Esquerra Unida denunica que amb la D.I.A. (Declaració d’interès autonòmic) el PP pretén legalitzar un hotel que es va començar a construir sense llicència i que està a uns terrenys protegits per la Llei d'Espais Naturals 




EU ha denunciat el desastre territorial que pretenen a Canyamel.


Avui dijous EU ha convocat a Canyamel una roda de premsa en els terrenys en els quals es troben part de les excavacions i obres de fonaments que va iniciar la Promotora Cap Vermell. S.L sense la preceptiva llicència d'obres i ocupant part d'un ANEI i incomplint la Llei d'Espais Naturals (1991).
Membres de l'assemblea d'EU de Capdepera, acompanyats pels Coordinadors de Mallorca i de Balears d'Esquerra Unida, Aina Comas i Manel Carmona han desplegat una pancarta per expressar el rebuig a aquest MacroPProjecte al qual el PP pretén donar cobertura.



La declaració d'interès autonòmic no suposa determinar l'autorització final del complex.
   EU ha denunciat que sota la Declaració d'interès autonòmic recentment aprovada pel Govern Bauzá, el PP pretén accelerar la tramitació de la llicència d'obres d'un Macro Hotel que posa en valor un terrenys d'enorme vàlua paisatgística protegits per la LEN. No obstant això, des d’un punt de vista estrictament jurídic, aquesta declaració no implica res més que la reducció a la meitat dels terminis dels tràmits administratius i de cap manera suposa determinar l’autorització final del complex. Sota aquesta declaració i amb el mateix color polític a totes les administracions que han d'intervenir d'una forma determinant en el procés de tramitació en l'autorització de les llicències d'obres, la DIA és i s'està convertint, sens dubte, en l'instrument i el mecanisme "legalitzador" de nous desastres territorials del PP, sobrepassant o "adaptant" els planejaments existents per tal que es puguin engegar els projectes faraònics que contempla el Decret aprovat al Parlament de les Illes. Aquest fet ja s'ha pogut constatar recentment amb la modificació del Pla territorial de Mallorca a Sa Ràpita i Es Trenc, sota la denominació de "subsanació d'errades".




EU sosté que el PP en comptes d'accelerar la legalització hauria de tramitar l'expedient d'infracció urbanística i recaptar els diners que es derivin de les sancions per haver iniciat unes obres sense llicència i a uns terrenys qualificats com a ANEI per la LEN i el Pla Territorial Insular de Mallorca.
Cal restablir la legalitat, cal aplicar les sancions.

   Per EU, el cas de Canyamel és especialment greu, ja que ens trobam davant d'un projecte amb el qual l'empresa promotora és la mateixa a la qual se li va obrir un expedient sancionador per iniciar els fonaments de l'hotel ocupant un ANEI i sense llicència d'obres.
EU a l'oposició al 2007, ja va denunciar aquestes obres. Unes obres d'excavació que podrien haver destrossat uns 16500 metres quadrats de zona ANEI a una muntanya de gran valor paisatgístic i ecològic.



EU denunciarà de bell nou les obres per assegurar la tramitació de l'expedient sancionador.
   EU ha anunciat que els seus serveis jurídics i urbanístics estan preparant una denuncia davant l'Agència de Disciplina Urbanística, l'Ajuntament Gabellí i la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient per formar part i intervenir en l'expedient sancionador evitant així que es pugui esgrimir com a pretexte caducitat administrativa.


Reunió amb el Batle de Capdepera.
   Aquesta setmana EU s'ha reunit amb el Batle de Capdepera el qual ha manifestat a la formació que en cap cas autoritzarà una llicència que no s'ajusti a la legalitat.
   Els diners de les sancions -que podrien ser milionàries- podrien ser recaptats per l'Ajuntament de Capdepera.  Des d'EU es volen assegurar que l'expedient sancionador es tramiti i s'obligui a la promotora a ajustar-se a la legalitat. Des de l'assemblea local d'EU consideren que l'expedient hauria de ser tramitat pels serveis urbanístics de l'ajuntament per tal d'ingressar els diners que es derivin de les sancions, que per les dimensions podrien ser milionàries.



La necessitat que els canvis normatius i planejaments comptin amb el concurs de la ciutadania.
   Els membres de l'assemblea de Capdepera han lamentat que gran part dels terrenys on es pretén construir el Macrohotel és sòl urbà, sense que la majoria dels ciutadans i ciutadanes del municipi s'hagin assabentat, per la qual cosa, han reiterat la necessitat de què el debat sobre els canvis normatius que afecten al conjunt dels veïns comptin amb processos que promoguin la informació i la participació. En aquest sentit han lamentat la pressió territorial que suportarà l'execució del sòl urbà previst per les normes subsidiàries a Canyamel.


Les receptes que ens han portat a aquesta crisi no poden ser utilitzades de bell nou com a pretexte per sortir-ne
   Davant les retallades, EU planteja la necessitat de desenvolupar polítiques de fiscalitat progressiva i d'intervenció en la dinamització de l'economia des de l'administració.