Text de la intervenció de Mateu Melis en el Plenari de dia 26









Agrair al Sr. Batle el canvi d’horari del ple que vàrem proposar. Creim que a l’horabaixa donam la possibilitat que l’escolti  més gent.

 

Per altra banda,  volem expressar la nostra disconformitat que no s’hagi parlat ni comentat amb les associacions aquest pressupost. És la primera extracció que fem dels pressupostos, encara que se’ns pugui dir que ja estan exhaurits, demanam que es convoqui el teixit associatiu per parlar dels comptes públics en els propers anys. Hem escoltat el compromís del Regidor. Ara veurem.

 

També volem dir-vos que als dos darrers anys de la passada legislatura vaig col·laborar i votar en conseqüència perquè els pressupostos sortissin endavant, malgrat que no fossin dels nostre gust, per responsabilitat i perquè l’ajuntament no quedàs paralitzat en no tenir els comptes aprovats. Ara l’escenari és molt distint. Ens trobam amb un equip de govern en majoria que no ha de mester a ningú més per aprovar els seus pressuposts. Des de la nostra posició a l’oposició vos aportarem idees i suggeriments que creim que seran positius per al poble. Ara bé, està en la vostra mà agafar-ho o no. D’això dependrà el sentit del nostre vot.

 

 El pressupost municipal és l’eina fonamental de qualsevol equip de govern i que ens permet endevinar cap on va la seva política. El pressupost ho indica clarament.

 

Sí que hem de reconèixer la dificultat de confeccionar uns pressupostos amb la situació actual.

 

No m’allargaré massa amb els números. De totes formes estam a dos mesos i poc per acabar l’any i molta cosa no es pot fer, que no s’hagi fet fins ara. Però sí que, com ja és habitual, vos diré el que pensam i el que preveim. Del pressupost de despeses, no és necessari dir res. S’ha ajustat el pressupost a la despesa realitzada i no al revés, com hauria de ser. Quant als ingressos, s’han posat a l’alça per a quadrar els pressupostos, però d’una manera tan desproporcionada que no ens queda més remei que esmentar-ho al plenari. Per exemple: Infraccions urbanístiques: ni un euro d’ingrés i se’n pressuposten 80.000’-. Infraccions de trànsit: se’n pressuposten 140.000’- quan en duim cobrades 62.000’-, és a dir, en dos messos d’hivern pagarem en multes de trànsit 78.000’-€. En la participació de tributs de l’estat: ens paguen 147.350’-€ cada més, cosa que suposa 1.768.200’- l’any; hem pressupostat 92.000’-€ de mes. I quant a obres, ens falten per ingressar, per cobrir el pressupost, uns 715.000’-€, cosa que significa que en dos mesos ens han d’entrar projectes per un valor de 15 MM d’€. Resumint. No ens ho creim ni de bon tros.

 

La realitat que veim nosaltres es la següent: baixada d’ingressos i manca de contenció de la despesa corrent. Evidentment, s’han quadrat amb la previsió d’ingressos a l’alça, ja que tenim un exercici tancat (2010) amb un romanent negatiu d’uns 936.000’-€ i que obligatòriament heu de pressupostar, que a més conforma un préstec nou d’uns 422.000’-€ més d’endeutament. Això suposarà que tornarem a tancar un altre any en negatiu, amb les conseqüències i efectes que tindrà a la gestió per part de l’equip de govern als propers anys.

 

Tampoc ens oblidam del compte de resultats de l’empresa pública, amb uns 467.600’-€ de dèficit, que pel que pareix no es pensa proveir. És a dir, l’heu fet servir per amagar, camuflar,  dels pressupostos municipals, 467.600-€ de dèficit. El que vos deman que me respongueu, ja que aquesta empresa rep factures de proveïdors, com pagareu aquests si no hi afegiu doblers, ja que l’únic “client” que té aquesta empresa és l’ajuntament. Que jo recordi, no s’han aprovat els comptes dels darrers anys pel plenari, com pertoca, ni sabem si es pensa fer.

 

Em podríeu dir que és el primer pressupost del nou equip de govern, que el que es farà serà començar a fer feina a partir del pressupost del 2012. (l’únic que gestionarà l’actual batle íntegrament.  Però, si ho recordam, tot el 2011 ha governat el pacte PSOE-UCAP, és a dir, que si és veritat que han canviat alguns regidors, també ho és que no han canviat les sigles i segons una entrevista del senyor batle a una revista digital, serà un govern continuista. Veníeu de governar vosaltres mateixos, per tant, sabíeu com s’havia deixat. Esperàvem més d’aquest pressupostos, i més quan també a l’entrevista digital el batle diu que “han agafat el bou per les banyes i s’han posat a fer feina immediatament”. No es veu.

 

Però jo vos posaré alguns exemples de diners que es podrien haver destinat a altres afers, segons nosaltres, és clar:

 

  • Per què pagam el lloguer de Can Gabriel si només hi tenim l’arxiu municipal, podent-ho ubicar a un altra indret?

 

  • Per què pagam lloguer del Cine Juva, ara ja fa quatre anys, on heu abocat una gran quantitat de doblers i segueix tancat, i encara no sabem què farà l’equip de govern amb ell?

 

  • Per què pagam als alumnes de l’escola de música quan fan música al carrer?

 

  • Per què feim cinema si sabem que cada sessió ens reporta pèrdues i no és prioritari, mentre que, per exemple, adaptam les taxes de fems, clavegueram i escoletes municipals al cost que comporten?

 

  • Per què formigonam un bocí del camp de futbol tapant una jardinera, quan segurament encara està en garantia de l’obra de l’aparcament feta amb doblers del Pla E? És prioritari?

 

I mentrestant seguim sense tenir ascensor al centre Cap Vermell, Can Creu d’Inca tancat, no sabem què confia fer l’ajuntament amb l’escorxador (antiga escoleta), de ca dona Antònia s’Apotecaria, catàleg de patrimoni, Normes Subsidiàries, etc…

 

Per altra banda, aquests pressupostos no preveuen el pagament del sobrecost del Centre Cap Vermell ni la devolució de les taxes municipals mal cobrades el 2008. Tampoc preveuen el dèficit de l’empresa pública Capdepera Segle XXI. Algun dia haurem d’aprovar els comptes d’aquesta empresa i ja direu com ho fem.

 

Quant a les inversions reals: a la passada, inversions en infraestructures com carrer Port (i voltants), casc històric de Capdepera, gratuït per als veinats; ara es volen escometre les urbanitzacions i el cost dels veïnats afectats serà del 100%, incloent projecte, despeses administratives, etc. Res de contribucions especials, com sempre s’havia fet, per exemple al passeig marítim, Elionor Servera, Nereides, Tritó, Magallanes, etc. Aprofitam per demanar una unificació de criteris a aplicar.

 

Per tot això exposat, nosaltres no podem recolzar aquests comptes públics i, evidentment, votarem en contra d’aquests pressupostos. Ara veurem sí pels pressupostos del 2012, que no sabem quan se’ns presentaran (el desitjable seria abans d’acabar enguany, a la mateixa entrevista el batle diu que entre octubre-novembre, perquè siguin operatius a primer de gene) veurem alguna línea programàtica a seguir per part de aquest equip de govern.

 

IV i V.- En aquest punt i en el proper, volem anar una mica enrere i fer una mica d’història. Fins a l’any 2007, el servei de recollida de fems, deixalleria, etc  costava al poble 682.000’-€. L’any 2008 s’aprova la nova plica per un cost d’1.317.000’-€, és a dir, 646.000’-€ més, anualment, que l’anterior. El de neteja era d’uns 500.000’-€ i passam al 800.000’-€. En aquell plenari ja vam advertir que el contractes eren molt ambiciosos, molt ben fets i un servei, si s’hagués dut a terme, de luxe o superluxe. Tots dos plecs es basaven en una pedra angular, en una clau de volta, que era la que feia que tot la resta de plec fos engrescador: EL CONTROL DE QUALITAT. La rebaixa que se’ns presenta avui ja se’ns va presentar la legislatura passada, més o manco la mateixa, i entre altres coses elimina el control de qualitat. Si llevam la clau de volta, aquesta es pot enfonsar. Sense el control de qualitat del servei, el plec no té cap tipus d’atractiu per a l’ajuntament, a no ser una reducció del pagament, però sense mes objectiu. Nosaltres, en aquest punt, som bastant més ambiciosos i imaginatius que l’equip de govern. Per què no decidim entre tots, o si voleu l’equip de govern totsol, el que podem pagar per aquest servei i, a partir d’aquí, adaptar el plec a la nova realitat econòmica municipal? Ës el que nosaltres proposam, tant per a un plec com per a l’altre. Si anam una mica enrere, la implantació del servei de qualitat se va fer tard, malament, amb pegues, problemes, etc. Nosaltres proposam deixar l’assumpte damunt la taula i, aprofitant que el gerent de l’empresa que duu el control de qualitat ens visita demà, li plantegem aquest tema a veure què en pensa. La filosofia era feina feta, feina pagada., i això es basa a tenir un eficient control de qualitat, i jo no he vist cap fitxa de control i de fiscalització de les certificacions que ens presenta l’empresa. Dubtam que a partir d’ara el personal de Medi Ambient ho faci, ja que les característiques del contracte segueixen vigents. Si no, pagam per un servei que no sempre s’ajusta al plec signat.

 

També vull recordar que al 2008 vàreu apujar les taxes municipals per a incrementar la despesa corrent. L’augment per excel·lència van ser aquests dos plecs de condicions. Es va dir a un plenari que “podríem menjar en terra”. No ha estat així. No hi ha hagut control i podem dir que el poble està igual de net o brut (el que volgueu) com quan costava gairebé la meitat. El que es pretén ara és rebaixar el servei al ciutadà sense rebaixar el preu que paga per això. Per tant, deman que quedi damunt la taula per a estudiar-ho més seriosament i no només per a rebaixar un servei a proposta de l’empresa adjudicatària, i en especial l’eliminació del control de qualitat, indispensable per a poder certificar i pagar el servei.