Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 2016
El GOB reclama l’ampliació del parc, retallat per Jaume Matas l’any 2003


Foto: Toni Muñoz / GOB.  
 
El 9 de novembre de 2001 Francesc Antich (President) i Margalida Rosselló (Consellera de Medi Ambient) signaren el decret de creació del Parc Natural de la Península de Llevant. El parc comprenia 21.507 hectàrees terrestres i 5.275 hectàrees marines, i incorporà terrenys dels municipis d’Artà, Capdepera, Son Servera, Sant Llorenç i Santa Margalida. 
 
Aquest nou espai natural protegit marcà un punt i apart en l’estratègia de conformació de la xarxa d’espais protegits, fins aleshores formada per espais relativament petits i sense gaire activitat econòmica (S’Albufera, Cabrera, Sa Dragonera, etc). El nou parc feia camí cap al model vigent ja feia molts d’anys a altres indrets d’Espanya i del món, on les àrees protegides són grans i donen cobertura a activitats econòmiques sostenibles.
 
Malauradament el moviment antiparc fou una de les eines utilitzades per Jaume Matas en la seva campanya electoral de les eleccions de 2003, i una vegada assolida la presidència retallà el parc desprotegint el 93,8% de la superfície original, reduint-lo a només 1.671 hectàrees terrestres. Aquesta infàmia es perpetrà sense cap justificació tècnica i aprofitant una disposició addicional a la llei de pressupostos.
 
A llarg dels darrers anys el parc ha seguit minvant, no en superfície però sí en capacitat de gestió. L’any 2012 es va reduir la brigada de manteniment i es prescindí d’un dels tècnics, i el 2014 el director passà a ser-ho només amb dedicació parcial. Les reduccions en personal han estat paral·leles a la dedicació pressupostària, en el marc d'una política adreçada a l'enfonsament dels espais naturals protegits.

 
 
Demanam al Conseller de Medi Ambient que incorpori l’ampliació del Parc a la seva agenda pel 2017
 
Els extraordinaris valors paisatgístics i ecològics de la península de Llevant s'han atendre adequadament en el marc d'una figura de protecció de suficient entitat, com és la de parc natural.
 
A més a més fa uns dies el ple de l’ajuntament d’Artà, gairebé per unanimitat (mancà el vot del PP, per absència) instava la Conselleria a recuperar l’àmbit artanenc que fou retallat el 2003. La Conselleria no pot ignorar el desig artanenc, un municipi que ha destacat per la seva voluntat de conservar el territori.
 
Així, aprofitant el 15è aniversari de la declaració del parc, des del GOB també instam en Conseller de Medi Ambient a restablir la desfeta causada per Jaume Matas i posteriorment agreujada per Gabriel Company, i iniciar sense demora els tràmits per al restabliment de la dignitat d'aquest magnífic espai natural mitjançant l’ampliació del parc i la dotació dels mitjans suficients per a la seva gestió correcta.