bilingüe a alguns col·legis de la Comunitat de Madrid l’any 2004 i l’impacte d’aquest programa més enllà de l’aprenentatge de l’idioma estrangera. El programa suposava que, al manco, les Ciències Naturals i la Geografia i la Història s’ensenyaven en anglès, mentre que la Llengua Castellana i les Matemàtiques es feien en castellà, o sigui una espècie de TIL rebaixat. El còmput màxim d’hores d’ensenyament en anglès estava entre les 10 i les 12 hores setmanals.

 


FEDEA és una fundació que va néixer l’any 1985 per iniciativa de  Luis Ángel Rojo, director en aquells moments del “Servicio de Estudios del Banco de España”. L’objectiu fundacional de FEDEA és influir positivament en la societat fent investigació sobre les qüestions econòmiques i socials actuals i fent la divulgació posterior d’aquestes investigacions. La seva pàgina web defineix FEDEA com una fàbrica d’idees. L’activitat de FEDEA es basa en tres principis fonamentals: Investigació, influència en la política econòmica i divulgació.

Els òrgans de govern estan formats per personalitats de la banca i empreses relacionades o participades pels bancs: La Caixa, Banc Sabadell, Abertis, Iberdrola, Banc Popular, Bankia, Santander, BBVA, Banc d’Espanya, Borsa de Madrid, Telefònica, etc.

Una vegada presentada la fundació i definit el seu caràcter d’institució “seriosa” i gens escorada a l’esquerra, anem a la qüestió que ens ocupa:

Fedea  ha fet un estudi sobre un programa d’educació bilingüe a alguns col·legis de la Comunitat de Madrid l’any 2004 i l’impacte d’aquest programa més enllà de l’aprenentatge de l’idioma estranger.

Els resultats de l’estudi són demolidors:

Si els resultats d’aquest programa són dolents i es va partir d’una selecció prèvia de l’alumnat i del professorat i de la incentivació econòmica dels docents, quins resultats cal esperar d’un programa com el TIL que s’ha fet en contra de la comunitat educativa sense tenir en compte el nivell de l’alumnat ni del professorat. Està clar que la Conselleria ha de rectificar.

Si voleu llegir tot l’estudi el podeu trobar a documentos FEDEA.

Evaluación de un programa de educación bilingüe en España:
El impacto más allá del aprendizaje del idioma extranjero