Les raons per votar en contra
del pla de sanejament municipal








El 30 de març se celebrà un Ple extraordinari principalment per aprovar un pla d’ajustament que permeti a l’Ajuntament poder endeutar-se novament per adherir-se al sistema de pagament als creditors i proveïdors municipals.

  

Aquesta línia extraordinària permetrà cancel·lar les obligacions pendents de pagament per part dels ajuntaments amb els seus proveïdors per subministraments, obres, serveis o concerts realitzats abans de l'1 de gener de 2012.


L'accés a aquest mecanisme extraordinari està subjecte, entre d'altres, a la condicionalitat fiscal, amb l'informe favorable del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, i un pla d'ajust d'acord amb el model emès pel Ministeri.


L'acord de l’Ajuntament ha de sol·licitar un endeutament per l'import total del crèdit que es deu als  proveïdors. Aquest endeutament ha de ser autoritzat pel Consell de Ministres com a endeutament addicional.

 

Però aquest punt va anar acompanyat, abans, d’un bon grapat de punts a l’ordre del dia, que són un nou gravamen a la butxaca dels ciutadans del nostre municipi. L’actual equip de govern ha augmentat novament preus públics per a la utilització de serveis municipals o per a la utilització d’espais municipals.

 

Al primer punt van voler unificar els preus per a la realització d’activitats amb la resta de departaments i aquests preus afecten les activitats del centre d’informació jove i la proposta que va presentar el regidor de Joventut va ser la d’augmentar els preus un 30%.

 

El segon punt afecta els ciutadans que realitzen activitats esportives o utilitzen las instal·lacions esportives i la proposta del regidor d’Esports va ser d’un augment important, com per exemple:

 

·         Utilització del poliesportiu cobert, un augment que va des d’un 28% fins a un 50%.

 

·         Utilització del camp de futbol, un 30% més.

 

·         Escola esportiva d’estiu, un augment des del 25% fins al 35%.

 

Volem resaltar que l’equip de govern (PSOE-UCAP) volia posar preu per jugar a futbol a la Gravera, però gràcies a la proposta des nostre grup municipal s’eliminà la taxa per jugar a futbol en aquest espai o per córrer a la desastrosa pista d’atletisme.

 

Escola d’adults, un augment del 17%.

 

Escola d’Estiu, amb un augment que va des de el 30% fins a un 38%.

 

Taxa per a la prestació de serveis del Centre de Dia, ha estat coherent, amb l’augment de l’IPC dels darrers dos anys, o sigui al voltant del 5,5%.

 

I per acabar d’arrodonir-lo, dins lo que es el pla d’ajustament o pla de sanejament econòmic, ens trobam amb el reconeixement de l’augment d’endeutament per la quantitat al voltant de 7.000.000 €, que suposa unes despeses financeres d’1.200.000 €.

 

La desastrosa gestió econòmica dels darrers quatre anys suposa fer front al pagament dels creditors i proveïdors amb un nou préstec de 7.000.000 d’euros, que suposaran unes despeses financeres d’1.200.000 euros. A part de l’augment dels preus públics, que vos hem explicat abans, i per fer front a la decisió presa, s’augmenta en un 20% l’impost de construcció i en un 12% el tipus impositiu de l’IBI (a l’espera del la revisió cadastral que han comanat i que s’aplicarà a partir de l’any 2014 i que no sabem a dia d’avui les conseqüències que tindrà per a la economia de las famílies i de las empreses del municipi, ja que la pujada pot arribar fins al 50% més). Pot ser un augment brutal, tal com ha succeït als pobles del voltant de Capdepera.

 

Com bé ha dit el nostre portaveu:

 

“La resposta a las vostres decisions arriba avui amb les propostes que tirant endavant gràcies a la vostra majoria, i aquesta no és altra que l’augment de la pressió fiscal d’una manera brutal. La vostra gestió dels darrers quatre anys i mig ha estat brutalment negativa.

 

Darrere aquesta funesta gestió dels darrers quatre anys, els ciutadans es veuen sotmesos a un segon Pla de Sanejament Financer. Les vostres polítiques de personal, de despesa descontrolada, de passotisme polític, fa que els veïnats es vegin abocats a una situació d’augment de preus públics, a un augment d’impostos i a una situació de retalls i de mals serveis o de serveis deficitaris. O sigui, pagam molt més i obtenim molt manco.

 

A la darrera legislatura, heu tudat doblers que no es tenien en capítol de despeses i no val donar la culpa a altres administracions públiques, principalment quant un no ha estat capaç d’administrar la pròpia. A Capdepera, un Ajuntament que té una deute de 8.500.000 € i que als proveïdors se’n deuen 7.000.000 €, ens ha portat a ser un dels més endeutats per càpita de les Illes Balears.

 

És penós l’espectacle de fallida de les arques municipals, totalment irreparable, i aquest fet exigeix que no pot tornar a succeir. Per aquest motiu, el Batle està obligat a establir controls i normes que facin impossible, no ja l’impagament de factures i l’assumpció de deutes als quals després no es puguin fer front, sinó que els regidors acatin els pressupostos tal com es queden las partides aprovades  i al mateix temps l’estricte compliment dels pressuposts, tant en el capítol d’ingressos com en el de despeses.

 

Els nostres regidors no han recolzat el Pla d’Ajustament per tots els motius que hem intentat explicar i, primordialment, perquè els grans perjudicats són com sempre els nostres ciutadans i veïns. Ara bé, com no pot ser d’altra manera, es fiscalitzarà d’una manera rigorosa l’actuació del equip de govern, especialment en matèria econòmica.