L’IEC inicia la commemoració del centenari de la Secció Filològica a Palma i anima a promoure la vitalitat del català


La convocatòria «2011, l’any de la paraula viva» vol impulsar iniciatives que mostrin la creativitat expressiva i el dinamisme innovador de la llengua catalana

L’any 1911, quatre anys després de la fundació de l’Institut d’Estudis Catalans, Enric Prat de la Riba va crear la Secció Filològica i la Secció de Ciències, de la qual sorgiria, el 1968, la Secció de Filosofia i Ciències Socials i, el 1989, les actuals seccions de Ciències Biològiques i de Ciències i Tecnologia. Enguany, coincidint en el seu centenari, la Secció Filològica i les seccions de ciències han organitzat un seguit d’actes amb un objectiu doble: d’una banda, reconèixer l’aportació dels seus primers membres a la normalització i la consolidació de la llengua catalana al llarg del segle XX i al progrés de la ciència en aquesta àrea lingüística; i de l’altra, reafirmar la vitalitat, la creativitat expressiva, el dinamisme innovador i la plena vigència del català en tots els àmbits del coneixement.
L’inici de la commemoració del centenari de la Secció Filològica és avui, dilluns 4 d’abril, a les vuit del vespre, al Teatre Principal de Palma. L’acte inaugural serà presidit per Francesc Antich, president del Govern de les Illes Balears, Salvador Giner, president de l’IEC, i Montserrat Casas, rectora de la Universitat de les Illes Balears. Hi participaran Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l’IEC; M. Pilar Perea i Josep Murgades, professors de la Universitat de Barcelona, i Jordi Mir, codirector de les Obres completes de Pompeu Fabra.
Les relacions entre l’Institut d’Estudis Catalans i les Illes Balears han estat intenses i constants des de l’inici: Miquel dels Sants Oliver va ser un dels fundadors de l’IEC i, a més d’Antoni M. Alcover, han estat membres de la Secció Filològica, entre d’altres, Miquel Costa i Llobera, Joan Alcover, Francesc de Borja Moll, Salvador Galmés, Gabriel Alomar, Josep M. Llompart o Marià Villangómez.


Roda de premsa (d’esquerra a dreta) Isidor Marí, Salvador Giner i Damià Pons.


Homenatge a les figures d’Antoni M. Alcover i Pompeu Fabra

L’acte inaugural girarà entorn de les figues d’Antoni M. Alcover i Pompeu Fabra, amb la finalitat de subratllar públicament la complementarietat de l’obra dels dos grans lingüistes de la primera Secció Filològica de l’IEC, que van impulsar la recuperació de la llengua catalana al llarg del segle XX. D’una banda, la gran mobilització de la societat de tot el territori lingüístic aconseguida per Alcover, i de l’altra, el rigorós esforç d’ordenació i d’institucionalització de Fabra, van confluir en un mateix objectiu. El centenari de la Secció Filològica és una bona ocasió per a recordar que Alcover va recórrer tot el territori de llengua catalana a fi d’estudiar-ne les diverses varietats i promoure’n l’estima i el cultiu arreu, i que sempre va mantenir un compromís inequívoc amb la unitat de la llengua. Així mateix, ha de servir també per a destacar el caràcter integrador de la codificació de Fabra i l’IEC, sempre respectuosa amb la diversitat interna de la llengua catalana, i la complementarietat actual entre el model culte unitari de la llengua estàndard i la varietat expressiva de totes les parles catalanes
En el decurs de l’acte, la professora M. Pilar Perea presentarà un espai d’Internet que recull l’obra digitalitzada d’Antoni M. Alcover, que estarà ubicat en el portal de l’Institut d’Estudis Catalans. També es presentarà l’edició de les Obres completes de Pompeu Fabra, dirigida per Joan Solà i Jordi Mir, que ha arribat al setè volum, dedicat a les Converses filològiques, el qual també serà accessible en línia al portal de l’IEC. La presentació serà a càrrec de Jordi Mir.
«2011, l’any de la paraula viva»
L’any 2011 coincideix, també, amb el centenari de la mort de Joan Maragall, el poeta de la «paraula viva» i un dels primers membres de la Secció Filològica. Maragall afirmava, a l’Elogi de la paraula, que la paraula és «la cosa més meravellosa d’aquest món» i n’exaltava «la seva misteriosa força creadora». Amb el lema «2011, l’any de la paraula viva», la Secció Filològica, juntament amb la Institució de les Lletres Catalanes, convoquen tota la societat (mitjans de comunicació, escriptors i professionals de la paraula, docents, entitats culturals, el món empresarial i tots els usuaris de la llengua) a promoure al llarg d’aquest any tot tipus d’iniciatives que contribueixin a descobrir, compartir, exercitar i celebrar la vitalitat, la creativitat expressiva i el dinamisme innovador de la llengua catalana. L’acció es preveu que culmini el mes d’abril de l’any 2012, amb les Festes de la Paraula Viva, en les quals es presentarà una selecció de les aportacions més rellevants que s’hauran dut a terme al llarg de l’any.

Descarregueu una fotografia de la http://www.iec.cat/Comunicacio_IEC/Roda_premsa_centenari_filologica_palma.jpg


Palma, 4 d’abril de 2011