Cala Agulla està protegida i molt!

A l’atenció d’en Pere Danús



   L’àrea natural de Cala Agulla i Cala Mesquida es una zona ANEI (Area Natural d’Especial Interès) des de 1991. Amb aquesta declaració es va protegir Cala Agulla i Cala Mesquida i es va prohibir  qualsevol tipus de construcció. Anys més tard i gracies a la directiva d’hàbitats, les Illes Balears declaren, entre d’altres indrets, a Cala Agulla i Cala Mesquida coma zones LIC (Lloc d’interès comunitari) i ZEPA  (Zona d’especial protecció per les aus).
   Totes aquestes zones declarades LIC I ZEPA s’integren dins la xarxa NATURA 2000, una xarxa d’àmbit europeu on s’ha integrat i protegit el18% del territori europeu.
   La declaració d’aquestes zones coma xarxa natura 2000 té com a objecte contribuir a garantir la biodiversitat en el marc europeu mitjançant la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i la flora silvestres existents d’acord amb la directiva hàbitats, tenint en compte les exigències econòmiques, socials i culturals de cada territori.
   Les zones naturals de l’Agulla i sa Mesquida són per tant, Hàbitats d’interès comunitari, ja que destaquen per la seva singularitat i estan amenaçats.
   Més concretament podem dir que la zona de savines de l’Agulla per la seva raresa es un hàbitat d’interès prioritari, ja que es tracta d’una zona de dunes litorals amb Juniperus spp.
   Segons la directiva d’hàbitats (Directiva 92/43/CEE, de 21 de maig de 1992 relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la flora i la fauna silvestres) els Estats membres han d’adoptar les mesures necessàries per garantir la conservació d’aquests hàbitats i evitar el seu deteriorament, o en el seu cas, el restabliment d’allò degradat en un estat de conservació favorable. 

   Què vol dir això?
   Que dintre d’aquestes àrees no es podrà realitzar cap tipus d’activitat que posi en perill, degradi o vagi en contra de la conservació d’aquest ecosistema.
   Malauradament  a Cala Agulla i a Cala Mesquida no s’està duent de cap activitat de vigilància ni de conservació, lo que està provocant que cada dia que passa la zona estigui més degrada sense que cap administració hi posi remei.
   Aquesta zona necessita de manera urgent un pla de regulació dels usos, per habilitar a la zona de pàrking, una petita area d’acampada, reforestar, tancar camins i deixar transitable només un parell d’itineraris, tenir un pla de neteja i conservació de les dunes i regular el trànsit de cavalls.
   Tot i ser una zona de propietat privada i degut al seu grau de protecció varis organismes han de vetllar per la seva conservació. Demarcació de Costes (Madrid) ha de vetllar per la conservació de la zona de domini públic (uns 200metres des de la mar), la Conselleria de Medi Ambient (Govern Balear) de la resta i l’ajuntament de Capdepera ha de complir amb la neteja de les dunes i la vigilància d’aquestes a canvi de poder posar para-sols i hamaques a la platja (per evitar l’impacte dels banyistes sobre les dunes).
   Com pots observar, pareix que ningú està complint amb les seves obligacions. Només et puc dir que durant la setmana santa de 2008 (temps que vaig estar de regidora de medi ambient) es va fer un dispositiu entre el Seprona (guàrdia civil), els agents de Medi Ambient i l’ajuntament de Capdepera per evitar les acampades, es va posar un acordonament dunar amb cartells informatius des de la platja i es va fer la neteja de la zona de la Mesquida i l’Agulla.
   Des d'INICIATIVAVERDS hem denunciat en nombroses ocasions a la Conselleria de Medi Ambient i a l’ajuntament aquesta situació i si veiem que no es posa remei no ens quedarà altra remei que denunciar-ho a la comissió Europea.
   La meva opinió personal: la zona de l’Agulla hauria de ser pública i declarar-se Parc Natural per poder compaginar de manera sostenible l’ús recreatiu amb la conservació de l’hàbitat i que un únic organisme (Conselleria de Medi Ambient) s’encarregués de la seva gestió. Esper que qualque dia poguem gaudir d’aquest espai en tot el seu esplendor, a més regulant els usos i posant vigilància no faria falta prohibir, només habilitar uns senders per cavalls i una petita zona d’acampada.
   Esper haver respost a la teva pregunta i aclarit els teus dubtes. Sí, Cala Agulla està protegida i no som conscients del gran valor natural que te aquesta zona.

Maria Orts
Regidora d’INICIATIVAVERDS