Imprimeix
Categoria: Comunicats
Vist: 2434

Leasur és una ONG xilena fundada a Santiago de Xile l’any 2014 que treballa en l’àrea del dret penitenciari.

Leasur és una ONG xilena fundada a Santiago l’any 2014 que treballa en l’àrea del dret penitenciari buscant generar polítiques públiques que racionalitzin els criteris de persecució penal i, d’altra banda, promoure unes condicions de compliment de penes de presó dignes

Els voluntaris de Leasur treballen en la defensa dels drets humans a les presons xilenes, encara controlades i gestionades per una institució militaritzada, sotmesa a pràcticament cap supervisió ni control. A Leasur volen contribuir a la rehabilitació de la població de presos, detectant i analitzant els patrons d’abús sistemàtic establerts dins les presons, i ajudant a la generació de canvis estructurals en el sistema penal xilè, defensant que els càstigs siguin assignats de manera justa i sota criteris d’igualtat.

Què pinten les presons xilenes a Cap Vermell?

La informació d’aquesta ONG arriba a la nostra web perquè a Leasur hi col·labora na Maria de Lluch Mir Rey, una mallorquina de 25 anys llicenciada en Dret i Ciències Polítiques (Universitat Abad Oliva, Barcelona) que va anar a Santiago de Xile amb una beca per completar el treball de llicenciatura amb l’estudi de una especialitat en relacions internacionals. Na Maria de Lluch va començar a col·laborar amb Leasur quan va conèixer el projecte encara en formació. Ara participa activament en la feina de defensar els drets humans dels presos a Xile segons els paràmetres resumits més amunt i que podeu acabar de llegir a la web: http://leasur.cl/

Col·laboració d’amics i interessats en el projecte

Per assolir aquests objectius, un dels projectes que ja s’ha realitzat en dues ocasions és la formació de presos en dret penitenciari. Una persona informada és una persona capaç de reconèixer quan s’està cometent una il·legalitat i que sap com denunciar-la. Fins ara, tota activitat realitzada per la ONG ha estat finançada pels voluntaris de la institució. El fons de la Fundació MAPFRE (http://www.fundacionmapfre.org/fundacion/es_es/), a través d’un concurs de projectes, permetria repetir i ampliar el número d’alumnes que reben aquestes classes i poder afrontar les despeses que impliquen. Un jurat triarà quin és el projecte guanyador entre els cinc que n’obtinguin més votacions populars abans del proper 15 de febrer de 2016.

Per poder votar s’ha d’obrir l’enllaç https://convocatoriadeproyectos.fundacionmapfre.org/todos-tenemos-derechos---leasur-356/ i seleccionar, a la dreta de la plana, una de les dues opcions: Facebook o Email. Via Facebook us sol·licitarà l’usuari i contrasenya d’aquesta xarxa social, i via Email us envia directament un correu electrònic que haureu d’obrir i pitjar allà on diu Aquí per completar l’acció del vot.

La fundació Mapfre assignarà 3.500 € al projecte guanyador tant per finançar els materials necessaris per a les classes com per poder contractar persones que preparin, imparteixin i  coordinin les classes. Amb aquests fons es garantiria la formació a tres-cents presos de diferents establiments penitenciaris de Santiago de Xile. A cada classe es fa lliurament d’un tríptic de resum de la temàtica estudiada, que arribarà també a altres presos que no participen de les classes.

La ONG Leasur agraeix l’interès i la col·laboració de totes les persones interessades en aquest projecte.