Sobre els pressuposts i el servei de neteja i recollida de residus sòlids







Els pressuposts

Els pressuposts que avui duis a la seva aprovació evidentment no són els que el nostre partit hagués presentat, nosaltres tenim altres idees per poder moure l’economia municipal i del municipi. Aquests pressuposts que avui duis son el resultat d’una denigrant gestió econòmica de l’equip de govern en el transcurs dels darrers quatre anys.

 

A la situació actual que ens trobem var començar amb la presentació d’uns pressupostos deficitaris a l’ any 2008 a on per primer cop els ingressos ordinaris van per davall las despeses ordinàries i amb un augment brutal del capítol 2 passant dels 6.645.333,00 € als 8.149.100,00 € o sigui un augment del 23%, però lo pitjor va esser que aquests pressupost de despeses es varen superar i els de ingressos també lo que dugué un dèficit important. Però els que vareu aprovar el 2009 ens posem amb un capítol 2 amb la quantitat de 9.069.173 €, o sigui que torna augmentar i respecta als del 2007 el augment de la despesa corrent, pressupostàriament, va esser d’un 37%. Es clar els pressuposts del any 2009 es varen aprovar al igual que els actuals, o sigui a final d’any. Aquestes dades, acompanyades de la mala gestió que s’ha fet dels pressuposts del 2008, 2009 i 2010 han sigut un greu problema que el Equip de Govern ha creat. L’actual equip de govern fa esforços per reduir la despesa al màxim, però te un greu problema i aquest es el capítol d’ingressos ja que es incapaç de ajustar-los a la realitat pressupostaria, quan no hi ha mes doblers s’ha de fer unes despeses adequades a aquesta realitat.

 

Aquest esmentat capítol 2 per el aquest any no heu tingut mes remei que reduir-lo, però la veritat es que encara aneu per damunt el que nosaltres creiem que es el que a dia d’avui es pot permetre l’Ajuntament.  Són molt importants  las decisions que es prenen, i el més important és que s’han de prendre d’una manera conscient ja que afectaran al present i al futur dels pressuposts del Ajuntament.

 

La situació econòmica generalitzada és molt dolenta, basta veure com de cada vegada més, als ciutadans del nostre municipi els costa molt pagar els imposts i las taxes, i aquesta situació acompanyada de la mala gestió anterior es veu reflectida a l’Ajuntament amb la caiguda dels ingressos, principalment amb l’impost i la taxa de construcció, i això que l’impost es va veure augmentat amb un 60%.

 

Tot el que hem anat dient als darrers anys s’ha complit. Sempre hem avisat que lo important d’uns pressupostos és el capítol d’ingressos, ja que no ens podem permetre fer uns pressupostos amb els ingressos inflats, que és el que ha succeït des de el any 2008 i que ha acabat amb un romanent de tresoreria negatiu a l’exercici 2010.

 
ROMANENT DE TRESORERIA a 31/12/2010

   
  IMPORTS ANY 2010 ANY ANTERIOR 2009
IV. Romanent de tresoreria per a despeses generals          -936.394,98    316.995,57


Aquest fet repercuteix directament damunt aquest pressupost ja que per eliminar aquest romanent negatiu s’ha tingut que fer una nova operació de tresoreria, tal com diu la memòria de batlia:

 

Tal i com es pot veure el pressupost de 2011 s’aprova en superàvit pressupostari com a conseqüència de la liquidació de l’exercici 2010 amb romanent de tresoreria negatiu, pel seu finançament s’ha optat per tres vies:

-          L’aplicació de la reducció de les despeses de personal derivada de l’aplicació del decret Legislatiu 2/2004, de 5 març, pel que s’aprova el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, tal i com figura previst en el seu article 14, quantificada en 157.831,99 euros.

 

Vull recordar que quan el equip de govern va reduir el sou dels funcionaris i del personal laboral, el seu compromís va ser per reduir la quantitat dels préstecs bancaris, amb l’únic interès de reduir deute i despesa corrent. Com ja veiem, aquest fet no es produeix.

 

-          La concertació d’una operació de préstec per un import de 422.383,61 euros. En el present cas es formalitzarà l’operació prevista al Real Decret-llei 8/2011, de 1 de juliol.

 

Aquest fet és un nou endeutament que afectarà a propers exercicis. L’equip de govern està en aquest moment afectant els propers exercicis.

 

-          L’import restant de 356.179,38 euros amb superàvit pressupostari per major ingressos previstos en relació a les despeses pressupostades.

 

 

I aquest import restant afecta la no contemplació en aquests pressupostos de la partida suficient per fer front, per exemple, a:

 

El sobre cost de la sala multiusos.

 

Si ens trobam amb uns pressuposts que no tenen en compte el pagament del sobrecost de la multiusos, però també ens trobam amb uns pressupostos que no contemplen la partida per fer front a la devolució dels doblers de la taxes cobrades indegudament al any 2008.

 

Tampoc contemplen una partida oberta o la quantitat total dels doblers de l’obra de l’abocador, doblers que el Govern Autonòmic va avançar i que hem de tornar en el moment que els fons europeus ens paguin el segellament, ara bé, la situació de l’abocador no ens fa ser molt optimistes per al futur d’aquests doblers.

 

Tampoc contemplen aquests pressuposts una partida per dur endavant la auditoria que fou aprovada en un plenari d’aquest Ajuntament. Per al Partit Popular aquests punts s’han de tenir en compte i això no ha succeït.

 

Aquesta situació, i davant la manca de liquiditat de l’Ajuntament, hauria de fer reflexionar al Batle, i ens haurien de presentar uns pressupostos reals, però lo únic real d’aquests són las partides de despesa, ja que els capítols d’ingressos es veu clarament que són irreals, s’han inflat per quadrar-los, però aquest fet ens durà a un nou pressupost deficitari i a un nou romanent de tresoreria amb números negatius.

 

El que dic no és una interpretació meva, ja que el Batle, a la memòria que acompanya aquests pressupostos diu clarament:

 

En el cas de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres la previsió d’ingressos de 850.000 euros, molt superior als 404.069,58 euros liquidats a l’exercici anterior, s’ha efectuat estimant els ingressos que s’obtindrien per la llicència d’obres de l’hotel Son Moll

 

La nostra pregunta és la següent: Té el Batle garantit l’abonament de l’impost de construcció i de la seva pertinent taxa?

 

Ja que si no fos així ja tenen aquest pressupostos un desfasament important, però hi ha mes partides que nosaltres creiem que son irreals i que pot suposar un exercici, com he dit abans, negatiu.

 

Las partides que nosaltres creiem que son irreals son las següents:

CONCEPTE  PRESSUPOSTADA ESTIMADA
Plusvàlues  250.000 €    125.000 €
ICO 850.000 €  350.000 €
Llic. Urbanístiques  275.000 € 150.000 €
Mercats  150.000 € 100.000 €
Infraccions tràfic   100.000 €   70.000 €
Infraccions urbanístiques    80.000 €           0 € 

                                                                          

 

No contemplem la quantitat del fons de cooperació municipal ni la del tributs del estat.

 

Aquests ingressos en cas de no produir-se suposarà un dèficit al voltant el milió d’euros.              

Un altra assumpte que ens preocupa es el dèficit que ha tingut la empresa municipal al any 2010 que ha estat de -467.600,96 a la qual li restem el superàvit del any 2009, ens trobam amb un tancament de l’any 2010 de -405.599,30 € i que també afecta als futurs exercicis municipals.

 

Nosaltres per la transparència municipal seguim sol·licitant amb caràcter d’urgència fer una Auditoria per saber que ha passat i per on s’han anat els doblers.

 

Una altra cosa negativa d’aquests pressuposts es la manca d’inversions amb pressupostos municipals ja que aquests nomes contemplen la electrificació del carrer nou i qualque petita partida i la resta de les inversions son a càrrec 100% dels veïns que viuen a Cala Provençals i a Cala Gat per dur a terme la dotació de serveis i que el ajuntament no ha cercat ajuda per alleugerir el cost d’aquestes, ni tan sols ens hem presentat al POS 2012.

 

Ens sorprèn que se eliminen las partides de joventut.

 

També vull dir que ens oposem totalment a la creació d’una nova placa de feina al area de esports ja que la situació ens obliga a reduir al màxim la despesa municipal i no és de rebut voler fer fix a un treballador municipal ja que de moment l’àrea d’esports té personal suficient per treballar sense cap problema.

 

Tampoc ens agrada la modificació de las bases d’execució dels pressupostos i que a partir d’ara las modificacions les farà el Batle per decrets en detriment de la transparència del equip de govern de cara las ciutadans de Capdepera i Cala Rajada. Per nosaltres aquest es el fet es negatiu. Li demanaria al Batle que cada regidor del Equip de Govern de adaptar-se als números que tenen designats a las seves àrees, i que cada regidor sigui responsable i tingui cura de las seves despeses i que només es facin las que es necessitin i no qualque capritxada de torn com per exemple la de fer trespols de formigó per el camp de futbol.

 

La serietat es molt important, econòmicament es lo mes important, i si qualcú està dispost a passar-se confiem amb que el regidor d’hisenda o el batle el posi al seu lloc. Ja se que aquesta petició la varem fer l’any passat i també sabem que no heu fet ni cas. També sabem que aquests pressupostos son per acabar l’any i molt primordialment per la electrificació de la escoleta, ja que no hi haurà temps de dur endavant qualsevol tipus d’inversions reflectides a aquests pressupostos.

 

Crida mol s’ atenció l’elevat cost que hi ha pressupostat per la neteja d’edificis municipals.

 

Podria comentar mes assumptes però no val la pena xerrar mes ja que en cap moment ens han escoltat, i nomes li vull dir al Batle que l’elaboració dels pressupostos per l’any 2012 serà bastant difícil per els quadrar-los ja que las partides de despesa seran molt mes elevades i ens heu demostrat que l’estalvi per a vosaltres es molt complicat.

 

Tots aquests números ens demostren  que el equip de govern ha perdut el nord de la situació, situació que han produït ells mateixos a l’anterior legislatura, i que lògicament nosaltres com a representants d'un important sector del municipi no podem recolzar-los, ja que el contribuent el que vol es que els seus dobles es transformin amb alguna cosa positiva.

 

Per tot això el nostre vot serà negatiu.

----------------------------------------------

Neteja i recollida de residus sòlids

El passat dimecres, en el Plenari, es var dur a la aprovació las propostes del equip de govern per a reduir el cost dels serveis de neteja viària i la de recollida de fems.

El Partit Popular no va recolzar cap ni una de les dues propostes, només per un sol motiu. Aquest no és altre que aquesta reducció no es veurà reflectida als rebuts dels impostos de l’IBI i a la taxa de fems, per tant els ciutadans i tots els negocis del municipi tindran menys serveis però seguiran pegant el mateix.

A la reducció del contracte del servei públic de neteja viària, els punts que es modifiquen son els següents:

  • S’elimina el servei de baldeig de la via pública.
  • Es redueix el servei d’agranat manual en temporada baixa.
  • Es redueix el servei d’agranada mixta.
  • Es redueix el servei de decapat.
  • S’eliminen las campanyes informatives.
  • Se suprimeix el contracte del servei de control de qualitat amb empresa externa.

Aquests retalls suposen un estalvi per a l’Ajuntament, però el ciutadà no obtindrà cap benefici.

A la reducció del contracte del servei de recollida de fems i gestió de la deixalleria, els punts que es modifiquen son els següents: 

  • Es redueix el servei de la deixalleria municipal.
  • Se suprimeix la recollida de la fracció orgànica a grans productors en temporada baixa.
  • Se suprimeix la recollida porta a porta del nucli urbà de Cala Rajada.
  • Es redueix el servei de recollida amb contenidors de càrrega lateral de la fracció rebuig a la via pública.
  • Se suprimeix el contracte del servei de control de qualitat amb empresa externa.

Tots els serveis que s’han reduït els membres del Partit Popular ja ho avisarem a l’any 2008, quan els mateixos partits que governen decidiren augmentar el cost d’aquests serveis. El nostre municipi no podia assumir el brutal cost, que l’anterior equip de govern, decidí que Capdepera ho necessitava. Assolir aquests costos suposà l’augment del tipus impositiu de l’IBI i del rebut de la taxa de fems. Desprès d’aquests anys els partits que formen l’equip de govern han hagut de rectificar. Ara bé, el que no volen rectificar és el rebut dels contribuents. O sigui que, a partir d’ara, els veïns de tot el municipi tindran menys neteja i menys recollida de fems, però pagaran lo mateix.

Per aquest motiu no hem recolzat la proposta del equip de govern.