Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 2422
L’OBRA CULTURAL BALEAR I L’ASSOCIACIÓ MEMÒRIA DE MALLORCA ORGANITZEN EL CONCERT “MÚSICA PER A L’EXILI”




















L’OBRA CULTURAL BALEAR I L’ASSOCIACIÓ MEMÒRIA DE MALLORCA HAN PRESENTAT EL CONCERT “MÚSICA PER A L’EXILI”, QUE COMPTARÀ AMB L’ACTUACIÓ D’ARTISTES DE TALLA INTERNACIONAL
L’ACTIVITAT, ORGANITZADA CONJUNTAMENT PER LES DUES ENTITATS, ES FARÀ EN RECORD DEL COMENÇAMENT DE L’EXILI REPUBLICÀ, ENGUANY FA SETANTA ANYS

   L’Obra Cultural Balear i Associació Memòria de Mallorca han presentat avui les activitats que tenen previst organitzar conjuntament per commemorar l’exili republicà. El programa té com a plat fort el concert “Música per a l’exili”, un gran espectacle que recordarà el començament de l’exili republicà, ara fa setanta anys, també inclou un cicle de conferències que es faran a Can Alcover-Espai de Cultura.
   El president de l’OCB, Jaume Mateu s’ha felicitat per la col•laboració entre les dues entitats, que tenen punts, com la defensa de les llibertats democràtiques. Acte seguit, la presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, ha remarcat avui, 1 d’abril és la data d’acabament oficial de la Guerra Civil i fa setanta anys, per tant, del començament del l’exili republicà. Oliver ha reivindicat també la necessitat de recordar les persones que varen haver de patir repressió i exili per defensar les llibertats democràtiques. Acte seguit ha presentat el cicle de conferències que es farà a Can Alcover-Espai de Cultura. El dissabte 18 d’abril a les 18.30 hores es farà la conferència “Informe de les fosses de la guerra civil de Porreres i Calvià presentades a l’Audiència Nacional en la causa 53/2008 per l’exhumació judicial”, a càrrec dels seus autors, Tomeu Garí i Manel Suárez, secretari i vicepresident de l’Associació Memòria de Mallorca. El mateix dia a les 20.00 hores hi haurà la conferència “El jutge d’instrucció i les diligencies en investigacions de desapareguts de la guerra civil”, a càrrec de la jutgessa d’instrucció de primera instancia destinada a Barcelona, Amaya Olivas, autora del “Protocol d’investigació i exhumació judicials de les fosses de la guerra civil”. La presentació anirà a càrrec de Maria Antònia Oliver, presidenta Memòria de Mallorca. A més, el dijous, 23 d’abril, dia del llibre, a les 20.00 hores, es farà la conferència “Memòria personal, memòria històrica”, a càrrec de l’editora i escriptora catalana Rosa Regàs, autora de contes i novel•les com a Ginebra, Azul (Premi Nadal 1994) Luna Lunera, La canción de Dorotea (Premi Planeta 2001), Hi havia una vegada, o Per un món millor. Serà presentada per Jaume Mateu, president de l’Obra Cultural Balear.

Image

   Posteriorment, Rafel Sedano, responsable d’activitats de l’OCB i encarregat de l’organització del concert “Música per a l’exili”, ha explicat en què consistirà. Segons Sedano, es tracta d’un espectacle que només es farà dues vegades: el dijous 16 d’abril al Teatre Modern de Barcelona, en un acte organitzat pel Memorial Democràtic de Catalunya; i el divendres 17 d’abril, a les 22.00 hores, a l’Auditòrium de Palma. Basat en textos de Joan Oliver, Pablo Neruda, Víctor Jara i Lluís Llach, la direcció musical i la creació de l’espectacle ha anat a càrrec del cantant Pau Guillamet “Guillamino” i de Manuel García, Premi Nacional de la Música de Xile, han compost la música i que hi actuaran juntament amb un conjunt integrat per Alejandro Soto, Miquel Sospedra, Jordi Rudé, Sisu Coromina i Toni Molina. Ha més, l’espectacle incorporarà la col•laboració de músics catalans, com ara Maria del Mar Bonet (Mallorca), Sílvia Pérez Cruz i Refree (Catalunya) i d’altres territoris de l’Estat, com Javier Ruibal (Andalusia), Uxía (Galícia), Kepa Junkera (País Basc) i Eliseo Parra (Castella), tots ells artistes de talla internacional. La direcció artística anirà a càrrec de Manel Montañés. La durada serà de noranta minuts.
   Per acabar, Maria Antònia Oliver ha reivindicat els actes organitzats en contra de l’oblit i a favor de la memòria històrica i de la llibertat i ha connectat la repressió lingüística i cultural del franquisme amb la repressió física contra les persones. La presidenta de Memòria de Mallorca ha remarcat que hi ha persones que fa molts d’anys que esperen respostes de l’Estat democràtic per saber on són enterrats els seus familiars i ha emplaçat tota la ciutadania a participar a la concentració que es farà demà, dijous 2 d’abril, a les 20.00 hores, davant l’Audiència Priovincial de Palma per protestar contra l’aturada de les exhumacions de les fosses de Calvià i Porreres feta per l’Audiència Nacional. Oliver ha assegurat que els familiars dels desapareguts es neguen a continuar essent víctimes setanta anys més tard.

Image

Obra Cultural Balear
Associació Memòria de Mallorca