Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 2325

   MÉS obrirà el debat per tornar a introduir zones de Capdepera en el Parc Natural de Llevant

 

 

A l'any 2001, la creació del Parc Natural de Llevant va suposar la inclusió dins aquest espai d'importants zones del municipi gabellí, com ara tota la part de cala Mesquida fins a la partió amb Artà a l'alçada de cala Torta; el conjunt cala Mesquida-coll de Marina-talaia de Son Jaumell-cala Agulla; bona part de s'Heretat, Son Cabila, el puig de sa Cova Negra i la punta del cap Vermell; i la vall de Canyamel i el torrent. Posteriorment, amb la tornada del PP al Govern, i després d'una campanya farcida de mentides i demagògia, es va reduir la superfície del parc i Capdepera en va quedar fora.

Transcorreguts tretze anys des d'aquell episodi, des de MÉS entenem que ha arribat l'hora de tornar a posar damunt la taula la recuperació per al Parc Natural de Llevant d'almenys tot el territori que va des de cala Torta fins a cala Agulla -excepte la zona urbana de cala Mesquida- i que inclouria la superfície de 2001, inclòs el sistema dunar de sa Mesquida, el Coll de Marina i la talaia de Son Jaumell.

L’àrea natural de cala Agulla i cala Mesquida és una zona ANEI (Àrea Natural d’Especial Interès) des de 1991. Amb aquesta declaració es va protegir cala Agulla i cala Mesquida i es va prohibir qualsevol tipus de construcció. Anys més tard i gràcies a la directiva d’hàbitats, les Illes Balears declararen cala Agulla i cala Mesquida com a zones LIC (Lloc d’Interès Comunitari) i ZEPA (Zona d’especial protecció per a les aus). Totes aquestes zones declarades LIC I ZEPA s’integren dins la xarxa NATURA 2000. També cal recordar que la part marina d'aquesta costa forma part de la Reserva Marina de Llevant.

Malauradament, tot i aquestes figures de protecció, el conjunt cala Agulla-cala Mesquida està poc vigilat i sotmès a una forta pressió i degradació. La seva inclusió dins el Parc Natural podria compaginar de manera sostenible l’ús recreatiu amb la conservació de l’hàbitat, així com la regulació dels usos. També permetria obtenir més recursos per a una efectiva protecció i per tant una millor conservació.

En qualsevol cas, si be entenem que la zona cala Mesquida-cala Agulla és prioritària MÉS per Capdepera en cap cas renuncia a a la incorporació de la resta de territori del nostre municipi que formava part del Parc de Llevant a l'any 2001.

Avui en dia la sensibilització i conscienciació de la població envers la necessitat de protegir i conservar els nostres espais naturals s'ha consolidat i pensam que l'alarmisme i desinformació que varen acabar per frustrar que el parc s'estengués fins al nostre municipi tendrien avui poc recorregut. Sigui com sigui, qualsevol actuació per a incloure cala Agulla-cala Mesquida, així com altres zones del municipi, dins el Parc Natural de Llevant ha de venir precedida d'una detallada tasca de divulgació sobre el que això suposaria, inclosos els usos i activitats permesos. Per això, des de MÉS proposarem activitats perquè els ciutadans de Capdepera puguin accedir a tota la informació necessària en relació a aquest tema.

 

MÉS per Capdepera