Som conscients de la delicada situació econòmica per la qual passen les distintes administracions, entre elles l'Ajuntament de Capdepera, i de la necessitat de reduir despeses per tal de no incrementar l’endeutament actual.

 





Pel que fa al Ple celebrat el passat dijous 3 de maig, des del PSM-Entesa ens congratulam, en primer lloc, de l’aprovació de les dues mocions que havíem presentat a votació: una per adherir-se com a ajuntament al Moviment per la Llengua i a la campanya Enllaça't i l'altra per declarar Capdepera municipi lliure de circs amb animals. Aprofitam per agrair a la resta de partits el suport donat en cada cas a aquestes propostes.


Però es varen tractar també temes d’especial rellevància per al municipi. El principal, sens dubte, va ser l’aprovació dels pressuposts municipals per a l'any 2012. PSM-Entesa hi va votar en contra. Som conscients de la delicada situació econòmica per la qual passen les distintes administracions, entre elles l'Ajuntament de Capdepera, i de la necessitat de reduir despeses per tal de no incrementar l’endeutament actual. Així, podem entendre les retallades en cultura i festes – que exigiran més imaginació dels regidors –. Però no compartim una part de les mesures adoptades per l’equip de govern PSOE-UCAP per tal de contenir el dèficit, mesures que s’assemblen massa a les que està adoptant el PP tant a les Illes Balears com a l’Estat. En aquest sentit, pensam que un govern amb presència suposadament progressista no es pot limitar a sumar-se a la línia instaurada pels conservadors, d’augment d’imposts i preus públics, un augment que, malauradament, sofriran de forma més directa les classes més desfavorides i amb menys recursos; mentre que per altra banda es redueixen els serveis i la seva qualitat.

 

Com ja vàrem dir en un altre ple, no compartim la intenció d’aquest equip de govern de convertir una part dels serveis públics en activitats amb dèficit zero, ja que aquest no pot ser l’objectiu d’una administració pública. Els ciutadans ja paguen molts d’imposts a l’ajuntament, per altres vies (IBI, Impost de Circulació, IAE...) i no se’ls pot exigir que després tornin pagar, en alguns casos de forma íntegra, el cost del servei. Així, algunes famílies no podran accedir a activitats com les de l’Escola d’Estiu, Centre Jove, Esports o Escola de Música, atesa l’actual situació econòmica.  

 

Hi ha propostes que ve realitzant PSM-Entesa que no han estat recollides en aquests pressuposts que per ventura podrien ajudar a suavitzar les pujades de preus públics i els retalls en els serveis que s’ofereixen, com ara mancomunar serveis amb els municipis veïns  – agraïm que ja hagin començat les converses amb Artà, Son Servera i Sant Llorenç –, la implantació de la tarifació social o progressiva en què els ciutadans pagarien d’acord amb la seva capacitat econòmica, un estudi seriós que permeti treure un major rendiment econòmic al patrimoni immobiliari propietat de l’Ajuntament o una reestructuració de les dedicacions dels membres de l’equip de govern.

 

També lamentam l’eliminació de partides concretes, com la de les noves Normes Subsidiàries, tan necessàries per al nostre municipi. En definitiva, pensam que són uns pressuposts que ens recorden massa aquells que ha aprovat recentment el PP a altres institucions i que ofegaran un poc més les classes mitjanes i baixes.

 

Una altra qüestió que volem destacar és l’aprovació de l’Ordenança de Convivència amb el vot favorable de PSM-Entesa, tota vegada que varen ser acceptades les nostres aportacions, com ara una major flexibilitat a l’hora de permetre que els nins juguin al carrer, una major delimitació dels accessos a les platges  – en especial a Cala Agulla – i la col·laboració dels treballadors de les empreses concessionàries dels serveis que s’ofereixen a les platges en la vigilància del compliment de l’ordenança. Tenim dubtes sobre l’efectiu compliment de totes les normes que recull aquest nou instrument, atès el limitat nombre de policies en servei, però des del PSM-Entesa hem cregut oportú donar un vot de confiança a la norma.

 

Pel que fa al reglament de la segona activitat de la Policia Local, que regula la destinació d’aquells agents que no compten amb la capacitat física i psíquica adient per a realitzar les tasques habituals del cos, hem de dir que hi donàrem suport amb la condició que des de la regidoria d'Interior es fes tot el possible perquè la principal destinació d’aquests agents sigui precisament fer complir l’ordenança de convivència abans esmentada, és a dir, fer funcions de vigilància a les platges o realitzar proves de sonometria a les zones d’oci al vespre, entre d’altres funcions que no requereixen un perfecte estat físic. Estarem molt pendents de les decisions que es prendran.

 

Finalment, només ens queda esmentar que ens vàrem interessar pels expedients de disciplina urbanística oberts a la família Fierro-March per les obres que està duent a terme a s'Agulló, així com pel tancament de l’accés principal a aquesta platgeta, un fet que molt ens temem que no estarà resolt abans de l’estiu. També demanàrem per les aturades del bus regular a Capdepera, ja que després de nou mesos de feina d’aquest equip de govern segueix sense que s’hagi habilitat l’aturada del carrer Roses.