SOBRE ELS PRESUPOSTOS DEL 2012




Al darrer plenari ordinari s’aprovaren els pressupostos per a l’any 2012, amb els vots a favor de l’equip de govern (PSOE-UCAP) i els vots en contra de l’oposició (PP-PSM-Es Grup).



   Per a nosaltres, com vàrem dir al seu dia, són una conseqüència de la mala gestió, prepotència i “anar de sobrats” de l’equip de govern de l’any 2008, amb el mateix regidor d’Hisenda al cap, fent uns presupostos més per a satisfer les pretensions polítiques dels governants que per beneficiar la ciutadania en general, que és el que se suposa que ha de fer un equip de govern. Tal i com vam dir a aquell plenari, “el que heu fet és hipotecar el futur del nostre municipi per als propers quinze anys”.
   I, malgrat ara en tocam les conseqüències, el 2008 és aigua passada. Ara toca gestionar el present, per molt difícil que sia, però no de les formes i maneres que ho està fent l’actual equip de govern. L’únic que se'ls ha ocorregut per a quadrar els números de la Sala ha estat augmentar la pressió fiscal damunt el ciutadà, incrementant de forma exagerada tots els preus públics i taxes municipals, de la mateixa manera que s’han augmentat els seus propis sous.
   Malgrat des de l’equip de govern es tractàs tímidament de llançar la pilota damunt la teulada del Govern Central, que obliga a fer un crèdit de gairebé set milions d’euros (7.000.000’-€), també és cert que aquest deute acumulat amb els proveïdors s’ha anat generant els darrers quatre anys, acumulant un retard en el pagament d’uns quinze messos, cosa que reflexa clarament el malbaratament i la incapacitat per controlar la despesa corrent a la darrera legislatura, tot i que sabien que començava un període de recessió econòmica. De fet, aquest presupost torna a augmentar la despesa corrent en més de 430.000’-€.
   Les nostres propostes, dirigides precisament a la contenció de la despesa, sense perjudicar els interessos dels ciutadans, no van ser recollides al pressupost municipal. Per això el nostre vot en contra. Totes les nostres propostes van ser fetes atenent les circumstàncies actuals, on els ingressos escassegen i s’han de prende decisions valentes, fent valer sempre l’interès general davant el particular.
- Vam proposar la reducció de les hores extres i les gratificacions atorgades a discreció pel Batle, creient que podem estalviar uns 300.000’-€.
- Vam proposar la reducció del contracte de recollida de fems i neteja viària, tornant a l’anterior, que va ser consensuat al seu dia pels polítics i per les associacions veïnals, creient que podem estalviar uns 400.000’-€.
- Vam proposar la revisió de totes les obres municipals no prescrites, amb l’objectiu de pagar el realment executat i no el perssupostat. Hi ha moltes deficiències que encara no estan subsanades i, en canvi, hem pagat la totalitat de l’obra, totalment legal i subjeta al seu dret per part de les empreses contratistes, però sense garanties per part de l’Ajuntament que se subsanaran totes i cadasquna de els deficiències. (Pex. C/.Port, Centre Cap Vermell, etc…)
- Vam proposar consens entre la majoria de partits a l'hora d’executar inversions al municipi, ja que la improvisació a la qual ens tenen acostumats (llegeixi's Cine Juva, edifici de l’Ajuntament, etc…) ha suposat molts de diners que han anat a parar al clavegueram.
- Vam proposar reduïr el sou dels polítics. No és que pensem que cobren molt, ans el contrari, per la responsabilitat que suposa. Ara bé, amb els pocs recursos de què disposen, no és acceptable aferrar-se tantes hores a una cadira amb el corresponent sou. Apostam, fins que no passi la crisi econòmica, que es cobri per assistències.
- Vam proposar eliminar la paga als grups polítics. Malgrat saber que és necessari per poder exercir aquesta activitat, també és cert que suposaria un gest de solidaritat amb els ciutadans, quan a molts d’ells els costa arribar a fi del més.
   Totes aquestes propostes, que no s’han recollit, suposen un estalvi considerable als pressupostos, no als serveis que es presten als ciutadans. Amb tot aquest estalvi es podria, per exemple, pagar puntualment els proveïdors i abaratir els serveis necessaris perquè els ciutadans puguin anar a treballar, com les escoletes d’estiu o les escoletes municipals.

Mateu Melis i Tous
Portaveu d’Es Grup