Imprimeix
Categoria: Cartes
Vist: 3127
Del turisme i la neteja



Hola a tots. En primer lloc m’agradaria aclarir una mica el rebombori generat arran de les meves paraules a la reunió “d’afectats pel renou i l’incivisme”. Efectivament, vaig parlar sobre tenir un “pla B”. M’agradaria compartir unes paraules del catedràtic Santiago Niño Becerra a la web “Carta De la Bolsa” on ell participa:

(http://lacartadelabolsa.com/leer/articulo/last_train_from_gun_hill)

Están viniendo turistas extranjeros que compensan la caída del turismo español, de lo que se deduce que esos turistas extranjeros son superfundamentales independientemente de que el ingreso medio por turista y día se halle estancado en términos reales y de que los costes que ese turismo ocasione: ruidos, algaradas, inseguridad, follones varios, ... , no se tengan en cuenta. (¿Para cuándo un análisis coste-beneficio del turismo en España?).

Y como ese turismo es necesario hay que dejar que haga lo que, literalmente, le venga en gana: el balconing, el fuenting (bañarse en fuentes ornamentales de la vía pública: ¿les dejarían hacer eso en una de las fuentes de París?), el lloreting, el magallufing, sin olvidar, naturalmente, el saloufesting ni todas las consecuencias de lo anterior, como el vomiting.

Hay que dejar que ese turismo haga todo eso y todo lo que se le ocurra porque es más que necesario ya que genera un PIB que no se generaría de otro modo, y hay que saltar de alegría porque ese turismo venga porque, si no, no vendría ningún otro ya que la práctica totalidad de España se ha especializado en turismo-precio, y un bajo precio a la baja comporta cosas como las enumeradas. En fin.

Tothom me va dir, que en el nostre municipi ja tenim pla B, hi ha moltes coses per oferir a part de vespre i alcohol. Hi estic absolutament d’acord, ho tenim, però tenc una petita por..., els mallorquins estam acostumats a donar les nostres places hoteleres als operadors turístics i ells proveiran, la qual cosa ha estat bona fins fa un temps. Si volem un altre model turístic (i repetesc, jo m’hi apunt de totes, totes) crec que alguna cosa haurem de fer per dur-lo. Estic convençut que podem demostrar que podem ser una excepció al que diu el senyor Becerra, però dubt que ho logrem si ens tractam a bufetades entre nosaltres mateixos. Ahir vaig sortir del grup de Facebook d’afectats per l’incivisme, per dos motius. El primer fou que ja veia faltes de respecte i paraules menyspreatives al mur. I el segon és que vaig rebre un correu d’una aquestes persones que es donen d’alta a Facebook amb un “alias” en un to bastant amenaçador. I jo, així, no. Jo no defens ni deix de defensar a ningú; de fet, per defensar a qualcú has de pensar-te poderós, i jo no ho som.

Vull aclarir les incidències de neteja viària que han provocat queixes aquest estiu. Estam al darrer any de contracte de neteja viària. S’ha preparat un plec nou que ja ha passat per plenari i a l’octubre tendrem plica nova. Estant al darrer any, hi ha maquinària de neteja molt vella. Hi ha hagut avaries a les agranadores i a les bufadores. Per altre costat, s’ha ampliat el radi de la “zona de marxa” i s’ha duplicat la freqüència de neteja d’aquesta zona. He estat personalment veient com es fa neta aquesta zona i vos puc assegurar que sóc el primer a qui agradaria que la gent fos molt més cívica. Cala Ratjada. No es fa poc neta, s’embruta massa. Hem tengut en compte, en el plec nou, la imminent necessitat de papereres noves, més grans als carrers Elionor Servera i l’Agulla i amb més nombre a la resta del municipi.

Per acabar, he de  dir al senyor Ferrer, del PP, que pot tenir per ben segur que quan la persona del seu partit que em fa el seguiment (Pilar García) em diu qualque cosa sobre medi ambient, pos les orelles ben dretes. Sobretot per la seva experiència i el respecte que li tenc. Però, a diferència del senyor Ferrer, ella sí que és capaç de dir-me problemes reals i concrets.

A mi, personalment, l’elaboració del nou plec de neteja viària m’ha servit com a mostra que sí és possible fer feina junts. Les aportacions de na Pilar (PP), n’Antònia (PSM) i en Mateu (Es Grup) han estat fonamentals i per això vaig agrair-los-ho al plenari (al marge de la feinada que hi ha fet el mateix batle i l’equip de govern). Com deia aquell filòsof que desprès es convertí en profeta:

“Al Cèsar el que és del Cèsar, i a Déu el que és de Déu”

Albert Llull i regidor de Medi Ambient, 
a la vostra disposició per donar passes junts.